HomeHL-9Λέκκας: Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με βροχές για την Κρήτη

Λέκκας: Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με βροχές για την Κρήτη

Η πρόγνωση από τον γνωστό μετεωρολόγο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Κάποιοι βιάστηκαν πολύ να κινδυνολογήσουν για φαινόμενα τα οποία είναι απόλυτα θεμιτά για αυτή την εποχή στον τόπο μας», αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο γνωστός μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας ως προς την πρόγνωση του καιρού για την προσεχή εβδομάδα.

Ο ίδιος συνεχίζει: Αναμένουμε βροχές και μας έρχονται επιτέλους και όπως φαίνεται θα κάνουν την εμφάνιση τους σε ολόκληρη την Κρήτη. Πιθανά κατά τόπους οι βροχές αυτές να είναι σημαντικές, αφού η νότια διέλευση του Βαρομετρικού χαμηλού ευνοεί ακόμη και την εμφάνιση τοπικών καταιγίδων. Τα νεότερα και εκτιμώ περισσότερο ασφαλή δεδομένα δεν εμφανίζουν ακρότητες αλλά σε κάθε περίπτωση η διέλευση ενός βαρομετρικού συστήματος μπορεί έστω και κατά τόπους να προκαλέσει ένταση του καιρού που απαιτεί πάντα προσοχή.

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με βροχές για την Κρήτη

Τα νεότερα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων επιφυλάσσουν ευχάριστες καιρικές προβλέψεις για την ερχόμενη εβδομάδα σε ολόκληρη την Κρήτη. Πέρα από κάθε κινδυνολογία, που αποκτά δυστυχώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις κάθε φορά που εμφανίζεται ένα βαρομετρικό σύστημα, οι αναμενόμενες βροχές είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες μιας και το έχει ανάγκη ο τόπος μας. Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού οφείλεται σε μία διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που κατέρχεται από την ΒΔ Ευρώπη προς το Ιόνιο και στη συνέχεια φαίνεται να κινείται προς την Ανατολική Μεσόγειο. Η ατμοσφαιρική αυτή διαταραχή  δημιουργεί ένα  επιφανειακό Βαρομετρικό χαμηλό στο Νότιο Ιόνιο, την Δευτέρα το πρωί, το οποίο στη συνέχεια κινείται  ανατολικά και διέρχεται πιθανά από τα νότια τμήματα της Κρήτης. Η κίνηση αυτή του Βαρομετρικού χαμηλού θα επηρεάσει τον καιρό στο νησί μας με βροχές οι οποίες κατά τόπους θα είναι σημαντικές ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα στραφούν από την Τρίτη σε νότιες γενικά διευθύνσεις χωρίς όμως να ενισχύονται ιδιαίτερα, ενώ από την Πέμπτη επανέρχονται οι Βοριάδες με σταδιακή ενίσχυση τους στο Αιγαίο και στα νότια τμήματα της Κρήτης. Η θερμοκρασία την Τρίτη και Τετάρτη θα σημειώσει μία μικρή αύξηση, ως προς τις μέγιστες τιμές, στα βόρεια του νησιού , λόγω των νοτίων ανέμων ενώ από την Πέμπτη θα υποχωρήσει σταδιακά σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω των Βορείων ανέμων.

Η πρόγνωση του καιρού, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων, για τις επόμενες ημέρες στο νησί μας :

Την Δευτέρα θα επικρατούν αυξημένες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα για ασθενή παροδική βροχή κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και δυτικής Κρήτης. Μετά το μεσημέρι αναμένεται να σημειωθούν βροχές στα νότια τμήματα των Χανίων και του Ρεθύμνου. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ έως και Ανατολικές διευθύνσεις στα δυτικά και νότια τμήματα της Κρήτης ενώ στα ανατολικά τμήματα θα διατηρηθούν οι Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις που θα φθάνουν τα 3 – 4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 17°C η ελάχιστη (χαμηλότερη θα είναι στα ορεινά) και η μέγιστη στους 23°C (στα νότια τμήματα θα είναι λίγο υψηλότερη)

Την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένονται νεφώσεις με βροχές ( κατά διαστήματα), κατά τόπους πιθανά έντονες ενώ υπάρχει και η πιθανότητα για εκδήλωση πρόσκαιρων καταιγίδων. Οι άνεμοι θα στραφούν από Νότιες έως και ΝΑ διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 4 Μποφώρ, με εξαίρεση κάποιες περιοχές στα βόρεια που θα ενισχυθούν πρόσκαιρα λίγο περισσότερο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ως προς τη μέγιστη τιμή της στα βόρεια φθάνοντας στους 24 έως και 25°C.

Την Πέμπτη επανέρχεται το Βόρειο ρεύμα με μια ελαφρά ψυχρότερη αέρια μάζα να εισβάλει στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας προκαλώντας και πάλι βροχές κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους να ενισχύεται στο Αιγαίο καθώς και σε νότια τμήματα της Κρήτης, όπου θα γίνεται καταβάτης. Η ένταση των ανέμων θα κυμαίνεται στα 5 – 6 Μποφώρ, τοπικά στα πελάγη έως και τα 7 Μποφώρ και δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σταδιακά σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση