HomeCity GuideΤο διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ «Αναιρέσεις»

Το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ «Αναιρέσεις»

Στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στα Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mε πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιείται και φέτος το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ “Αναιρέσεις” στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στα Χανιά, ενώ το ίδιο διήμερο πραγματοποιούνται οι “Αναιρέσεις” και στο Ηράκλειο και στις 6 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο.

Στα Χανιά, σας περιμένουμε στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών με πολιτικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις  και συναυλίες που επιχειρούν να προσεγγίσουν κορυφαία ζητήματα της κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης.

Η πραγματοποίησή του φεστιβάλ Αναιρέσεις κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευαγγελίζεται την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ ταυτόχρονα σε απόλυτη σύμπλευση με την Ε.Ε συνεχίζει την ίδια βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης του συστήματος στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Το φεστιβάλ καλείται να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην ανατροπή των παλιών και νέων αντιλαϊκών πολιτικών, στην αναγκαία αντεπίθεση του μαζικού κινήματος, της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του μετώπου της, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Με κεντρικό σύνθημα <<Τραγουδάμε σε όλες τις γλώσσες του κόσμου για ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών>>  επιχειρούμε να γκρεμίσουμε τους πυλώνες αυτού του σάπιου κόσμου και να αναμετρηθούμε με την επαναστατική υπόθεση εντός του ιστορικού μας ορίζοντα.

Το δύσκολο εγχείρημα των Αναιρέσεων και το στήσιμο ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ χωρίς χορηγούς και διαφημίσεις υλοποιείται σε πείσμα των νόμων της αγοράς, των απαγορεύσεων και των επιθέσεων σε κάθε φωνή αντίστασης και αγώνα.

Αταλάντευτος στόχος μας είναι το Φεστιβάλ Αναιρέσεις να αποτελέσει μια συλλογική ανατρεπτική διαδικασία, προσφέροντας ταυτόχρονα δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές εκδηλώσεις και συναυλίες, σε εκατοντάδες νέες και νέους, καθώς και φτωχούς εργαζόμενους και εργαζόμενες στο επίκεντρο της κρίσης.
Συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις, βιβλιοπωλείο και μια σειρά άλλες πολιτιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες θα φιλοξενούνται για δύο μερόνυχτα στον χώρο του φεστιβάλ!

Ως προς το πολιτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη καταπιανόμαστε με ζήτημα των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Συζητάμε για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις πολιτικές υποβάθμισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα σε όλους τους βαθμούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και για τις αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στην όλο και πιο έντονη επιβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Επίσης, επιχειρούμε να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις από την πλευρά του κινήματος συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός νέου παν εκπαιδευτικού κινήματος με το αναγκαίο περιεχόμενο και χαρακτηριστικά.  Το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο  “200 χρόνια Μαρξ. Μήπως είχε δίκιο;”. Στη βάση της συνεχιζόμενης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος η καμπάνια της νΚΑ για τα «200 χρόνια Μαρξ» αναδεικνύει την επικαιρότητα του μαρξικού έργου, φωτίζοντας ταυτόχρονα την επαναστατική αντίληψή του για την επιδίωξη ενός κόσμου απελευθερωμένου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό. Μουσικά, η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στην κρητική παράδοση. Η αρχή θα γίνει με παραδοσιακό κρητικό γλέντι, ενώ το φεστιβάλ θα συνεχιστεί με τους πειραματισμούς του Γ. Μανωλάκη και των Couleur Locale επάνω στη κρητική μουσική. Επίσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών” των Ξενοφώντα Βαρδαρού, Γιάννη Ξύδα.

Η δεύτερη ημέρα περιλαμβάνει συναυλίες από Progressive Rock νεανικά χανιώτικα συγκροτήματα τους Meridian Blank και τους Hemingways. Ο Εισβολέας μαζί με τους Tedds αναλαμβάνουν να συνεχίσουν την βραδιά με τους δικούς του Hip-Hop ήχους, ενώ η νύχτα θα είναι μεγάλη αφού θα ακολουθήσει Dj-set με έναν από τους πιο καταξιωμένους DJs της ελληνικής σκηνής, τον Cayetano.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:

  • 18:30 συζήτηση-εκδήλωση :”Οι αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και η απάντηση του κινήματος”

Ομιλητές: Αποστόλης Νικολόπουλος  (Εκπαιδευτικός-μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ),

Μάνθος Κυριακόπουλος  (αναπληρωτής δάσκαλος-μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Ε Ρεθύμνου),

Γιώργος Τραχανάς (φοιτητής-μέλος της νΚΑ).

  • 20:30 προβολή ντοκιμαντέρ “Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών” των Ξενοφώντα Βαρδαρού, Γιάννη Ξύδα
  • 22:00 Κρητικό γλέντι και στη συνέχεια συναυλία με τους: Γιώργη Μανωλάκη, Couleur Locale.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:

18:30 συζήτηση-εκδήλωση . “200 χρόνια Marx. Μήπως είχε δίκιο;”

ομιλητές:  Μπάμπης Συριόπουλος  (μέλος της πολιτικής και της ιδεολογικής επιτροπής ΝΑΡ),

Σπύρος Μαρκέτος  (Ιστορικός, καθηγητής πολιτικών επιστημών ΑΠΘ).

21:30 συναυλία με τους Μeridian Blank, Ηemingways, Eisvoleas and The Tedds

DJ-Set με τον Cayetano.

Στο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας από σπουδαστές ΙΕΚ, ενώ θα λειτουργούν θεματικά περίπτερα, βιβλιοπωλείο, μπαρ.

Στην είσοδο διατίθενται κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης.

Τις εκδηλώσεις οργανώνει το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Διαφήμιση
Διαφήμιση