HomeΚΡΗΤΗΙδιωτικοί υπάλληλοι: “Ο κ. Φάμελλος δεν μας είπε τίποτα για την ιδιωτικοποίηση”

Ιδιωτικοί υπάλληλοι: “Ο κ. Φάμελλος δεν μας είπε τίποτα για την ιδιωτικοποίηση”

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους για την ανακύκλωση και το εργασιακό καθεστώς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου στο Ηράκλειο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

Η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελου συνοδεύτηκε από θερμά λόγια για τον «πρωτοπόρο ρόλο» της Ελλάδας και της Κρήτης στην διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης συνοδεύτηκε από τα γνωστά και εύηχα ότι «όσο περισσότερη ανακύκλωση τόσο καλύτερη η καθημερινότητα και η ζωή των πολιτών».

Βέβαια «ξέχασαν» στα λόγια τους να βάλουν τη λέξη «ιδιωτικοποίηση».

Να πουν δηλαδή ότι τα 94εκ ευρώ για έργα που προανήγγειλε ο υπουργός, θα καταλήξουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, απευθείας ή μέσω παράδοσης εγκαταστάσεων, σε επιχειρηματικούς ομίλους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

«Ξέχασαν» να μας πουν κυβέρνηση, δημοτική αρχή και ΕΣΔΑΚ ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης που με τα φιλο-οικολογικά τους περιτυλίγματα συγκαλύπτουν, έχει συνέπειες:

Οι δημότες στις γειτονίες και τις πλατείες της πόλης μας να βλέπουν τα σκουπίδια κάθε τόσο να συσσωρεύονται και το πρόβλημα να μην λύνεται από κυβέρνηση και δημοτικές αρχές. Καθώς όλες αυτές οι μονάδες που ήδη έχουν δοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα, λειτουργούν με γνώμονά όχι το καθαρό περιβάλλον, την υγεία των εργαζόμενων, αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τι συμφέρει την κερδοφορία τους.

Το λαϊκό νοικοκυριό έφτασε να πληρώνει 9 λεπτά μέχρι και την πλαστική σακούλα, δηλαδή, το υλικό που μπαίνει στα σπίτια μας περισσότερο από κάθε άλλο. Έτσι βγαίνουν τα εκατομμύρια των χρηματοδοτήσεων για τα μεγάλα έργα…από την «ανταποδοτικότητα», δηλαδή την τσέπη του εργαζόμενου.

Οι εργαζόμενοι στους χώρους επεξεργασίας απορριμμάτων και διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών βιώνουν στο πετσί τους την «επαναστατική πολιτική» της κυβέρνησης στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων με:

-Εργατικά ατυχήματα. Μόνο την τελευταία 2ετία έχουν γίνει 7 στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου, λίγα βήματα μόνο από εκεί που βρέθηκε σήμερα ο υπουργός…

-Συνολικά άθλιες συνθήκες δουλειάς, αφού μέχρι και περιττώματα ζώων περνάνε από μπροστά τους, χωρίς να παίρνετε κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία τους.

-Χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά, αφού τα εργοστάσια ανήκουν σε εργολάβους που ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά τους σχέδια διατηρούν ή απολύουν από την δουλειά τους όποιον εκείνοι επιθυμούν.

Για όλα τα προηγούμενα έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που συνεχίζει την πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας μερικών μετόχων σε εταιρείες και φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων. Απο την άλλη ευθύνεται επίσης για την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες, την υπό-στελέχωση και την συνολική υποβάθμιση και υπο-χρηματοδότηση τους, ώστε με ευκολία όποια υπηρεσία έχει απομείνει υπο δημόσιο χαράκτηρα να πέρασει και αυτή στα χέρια ιδιωτών.

Σοβαρές ευθύνες έχει ο Δήμος Ηρακλείου που απο κοινού με τον ΕΣΔΑΚ, εφαρμόζουν κατά γράμμα την πολιτική της κυβέρνησης, κρατάνε όμηρους δεκάδες συμβασιούχους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενω έχουν παραδώσει την ανακύκλωση σε εργολάβους οι οποίοι κάνουν ανακύκλωση με τους όρους που επιθυμούν για μεγαλύτερα κέρδη και όχι με τους όρους που επιβάλει η υγεία και η ποιότητα ζωής των δημοτών.

Καλούμε όλους εκείνους τους εργαζόμενους που καθημερινά βιώνουν καθημερινά τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, την ανασφάλεια, που δεν ξέρουν αν την επόμενη μέρα μπορούν να ταΐσουν τις οικογένειες τους, οτι υπάρχει δρόμος, αυτος του οργανωμένου αγώνα, αντιπαλεύοντας την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας και επεξεργασίας απορριμμάτων.

Να μπούμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης που θα βάλει μπροστά τις δικές μας ανάγκες:

Θα εξασφαλίζει πλήρη και σταθερή δουλειά για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ένταξη τους στο καθεστώς των ΒΑΕ. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751€. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.Να πληρώσει το κεφάλαιο με επιπλέον φορολογία”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση