HomeΚΡΗΤΗΗ Κρήτη έχει κρίσιμο και δημιουργικό ρόλο στη κυκλική οικονομία

Η Κρήτη έχει κρίσιμο και δημιουργικό ρόλο στη κυκλική οικονομία

Στο Παγκόσμιο Διεθνές Συνέδριο Κυκλικής Οικονομίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Παγκόσμιο Διεθνές Συνέδριο Κυκλικής Οικονομίας (WCEF2018) συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Yokohama, στο Τόκιο Ιαπωνίας. Το συνέδριο, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας και συγκέντρωσε περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες, σε παράλληλες και ειδικές θεματικές συνεδρίες.

Η Περιφέρεια Κρήτης, συμμετείχε έπειτα από πρόσκληση στην Ειδική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EASME), και εκπροσωπήθηκε από την Ελένη Χατζηγιάννη, Δντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Έργων. Η EASME, διοργάνωσε ειδική προβολή επιλεγμένων, επιτυχημένων Ευρωπαϊκών Έργων του Ανταγωνιστικού Πλαισίου Horizon 2020 στην Ειδική Έκθεση του Συνεδρίου, καθώς και Ειδική Ενότητα παρουσίασης νέων Ευρωπαϊκών Έργων, μεταξύ αυτών και έργων που συντονίζονται από Ελληνικά Ιδρύματα.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επιτυχή προγράμματα στην κυκλική οικονομία, καινοτόμες πρακτικές, νέα επιχειρηματικά μοντέλα με κριτήριο την κυκλική οικονομία που εξελίσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, η κα Χατζηγιάννη παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Έργο H2020 SCREEN – Συνέργειες στις Ευρωπαικες Περιφέρειες για την Κυκλική Οικονομία, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης. Παράλληλα συντόνισε τη συζήτηση για νέα ευρωπαϊκά έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η παρουσία της Κρήτης στο παγκόσμιο συνέδριο έχει ιδιαίτερη σημασία, αφενός λόγω της επιλογής της για τη συμμετοχή της στην Ειδική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Διεθνή Διοργάνωση εκτός Ευρώπης, αλλά και λόγω της παρουσίας και προβολής των πρωτοβουλιών της για την Κυκλική Οικονομία, μέσω ευρωπαϊκών έργων που υλοποιεί αλλά και σημαντικών διοργανώσεων που μετέχει η Κρήτη (Συνέδριο στο Ηράκλειο 2016, στη Μάλτα 2017, στα Χανιά Σεπτέμβριος 2018 και Βρυξέλλες Οκτώβριος 2018).
Η Κρήτη, κατέχει ένα σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στην εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας, που αφενός αποτελεί προτεραιότητα των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων για την περιβαλλοντική προστασία, αφετέρου ωθεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για νέες θέσεις εργασίας, για την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα σχόλια και η αναγνώριση από την Κομισιόν με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει μνεία στην επιτυχημένη διοργάνωση τον περασμένο Σεπτέμβριο στα Χανιά, ως καλό παράδειγμα προετοιμασίας της κυκλικής οικονομίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση