HomeΕΛΛΑΔΑΜεγάλος αδερφός για τις πυρκαγιές από το ΑΠΘ

Μεγάλος αδερφός για τις πυρκαγιές από το ΑΠΘ

Το πρόγραμμα αυτό βοηθά στην άμεση αποτύπωση των καμένων εκτάσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα… δορυφορικό μάτι καταγραφής πυρκαγιών λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα, χαρτογραφώντας με απόλυτη ακρίβεια 610.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων από συνολικά 160 πυρκαγιές. Πρόκειται για την ηλεκτρονική υπηρεσία NOFFi-OBAM η οποία αναδείχτηκε στις 5 καλύτερες εφαρμογές δορυφορικής τηλεπισκόπησης με αντίκτυπο την καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

Ένα ως τρία 24ωρα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) του ΑΠΘ συλλέγει πληροφορίες και εικόνες από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους οι οποίοι σκανάρουν την Μεσόγειο και χαρτογραφούν την καμένη έκταση. Αμέσως μετά το πανεπιστήμιο επικοινωνεί με τα κατά τόπους δασαρχεία δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες με απόλυτη ακρίβεια προκειμένου να κριθεί αναδασωτέα το γρηγορότερο δυνατό.

«Το πρόγραμμα αυτό βοηθά στην άμεση αποτύπωση των καμένων εκτάσεων. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η καταπάτηση των καμένων, η πολεοδόμηση τους και οι αυθαιρεσίες στα δάση» είπε στο ethnos.gr ο Καθηγητής Ιωάννης Γήτας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και πρόσθεσε: «Πριν μικρό χρονικό διάστημα ξέσπασε μια μικρής έκτασης πυρκαγιά στο νησί της Κω. Το πιο κοντινό δασαρχείο βρίσκεται στη Ρόδο. Για την καταγραφή της καμένης έκτασης απαιτούνταν περίπου τρεις μέρες και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την μετακίνηση των υπαλλήλων του δασαρχείου. Για την αποφυγή όλης αυτής της ταλαιπωρίας επικοινωνήσαμε με το δασαρχείο και μέσα σε λίγες ώρες χαρτογραφήσαμε την καμένη έκταση».

Το ΕΠαΔαΠ λειτουργεί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και αποσκοπεί στη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται τόσο με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών όσο και με τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων.
Η καινοτόμος υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων «NOFFi-OBAM», η οποία αναπτύχθηκε μετά από περίπου δύο χρόνια ερευνών αξιοποιεί δορυφορικά δεδομένα Sentinel-2 του διαστημικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Copernicus»

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση