HomeHL-9Εικόνα του Αγίου Μηνά επιστέφει στο Ηράκλειο

Εικόνα του Αγίου Μηνά επιστέφει στο Ηράκλειο

Πωλήθηκε σε δημοπρασία από Γερμανικό οίκο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία εικόνα του Αγίου Μηνά που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα βγήκε σε δημοπρασία από γερμανικό οίκο μαζί με άλλες 1053 εικόνες της Ορθοδοξίας.
Ο μητροπολιτικός ναός του Ηρακλείου, απέκτησε την εικόνα στο χαμηλότερο τίμημα και έτσι αναμένεται να επιστρέψει στο Ηράκλειο.

Το θέμα έφερε στο φως ο δημοσιογράφος Νίκος Ψυλάκης στη σελίδα karmanor.gr

«Άγνωστο αν η εικόνα προέρχεται από την Κρήτη ή από κάποιαν άλλη περιοχή. Ο Άγιος εικονίζεται σε προχωρημένη ηλικία και γύρω (δεξιά, αριστερά και κάτω) βλέπομε δέκα μικρότερα εικονίδια με στιγμές από το μαρτύριό του. Στην πάνω μεριά της ο Χριστός. Προβαίνει μέσα από τις νεφέλες και κοιτάζει τον άγιό του.

Με συγκίνησε η εικόνα (διαστάσεις 38 Χ 49 εκ). Είναι ένα ακόμη σπουδαίο κειμήλιο που καθρεφτίζει μιαν ολόκληρη εποχή. Την αγωνία των προγόνων να κρατήσουν τα ιερά και τα όσια. Τους ζωγράφους που με τις μικρές τους δυνάμεις προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το θείο.»

Άγνωστο αν η εικόνα προέρχεται από την Κρήτη ή από κάποιαν άλλη περιοχή. Ο Άγιος εικονίζεται σε προχωρημένη ηλικία και γύρω (δεξιά, αριστερά και κάτω) διακρίνονται δέκα μικρότερα εικονίδια με στιγμές από το μαρτύριό του. Στην πάνω μεριά της ο Χριστός προβαίνει μέσα από τις νεφέλες και κοιτάζει τον άγιο του.

1

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση