HomeΕΚΛΟΓΕΣΔημοτικές εκλογές 2019: Πόσοι διεκδικούν τον δήμο Ηρακλείου

Δημοτικές εκλογές 2019: Πόσοι διεκδικούν τον δήμο Ηρακλείου

Ποιοι φαίνονται αποφασισμένοι, ποιοι το… συζητάνε και ποιοι δεν έχουν μιλήσει ακόμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βρισκόμαστε τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου στην τοπική αυτοδιοίκηση και η προεκλογική περίοδος φαίνεται ότι έχει… ανοίξει για τα καλά.

Από το τέλος του περασμένου χρόνου ξεκίνησαν οι διεργασίες των Εκλογικών Επιτροπών των Κομμάτων προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι υποψήφιοι για τους μεγάλους δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και του δήμου Ηρακλείου.

Οι προσωπικότητες που θέλησαν να ηγηθούν ενός ψηφοδελτίου υπό τον ομπρέλα κάποιου κόμματος ήταν πολλές ωστόσο αρκετοί ήταν και οι «ανεξάρτητοι».

Στις αρχές του 2019 άρχισε να σχηματίζεται μία πρώτη εικόνα, ωστόσο τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαριστούν τους επόμενους μηνες.

Το cretapost σήμερα, σας παρουσιάζει, αυτούς που φαίνονται αποφασισμένοι, αυτούς που το… συζητάνε αλλά κι εκείνους που ακόμα δεν έχουν μιλήσει.

Οι…. αποφασισμένοι

Ο νυν δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής του «Ηράκλειο, Δύναμη Πολιτών», Βασίλης Λαμπρινός (στηρίζεται από το Ποτάμι), έχει ξεκαθαρίσει πως θα διεκδικήσει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο.

Μάλιστα, ο ίδιος το επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους κάθε φορά που κάποιος από τα στελέχη της παράταξής του παραιτείται ή εκφράζει κάποια διαφορετική άποψη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, του τέως αντιδήμαρχου, Πέτρου Ινιωτάκη ο οποίος παραιτήθηκε και κράτησε αποστάσεις από τον κ. Λαμπρινό έχοντας ως σκέψη – που ακόμα δεν έχει υλοποιήσει – να κατέβει στις επικείμενες εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος.

Την ίδια ώρα, απ’ ότι μαθαίνουμε δεν είναι λίγοι οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του κ. Λαμπρινού που θα διεκδικήσουν κάποια θέση σε ψηφοδέλτια κομμάτων για τις εθνικές εκλογές.

Ξεκάθαρη φαίνεται να είναι και η υποψηφιότητα του πρώην δήμαρχου και επικεφαλής του «Ηράκλειο, Ανοιχτοί Ορίζοντες», Γιάννη Κουράκη (στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ), ο οποίος – όπως λένε οι πληροφορίες μας – έχει ήδη συμπληρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό του ψηφοδελτίου του.

Από τις πρώτες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για το δήμο Ηρακλείου ήταν κι εκείνη του νυν αντιπεριφερειάρχη, Ευριπίδη Κουκιαδάκη. Ο κ. Κουκιαδάκης κατεβαίνει ως «ανεξάρτητος» καθώς δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα.

Την υποψηφιότητά του όμως για τον μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης έχει ανακοινώσει και ο Ηλίας Λυγερός που ηγείται της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες». Ο κ. Λυγερός παραδοσιακά κατέβαινε στο Ηράκλειο με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση η Ριζοσπαστική Αριστερά δεν τον στηρίζει.

Μία άλλη υποψηφιότητα που έχει ανακοινωθεί είναι εκείνη του Γιώργου Σισαμάκη. Πρόκειται για τον γιο του πρώην δημάρχου Αλικαρνασσού, αντιδημάρχου Ηρακλείου και άλλοτε στενού συνεργάτη του Γιάννη Κουράκη, Βαγγέλη Σισαμάκη. Ο Γιώργος Σισαμάκης ήταν από τους πρώτους που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του αναφέροντας παράλληλα και κάποιους από τους συνεργάτες του.

Τέλος, το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει την προσωπικότητα που ηγείται του ψηφοδελτίου για τον δήμο Ηρακλείου και δεν είναι άλλη από τον Δημήτρη Βρύσαλη.

Ποιοι το… συζητάνε

Στο… τραπέζι των υποψηφιοτήτων έχουν πέσει και τα ονόματα δύο γνωστών Ηρακλειωτών για την θέση του δήμου Ηρακλείου.

Μάλιστα, πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν ασχοληθεί με τα κοινά και συμμετείχαν σε συζητήσεις με κομματικά στελέχη για το ενδεχόμενο να κατέβουν στις εκλογές.

Πρόκειται για τους: νυν πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης  αλλά και πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους δύο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Ποιοι δεν έχουν μιλήσει… ακόμα

Όπως ήδη έχουμε πει βρισκόμαστε τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο με τους υποψηφίους του Ηρακλείου.

Ειδικότερα, αν σκεφτεί κανείς πως τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας δεν έχουν ακόμα… μιλήσει. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ δεν έχουν ανακοινώσει ούτε κάποια προσωπικότητα που τους έχει ανατεθεί η δημιουργία του ψηφοδελτίου για το δήμο Ηρακλείου, ούτε κάποια στήριξη σε υπάρχον υποψήφιο.

Παράλληλα, όπως μαθαίνουμε γίνονται αρκετές διεργασίες παρασκηνιακά και δεν αποκλείονται και κάποιες συνεργασίες από τους ήδη γνωστούς υποψηφίους καθώς υπάρχουν δυσκολίες ως προς την συγκρότηση πλήρους ψηφοδελτίου.

Ο καιρός είναι πολύς και όπως δείχνουν τα πράγματα τίποτε δεν είναι σίγουρο μέχρι την ημέρα που θα κατατεθούν οι συνδυασμοί στο Πρωτοδικείο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση