HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑFortnite: «Φορούν» εξάρτυση και παθαίνουν εξάρτηση

Fortnite: «Φορούν» εξάρτυση και παθαίνουν εξάρτηση

Η εξάπλωση του βιντεοπαιχνιδιού στην Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η είδηση ότι γονείς στις ΗΠΑ προσλαµβάνουν επαγγελµατίες γκέιµερ για να προπονήσουν τα παιδιά τους στο Fortnite (Φόρτναϊτ), µε σκοπό αυτά να µπορέσουν να διεκδικήσουν µεγάλα χρηµατικά έπαθλα σε τουρνουά, προκάλεσε αίσθηση και απέδειξε ότι το βιντεοπαιχνίδι της εταιρείας Epic είναι το µεγαλύτερο φαινόµενο των τελευταίων δύο χρόνων. Με 125 εκατοµµύρια παίκτες σε όλο τον κόσµο, και πολλές χιλιάδες στην Ελλάδα, η µανία για το Fortnite έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτή του Pokemon Go πριν από δύο χρόνια και προς το παρόν δεν δείχνει σηµάδια ότι αρχίζει να καταλαγιάζει.

Ωστόσο η επιτυχία του παιχνιδιού επαναφέρει και τον προβληµατισµό για τον αριθµό των ωρών που αφιερώνουν σε αυτό τα παιδιά. Τους τελευταίους µήνες τα τηλέφωνα της γραµµής βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ∆ιαδικτύου χτυπούν συνέχεια, µε πολλούς γονείς να ζητούν συµβουλές για το πώς θα ελέγξουν τα παιδιά που παίζουν νυχθηµερόν Fortnite. Το πόσο µεγάλο είναι το αποτύπωµα που αφήνει ένα παιχνίδι κρίνεται και από το γκελ που κάνει στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ανήκουν στην κοινότητα των γκέιµερ και ασχολούνται περιστασιακά µε το αντικείµενο.

Από αυτήν την άποψη το Fortnite δείχνει να είναι ένα σύγχρονο πολιτιστικό φαινόµενο, αν και δεν έχει έρθει ακόµα η ώρα που µπορεί να συγκριθεί µε άλλα θρυλικά παιχνίδια του µακρινού και του πιο πρόσφατου παρελθόντος. Τον τελευταίο καιρό δεκάδες διάσηµοι από τον χώρο της σόουµπιζ δέχονται να βιντεοσκοπηθούν την ώρα που παίζουν µε πλήρη… εξάρτυση (ακουστικά, χειριστήριο, µικρόφωνο), ερώτηση για το Fortnite έγινε στο διάσηµο τηλεπαιχνίδι «Jeopardy», το θρυλικό σόου Saturday Night Live το διακωµώδησε στο επεισόδιο της 29ης Σεπτεµβρίου, ενώ έµµεση αναφορά στο παιχνίδι έγινε σε πρόσφατο επεισόδιο του «South Park».

Από όλο αυτό το πανηγύρι δεν θα µπορούσε να λείψει η Monopoly, η οποία λάνσαρε πριν από λίγο καιρό την έκδοση που είναι αφιερωµένη στο Fortnite. Οσο για την Ελλάδα, το παιχνίδι έκανε µια εµφάνιση-έκπληξη στην πρόσφατη ∆ΕΘ, όπου διοργανώθηκε τουρνουά µε τη συµµετοχή 100 ατόµων.
Ο χρόνος και οι άγνωστοι

Σε όλο τον κόσµο έχουν αρχίσει να εκφράζονται ανησυχίες για τον χρόνο που αφιερώνουν στο παιχνίδι οι έφηβοι και, ακόµα περισσότερο, τα παιδιά του δηµοτικού. Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο Γιώργος Κορµάς, υπεύθυνος της γραµµής βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ∆ιαδικτύου, έχουν αυξηθεί πολύ οι κλήσεις που αφορούν το Fortnite. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο.

Είναι ένα παιχνίδι που λειτουργεί καθολικά σε όλες τις ηλικίες, αλλά µας ανησυχεί περισσότερο ότι παίζουν πολλά παιδιά του δηµοτικού, αν και το Fortnite είναι για ηλικίες άνω των 12» λέει και επισηµαίνει ότι «έχουµε πολλές κλήσεις γονιών που βρίσκονται σε απόγνωση. Μας έχουν πει ότι υπάρχουν εντάσεις όταν προσπαθούν να τα εµποδίσουν να παίξουν περισσότερο, ότι κάποια παιδιά έχουν φύγει από το σπίτι» και τονίζει ότι «επειδή υπάρχει ενεργοποιηµένο τσατ, τα παιδιά εκτίθενται σε αγνώστους και σε συζητήσεις µε βωµολοχίες και άλλο ακατάλληλο περιεχόµενο».

Τα µυστικά της επιτυχίας

Επισηµαίνει, ωστόσο, ότι αυτήν τη στιγµή είναι µακράν το πιο δηµοφιλές παιχνίδι στον κόσµο και η δηµοφιλία του είναι πολύ µεγαλύτερη από αυτήν του Pokemon Go πριν από δύο χρόνια.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος», υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι για αυτή την επιτυχία. «Κατ’ αρχάς είναι δωρεάν. Απλά το κατεβάζεις και παίζεις. Το στυλ των γραφικών του είναι καρτουνίστικο και αυτό το κάνει να έχει τροµερή επιτυχία στα παιδιά. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι, παρά το γεγονός ότι πρέπει να σκοτώσεις τον αντίπαλο, το Fortnite δεν έχει αίµατα και βίαιες σκηνές.

Ετσι δεν τροµάζει τους παίκτες» λέει και προσθέτει ως πρόσθετους παράγοντες της επιτυχίας του αφενός το γεγονός ότι έχει κάποια στοιχεία παιχνιδιού στρατηγικής και αφετέρου ότι µπορούν να παίξουν µαζί παίκτες που έχουν διαφορετικά συστήµατα. «Είναι η πρώτη φορά που µπορούν να παίξουν παράλληλα παίκτες, ο ένας από τον υπολογιστή του, ο άλλος από το smartphone και ένας τρίτος στο playstation»

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση