HomeCity GuideΚάλεσμα σε συλλαλητήριο στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Αύριο 6 Δεκεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κάλεσμα από συλλόγους και φορείς στο συλλαλητήριο στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η μαζική εξέγερση εργατών και νεολαίας του Δεκέμβρη του 2008, που πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του 15χρόνου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία της ΝΔ, παραμένει, 10 χρόνια μετά, ζωντανή και επίκαιρη.

Το κίνημα του Δεκέμβρη με το δυναμισμό του άνοιξε νέους δρόμους για το κίνημα. Με την πρωτοφανή μαζικότητα και επιμονή του, με την άμεση και έμπρακτη αμφισβήτηση της κυβέρνησης, των θεσμών του κράτους, της εξουσίας και του πλούτου, με τη διάρκεια και τον παλμό του, με την άρνησή του να μείνει στα όρια της «νομιμότητας», του καθωσπρεπισμού και τελικά της υποταγής στους θεσμούς, έδειξε το δρόμο για μια συνολική και ριζική ανατροπή της μέχρι τότε πολιτικής της αστικής τάξης.

Ο Δεκέμβρης του 08 ήταν μια μάχη απέναντι στην κρίση του καπιταλισμού που γεννά φτώχεια εξαθλίωση ανεργία ρατσισμό σεξισμό και πόλεμο, μια έκφραση της οργής της νεολαίας και των εργατών απέναντι σ’αυτούς που καταδικάζουν τη ζωή και το μέλλον και γι’ αυτό γέννησε μία καινούρια ριζοσπαστικοποίηση στη νεολαία και στην εργατική τάξη και έγινε ο πυροδότης των μεγάλων κοινωνικών αγώνων όλης της επόμενης δεκαετίας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα γιορτάσει σε λίγους μήνες τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή της, στην πραγματικότητα «ιδρύθηκε» μέσα στην εξέγερση του Δεκέμβρη.

Σήμερα 10 χρόνια μετά συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των επίδοξων διαχειριστών της κρίσης, ενάντια στην ΕΕ των μνημονίων και του ρατσισμού, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις αστικές τάξεις που θέλουν την νεολαία «αναλώσιμη» στα πολεμικά τους σχέδια, το ρατσισμό, το εθνικιστικό μίσος ανάμεσα στους λαούς και τον φασισμό, το σεξισμό, την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών. Παίρνουμε την σκυτάλη από τις πρόσφατες μάχες ενάντια στο νέο Λύκειο του Γαβρόγλου και στις εθνικιστικές «καταλήψεις» που έδωσαν χιλιάδες μαθητές.

Απέναντι σε ένα σύστημα που το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι σφαίρες στη νεολαία και λεφτά στις τράπεζες και τους πολεμικούς εξοπλισμούς, η νεολαία, οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν συμφέρον και μπορούν να παλέψουν για τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζουν με την αντικαπιταλιστική αριστερά μπροστά!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜ. ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ 18:00.

Πριν από 10 χρόνια, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από την σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα που αδικαιολόγητα έστρεψε την κάνη του όπλου του στον άτυχο νέο. Τις επόμενες μέρες, ακολούθησε ένα ξέσπασμα οργής και αμφισβήτησης ενάντια στη βία των δυνάμεων καταστολής για τον άδικο χαμό ενός ακόμα νέου. Το τραγικό αυτό γεγονός αποτέλεσε την αφετηρία μαζικών κινητοποιήσεων τόσο του νεολαιίστικου όσο και του εργατικού κινήματος. Καταλήψεις, πορείες και διαδηλώσεις αποτέλεσαν το μέσο πάλης του λαού, που εναντιώθηκε στην κρατική εξουσία και το πολιτικό κατεστημένο. Ο Δεκέμβρης του 2008 έδειξε τα αντανακλαστικά που έχει κόσμος του κινήματος και αποτέλεσε απότοκο μιας διετίας μεγάλων αγώνων της σπουδάζουσας νεολαίας.

Ειδικότερα σήμερα, όπου η επίθεση στην κοινωνία ενισχύεται και οι λαοί βυθίζονται όλο και περισσότερο στην οικονομική εξαθλίωση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παρατηρείται μια εντονότερη τάση καταστολής απέναντι σε οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης. Διαμορφώνεται έτσι ένα συνολικότερο αντιδραστικό και αυταρχικό πλαίσιο ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται. Οι δημοκρατικές ελευθερίες και δυνατότητα έκφρασης δέχονται μια ολική επίθεση με τα παραδείγματα και στην Ελλάδα να είναι πολλά. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια αναβάθμιση της οργάνωσης των σωμάτων καταστολής. Πιο συγκεκριμένα, η αστυνομία έχει μια τάση υιοθέτησης στρατιωτικών πρακτικών και εξοπλισμού, ενώ ο στρατός δομείται ώστε να παρεμβαίνει και σε περιπτώσεις μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων.

Ταυτόχρονα, χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο η αστική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Επιλέγει να αναλώνεται στην καταδίκη του αγωνιζόμενου λαού για συνδικαλιστικές ενέργειες και πολιτικές πρακτικές την ίδια ώρα που οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, του Αλέξη Γρηγορόπουλου και άλλων, κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αντίστοιχη είναι η στάση και των media, τα οποία διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, στρέφοντας την κοινή γνώμη ενάντια σε οποιαδήποτε τάση αμφισβήτησης και στηρίζοντας ανοιχτά παρακρατικούς μηχανισμούς.

Όπως συνεχίζεται η κρατική καταστολή και βία τα τελευταία αυτά χρόνια, έτσι είναι απαραίτητο η νεολαία και το κίνημα να αποκτήσει ξανά τα αντανακλαστικά του Δεκέμβρη και να βγει στους δρόμους να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν. Καθήκον της γενιάς μας είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ τη δολοφονία του Αλέξη.

Καλούμε όλους τους φοιτητές και την χανιώτικη κοινωνία στην διαδήλωση για την επέτειο των 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη στις 6/12, 18:00 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την «Εξέγερση του Δεκέμβρη», του μαζικού, νεολαιίστικου ξεσηκωμού απέναντι στην καταστολή, την κρατική βία και σε ένα μαύρο μέλλον που, αν και αδρά και σε μεγάλο βαθμό ασυναίσθητα, η νέα γενιά καταλάβαινε ότι δεν την χωράει. Για άλλη μια φορά η νεολαία αποτέλεσε τον κρίσιμο εκείνο «σεισμογράφο» που από την μία βγήκε στο προσκήνιο με ένα αγωνιστικό και ριζοσπαστικό τρόπο στην αυγή της καπιταλιστικής κρίσης και από την άλλη προοικονομούσε τους μεγαλειώδεις κοινωνικούς αγώνες που θα ξεσπούσαν. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις και συγκρούσεις απέναντι στην κυβέρνηση και την καταστολή μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία, εξέφρασαν μαζικά την οργή της νεολαίας απέναντι σ’αυτούς που καταδικάζουν τη ζωή και το μέλλον της.

Σήμερα όμως ο λαός και η νεολαία βρίσκονται ακόμα στο στόχαστρο των δυνάμεων του κεφαλαίου που θέλουν να εγκαθιδρύσουν ένα μέλλον με την παιδεία να είναι προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς και ανίκανη να προσφέρει το επίπεδο της γνώσης εκείνο που θα χειραφετεί την ανθρωπότητα και δεν θα την κρατάει δέσμια σε προκαταλήψεις. Ένα μέλλον με ανεργία, μετανάστευση, επισφάλεια. Ένα μέλλον που ο εθνικισμός και ο φασισμός θα έχουν ανασυρθεί από το σκοτεινό παρελθόν της ανθρωπότητας και θα αποτελούν το αναγκαίο βοήθημα στο νέο αιματοκύλισμα των λαών και την απειλή του πολέμου που θα ξαναπροκαλέσει πόνο και δυστυχία.

Η 6η Δεκέμβρη φέτος έχει αναβαθμισμένο και κρίσιμο ρόλο να παίξει ως ένας σημαντικός κινηματικός κόμβος ειδικά για την νεολαία. Γιατί το τελευταίο διάστημα έχουμε δει διάφορα κινηματικά σκιρτήματα στον χώρο της παιδείας αλλά και ευρύτερα στους χώρους όπου ζει, εργάζεται και αναπνέει η νέα γενιά και οι διαδηλώσεις για την 6η Δεκέμβρη πρέπει να αποτελέσουν το «φυσικό χώρο» που όλα αυτά τα ρυάκια αντίστασης θα ενωθούν σε ένα ποτάμι ανατροπής. Ειδικά μετά τις πρόσφατες προσπάθειες που έγιναν ώστε το δηλητηρίο του εθνικισμού να χυθεί στα σχολεία αλλά και το αντιφασιστικό χαστούκι που δέχθηκαν οι δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς στις 29/11 και της εμφάνισης μιας μαζικής μερίδας μαθητών και νέων αγωνιστών που δεν τρομοκρατείται, δεν υποτάσσεται αλλά με θάρρος σηκώνει κεφάλι απέναντι στο τέρας του φασισμού, οργανώνεται, παλεύει και νικά, φανερώνεται ότι το μήνυμα του Δεκέμβρη είναι ακόμα εδώ. Ότι ένα νεολαιίστικο κίνημα είναι δυνατό στο σήμερα, το οποίο θα τίθεται ενάντια στις αντιδραστικές αντιλαικές πολιτικές της Κυβέρνησης-ΕΕ, και θα ανατρέπει στο πλάι ενός ταξικά ανασυγκροτημένου εργατικού κινήματος το μαύρο παρόν και το ακόμα πιο δυσοίωνο μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Ένα μαζικό αντιφασιστικό, αντιπολεμικό, αντικαπιταλιστικό στίγμα στις 6η Δεκέμβρη μπορεί να δώσει έναν νέο αέρα και μία νέα αυτοπεποίθηση σε αυτή την υπόθεση και στη νεολαία που ασφυκτιά και αγωνίζεται!

Τα ερωτήματα του Δεκέμβρη είναι ακόμα εδώ!

Η οργή της νεολαίας να πάρει αντιφασιστικό – αντιπολεμικό – αντικαπιταλιστικό χρώμα!

Με μαζική, αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική αριστερά!

Καλέσματα:

Αθήνα – Προπύλαια 12:00 και Προπύλαια 17:30

Θεσσαλονίκη – Καμάρα 12:00

Πάτρα – Παράρτημα 10:30

Ηράκλειο – Λιοντάρια 18:00

Χανιά – Αγορά 18:00

Βόλος – Θόλος (Πανεπιστήμιο) 18:00

Λάρισα – Πλατεία Ταχυδρόμου 18:00

Κομοτηνή – Πλατεία Ειρήνης 18:00

Διαφήμιση
Διαφήμιση