Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, που φέρει το όνομα «Ξενοφών», έφτασε και στην… Κρήτη.

Ήδη από χθες το σκηνικό του καιρού έχει αλλάξει καθώς ενισχύθηκαν οι άνεμοι και σταδιακά έπεσε η θερμοκρασία, δύο στοιχεία που φαίνεται να χαρακτηρίζουν τον «Ξενοφών» ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα… μείνει στο νησί για τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα.

Λέκκας: Τι φέρνει το πρώτο κύμα κακοκαιρίας

«Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, όχι τόσο εξαιτίας του χειμερινού χαρακτήρα, αλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων και της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας για σήμερα Τετάρτη και την άνοδο των βροχοπτώσεων για αύριο, Πέμπτη», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο cretapost, ο γνωστός μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας.

Η πρόγνωση για την Τετάρτη: Η αρχή της κακοκαιρίας σημειώθηκε στην Κρήτη το απόγευμα της Τρίτης και σήμερα αναμένεται να ενισχυθεί. Οι άνεμοι θα είναι αρκετά ενισχυμένοι με τις ριπές να φτάνουν στην Κρήτη μέχρι και τα 8 μποφόρ τοπικά (ακόμα και στις νότιες περιοχές) ενώ στο κεντρικό Αιγαίο η ένταση τους μπορεί να φτάσει και τα 9.

Η θερμοκρασία υποχωρεί κατά πολύ, έως και 10 βαθμούς κάτω. Στις ορεινές περιοχές ο υδράργυρος θα πέσει στους 10 βαθμούς Κελσίου ενώ σε περιοχές αστικού περιβάλλοντος και παράκτιες ζώνες θα κυμανθεί στους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν περίπου στους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου στα νότια.

Ως προς τις βροχοπτώσεις θα επηρεαστούν κυρίως οι δυτικές περιοχές όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η ενδοχώρα του Ηρακλείου (ίσως και το βόρειο τμήμα του νομού) και το Οροπέδιο Λασιθίου. Δεν αναμένονται βροχές σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία.

kairos-anemoi-krhth

kairos-anemoi-krhth1

Η πρόγνωση για την Πέμπτη: Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα την Πέμπτη θα υπάρχουν βροχές σε όλη την Κρήτη ενώ δεν αποκλείεται κατά τόπους να είναι και έντονες. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με εκείνα της Τετάρτης μέχρι και το απόγευμα της ημέρας ενώ σταδιακά θα εξασθενήσουν χωρίς όμως να κόψουν εντελώς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα της Τετάρτης.

Ευρ. Κουκιαδάκης: Σε επιφυλακή η πολιτική προστασία

Σε επιφυλακή βρίσκεται από χθες το βράδυ η πολιτική προστασία όλης της Κρήτης εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που φέρνει στο νησί ο «Ξενοφών».

«Βρισκόμαστε σε επιφυλακή προκειμένου να επέμβουμε όπου χρειαστεί. Όποιος πολίτης ή επισκέπτης της Κρήτης αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα εξαιτίας της κακοκαιρίας μπορεί να ειδοποιήσει στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τους δήμους για καθαρισμό φρεατίων ωστόσο – όπως τονίζεται από τον κ. Κουκιαδάκη – τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει και πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει. Έχει ανατραπεί το σύμπαν. Σε μικρό χρόνο έχουμε τεράστιες βροχοπτώσεις που η φέρουσα ικανότητα των ποταμών είναι πολύ μικρότερη. Κι όλα αυτά συμβαίνουν κι εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος αλλά κι επειδή ο άνθρωπος έχει κακοποιήσει τα πάντα. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί σε ημέρες που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα. Κατ’ αρχήν το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να μην μετακινούμαστε αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Επίσης, αποφεύγουμε να περάσουμε από ρέματα τα οποία έχουν μετατραπεί σε δρόμους – τα οποία είναι πάρα πολλά σε αγροτικές κυρίως περιοχές», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Κουκιαδάκης.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις συμβουλές που εξέδωσε η Πολιτική Προστασία για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Ευθ. Δουβής: Αυξημένη επιφυλακή από το λιμεναρχείο – Απαγόρευση εισόδου στην λεωφόρο «by pass»

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται και το λιμεναρχείο Ηρακλείου εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που φέρει ο… Ξενοφών.

«Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχουμε καλέσει τους ιδιοκτήτες των σκαφών να ασφαλίσουν τα σκάφη τους ενώ βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή με όλα τα επιχειρησιακά μέσα και το προσωπικό που διαθέτουμε», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο λιμενάρχης Ηρακλείου, Ευθύμιος Δουβής ενώ παράλληλα συμβουλεύει να «μην βγει κανείς έξω στην θάλασσα».

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του λιμεναρχείου Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση