HomeΚΡΗΤΗΗ Λαϊκή Συσπείρωση για τη συγχώνευση ΔΕΠΤΑΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη συγχώνευση ΔΕΠΤΑΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ

“Επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει τον λόγο ύπαρξης των δημοτικών επιχειρήσεων”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα της συγχώνευσης ΔΕΠΤΑΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ αναφέρεται σε εκτενή της ανακοίνωση η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Αρκετό καιρό τώρα συζητείται η συγχώνευση δυο επιχειρήσεων του Δ. Ηρακλείου, των ΔΕΠΤΑΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής παρουσιάζεται ως μια προσπάθεια καλύτερης αξιοποίησης των «δυνατοτήτων» που δίνουν οι ΑΕ στο δήμο. Από την άλλη, άσφαιρα πυρά της αντιπολίτευσης με μπόλικες τοπικιστικές σάλτσες, προσπαθούν να καλύψουν την απόλυτη συμφωνία όλων των παρατάξεων που βρίσκονται μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης: την μετατροπή ολόκληρου του Δήμου σε ΑΕ, την πλήρη δηλαδή ιδιωτικοποίηση και επιβολή της ανταποδοτικότητας σε όλες τις υπηρεσίες. Όλοι συμφωνούν στη μεταφορά λειτουργιών του δήμου που θα έπρεπε να αποφασίζονται και να ελέγχονται από το δημοτικό συμβούλιο, στις ΑΕ όπου η νομιμότητα καθορίζεται με τα κριτήρια της «αγοράς» και όχι από τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων του δήμου.

Επανειλημμένα η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει καταγγείλει το λόγο ύπαρξης των δημοτικών επιχειρήσεων (ΔΕΠΤΑΗ, ΔΕΠΑΝΑΛ, ΑΑΗ, αλλά και ΔΕΥΑΗ, ΔΗΚΕΗ και ΔΟΠΑΦΜΑΗ). Σε όλες αυτές τις καταγγελίες μας η δημοτική αρχή αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση απαντούν ότι οι ΑΕ προσφέρουν «ευελιξία» στο γραφειοκρατικό μηχανισμό των δήμων! Όπου ευελιξία, βλέπε ελαστικές μορφές απασχόλησης, λειτουργία με κριτήριο το κέρδος και όχι τις ανάγκες των δημοτών, διαδικασίες χωρίς την εποπτεία του δημοτικού συμβουλίου ώστε να διευκολύνεται το κεφάλαιο να κερδίζει ακόμη περισσότερα. Και όπου γραφειοκρατικό μηχανισμό εννοούν τις στοιχειώδεις διαδικασίες δημοσιότητας και ελέγχου που μπορούν να γίνουν στις δημόσιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για συγχώνευση δυο εταιρειών με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών. Ακριβώς όπως θα γινόταν με οποιεσδήποτε ΑΕ του ιδιωτικού τομέα. Παραμένουν και ενοποιούνται όλες οι μέχρι τώρα αρμοδιότητες των ΑΕ που οδηγούν στην κερδοφορία από τη διαχείριση -βλέπε ιδιωτικοποίηση και επιβολή αντιτίμου- της ακίνητης περιουσίας του δήμου (παραλίες, παρκινγκ, καταστήματα κτλ). Η ΔΕΠΑΝΑΛ γίνεται άλλος ένας μεγαλοεργολάβος στο Ηράκλειο.

Το μεγάλο διακύβευμα όμως είναι για μια ακόμη φορά το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ). Μέσα από τη συγχώνευση προσπαθεί η δημοτική αρχή να περάσει χωρίς καμία αντίδραση και σαν δεδομένο ότι η διαχείριση και εκμετάλλευση του ΠΣΚΗ, θα γίνεται αποκλειστικά από τη νέα ΑΕ κι όχι από τον Δήμο Ηρακλείου, σημαίνοντας την πλήρη ιδιωτικοποίηση του. Ήδη η δημοτική αρχή έχει τα σενάρια λειτουργίας του ΠΣΚΗ που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από την ιδιωτικοποίηση του. Καταγγείλαμε με τον πιο έντονο τρόπο την αναφορά σε όλα τα κείμενα σε αυτή την εκχώρηση της εκμετάλλευσης του ΠΣΚΗ στη νέα ΑΕ, χωρίς να αντιδράσεις κανείς από συμπολίτευση και αντιπολίτευση !

Κανένας λοιπόν εφησυχασμός. Η συγχώνευση των ΑΕ οδηγεί στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους εις βάρος του Ηρακλειώτικου λαού. Είναι ολοφάνερος πλέον ο κίνδυνος -όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν- τη λειτουργία του ΠΣΚΗ να την επωμιστούν εξ ολοκλήρου τα λαϊκά στρώματα όπως έχουν επωμιστεί ήδη τα υπέρογκα ποσά για την κατασκευή του. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη, έχει κοστίσει πάνω από 50 εκ € -δώρο τα περισσότερα στους εργολάβους- και με ένα μεγάλο μέρος τους από δάνειο που θα αποπληρώνει με 1 εκ € κάθε χρόνο ο δήμος. Χώρια τον κίνδυνο της απένταξης από τη χρηματοδότηση και απαίτησης επιστροφής 12 εκατομμυρίων.

Με αυτό το σκεπτικό η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει:

⦁ την πλήρη κατάργηση όλων των επιχειρήσεων και οργανισμών του δήμου και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις δημοτικές υπηρεσίες.

⦁ την εξασφάλιση όλων των εργαζομένων σε αυτές με την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και το πέρασμα όλων των εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου.

⦁ την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος του λαού και όχι με κριτήριο το κέρδος.

⦁ ελεύθερες δωρεάν δημοτικές οργανωμένες παραλίες για όλους.

⦁ τη δημιουργία πάρκινγκ δωρεάν για τους δημότες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για άλλη μια φορά τονίζει ότι το ΠΣΚΗ πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά με όρους που να συμφέρουν τον λαό κι όχι τους εργολάβους. Λύση που συμφέρει το λαό για την ολοκλήρωση του ΠΣΚΗ είναι:

• να φύγει το ΠΣΚΗ από τη διαχείριση της ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε. Να περάσει η επίβλεψη του έργου στην Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Ηρακλείου (που εννοείται ότι πρέπει να στελεχωθεί πλήρως) και στον πλήρη έλεγχο του από το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι ο κύριος του έργου.

• να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση πόροι για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και της αποπληρωμής του δανείου του οποίου η εκταμίευση πρέπει να σταματήσει. Ούτε ένα ευρώ τόκο ή κεφάλαιο να μην επιβαρυνθούν οι δημότες!

• να λειτουργήσει με προσωπικό που θα εργάζεται με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δωρεάν ή συμβολικό εισιτήριο για τους Ηρακλειώτες ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα πολιτιστικά δρώμενα που θα λαμβάνουν χώρα σε αυτό και να είναι πραγματικά το σπίτι της τέχνης και του πολιτισμού, όπου θα βρίσκει έκφραση η ερασιτεχνική και λαϊκή δημιουργία.

• να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του, με λαϊκό έλεγχο σε όλα τα στάδια και με βάση τις λαϊκές ανάγκες».

Διαφήμιση
Διαφήμιση