HomeHL-9Στις 14:30 η ψηφοφορία για τις Πρέσπες

Στις 14:30 η ψηφοφορία για τις Πρέσπες

Η κυβέρνηση περιμένει 153 «ναι»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην καθοριστική ονομαστική ψηφοφορία, στην Ολομέλεια, για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στρέφονται σήμερα όλα τα βλέμματα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι προφανές ότι δεν ανησυχούν για το αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά θέλουν να… ξεμπερδεύουν με την εν λόγω διαδικασία που εκ των πραγμάτων πυροδότησε σαρωτικές αλλαγές, αγγίζοντας ακόμα και την κυβερνητική πλειοψηφία. Ενώ λόγω του μεγάλου αριθμού στον κατάλογο των ομιλητών ελήφθη χθες η απόφαση το «παιχνίδι» να κριθεί στην παράταση.

Στο παρασκήνιο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida,οι επιτελείς του Μαξίμου ξόρκιζαν το ενδεχόμενο να ταυτιστούν με πρακτικές επί ημερών Ζωής Κωνσταντοπούλου. Που έμειναν στην… ιστορία, ένεκα των συνεδριάσεων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στη συγκεκριμένη απόφαση.

«Εθνικό καθήκον η κύρωση της Συμφωνίας»

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στο Σώμα των βουλευτών τόνισε ότι άπαντες σήμερα αναλαμβάνουν μια ευθύνη απέναντι στο λαό και στο έθνος και δεν αναμετρώνται με τους πολιτικούς τους αντιπάλους, παρά με μια ιστορική ευθύνη, με μία –όπως είπε- ευθύνη εθνική. Στο μεταξύ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι στόχος του δεν ήταν να απευθυνθεί στο θυμικό των βουλευτών και εξιστορώντας στη συνέχεια πώς εξελίχθηκε το Μακεδονικό απηύθυνε προσκλητήριο στην εθνική αντιπροσωπεία. Διευκρινίζοντας ότι σε εκείνη δεν λείπουν το θάρρος και η τόλμη, που λείπουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκατέρωθεν «πυρά» σε Μητσοτάκη και… Σαμαρά

Διόλου τυχαία, ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τις θέσεις του στο Μακεδονικό, ενώ κατακεραύνωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι μερικοί κάνουν αντιπολίτευση με γνώμονα το εθνικό ψέμα και το διχασμό.

Πιο συγκεκριμένα,ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για ένδεια επιχειρημάτων και στη σκιά των νέων δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό άφησε αιχμές λέγοντας: αντιπολιτεύεστε τη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει μεγάλος συνωστισμός για το ποιος θα πάρει το καλύτερο διαμέρισμα.

Η επίθεση στη Νέα Δημοκρατία συνεχίστηκε με εκτενή αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «μέγα Μακεδονομάχο» θυμίζοντας ότι ήταν εκείνος που πρώτος υπέγραψε στον κοινοτικό κανονισμό το 1991 με τον οποίο αναγνωριζόταν το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εκτός ‘κάδρου’ και με αναφορά στην εθνική γραμμή το 2007 έμεινε ο Κώστας Καραμανλής. Όπως είπε, αποκρυσταλλώθηκε ως εθνική γραμμή η σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και πρόσθεσε ότι αυτή στήριζε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «ο οποίος άλλα ψηφίζει στο κολέγιο των Επιτρόπων και άλλα έρχεται και λέει εδώ».

«Το ΚΙΝΑΛ παίρνει διαζύγιο από την προοδευτική παράδοση»

Δριμεία επίθεση επεφύλαξε και στην Φώφη Γεννηματά, διερωτώμενος για ποιο λόγο ταυτίζεται με τον κο Μητσοτάκη.«Ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία που αναδύεται η πιο επιθετική μορφή ακροδεξιάς, με αφορμή το μακεδονικό», είπε και συνέχισε: «Να ξέρετε ότι διαπράττετε στρατηγικό λάθος. Όχι μόνο γιατί υποβιβάζετε το εθνικό στο τυφλά κομματικό. Αλλά γιατί δείχνετε να αγνοείτε ότι ο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα, όταν το απαίτησαν οι συνθήκες, βρέθηκε στην ίδια πλευρά της ιστορίας», κατηγορώντας την ότι παίρνει διαζύγιο από την παράδοση.

ΝΔ για Τσίπρα -Καταφεύγει σε επιχειρήματα «από το κομμουνιστικό του παρελθόν»

Το σφυροκόπημα της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα θα συνεχιστεί και σήμερα στη Βουλή από την πλευρά της ΝΔ.

Η καταφυγή του πρωθυπουργού σε επιχειρήματα «από το κομμουνιστικό του παρελθόν», δείχνει την ρηχότητα με την οποία αντιμετωπίζει ένα μείζον εθνικό θέμα όπως το Σκοπιανό, σχολίαζαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σε κάποιον καλοπροαίρετο ψηφοφόρο του που θα τον ρωτήσει “για ποιο λόγο υποχώρησε στα ζητήματα εθνότητας και γλώσσας και για ποιο λόγο η υπηκοότητα της χώρας δεν έχει το όνομα του κράτους αλλά “μακεδονική” σκέτο; Τι θα του πει; Ότι το έκανε για να δικαιωθούν οι πρόσφυγες της Τασκένδης, οι σλαβομακεδόνες πρόσφυγες και η αντάρτισσα του ΕΛΑΣ; Και ότι όλοι αυτοί δικαιώνονται με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ», αναρωτιόταν δηκτικά, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα.

Για τη ΝΔ η χθεσινή συζήτηση ανέδειξε την αμηχανία του πρωθυπουργού να υπερασπιστεί τη συμφωνία που υπέγραψε αλλά και την πολιτική φαιδρότητα που χαρακτήρισε την προσπάθεια του να ισορροπήσει ανάμεσα σε ιδεοληψίες και έξωθεν πιέσεις.

«Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αμήχανος στη Βουλή, αδυνατώντας να απαντήσει με επιχειρήματα στα προβλήματα της συμφωνίας που ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τονίζουν από την Πειραιώς. Βλέπουν ταυτόχρονα ότι η προσέγγιση που έκανε ήταν αμυντική και χαρακτηρίζουν φαιδρή την προσπάθεια του να εξηγήσει γιατί παραχώρησε την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στη γειτονική χώρα, κάτι που δεν διανοήθηκε κανένας προηγούμενος Πρωθυπουργός της χώρας.

Η ανθρωπογεωγραφία για τα 153 «ναι»

Στον απόηχο, τέλος, των τοποθετήσεων που έγιναν χθες στη Βουλή, το Μαξίμου κάνει την τελική καταμέτρηση στα «κουκιά» και υπολογίζει- εκτός μεγάλου απροόπτου σε 153 θετικές ψήφους. Και ειδικότερα σε αυτές, των: Θανάση Παπαχριστόπουλου, Έλενας Κουντουρά, Σταύρου Θεοδωράκη, Σπύρου Δανέλλη, Σπύρου Λυκούδη, Γιώργου Μαυρωτά, Θανάση Θεοχαρόπουλου και όπως όλα δείχνουν της Κατερίνας Παπακώστα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση