HomeHL-EconomyΕπιστροφές φόρων – εξπρές έως και 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ

Επιστροφές φόρων – εξπρές έως και 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο «Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ταχύτατες διαδικασίες θα επιστρέφει φόρους στο εξής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο «Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων» που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10833522.pdf).

Η διαδικασία επιταχύνεται για επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος που απαιτείτο στις περιπτώσεις αυτές. Έτσι η επιστροφή θα διενεργείται άμεσα, για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Και εάν όμως εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται επίσης άμεσα, εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέρχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα μπορεί να διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος, μεταξύ όσων έλαβαν με διαδικασίες εξπρές την επιστροφή φόρου.

Με άλλες διατάξεις:

– Οι φορολογούμενοι με οφειλές από φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ) που προχωρούν στην πώληση κάποιου ακινήτου, θα μπορούν να λαμβάνουν το προβλεπόμενο πιστοποιητικό από την Εφορία, με παρακράτηση, όχι μόνο του ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων για το συγκεκριμένο ακίνητο, αλλά και του συνολικά οφειλόμενου ποσού ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ, χωρίς να απαιτείται ρύθμιση. Το ποσό παρακρατείται και αποδίδεται στο Δημόσιο από τον συμβολαιογράφο, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εντός τριών ημερών.

– Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η περιουσία αυτή.

– οι φορολογικές αρχές αποκτούν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες τραπεζικού, μετοχικού και ασφαλιστικού (π.χ. ασφαλιστήρια συμβόλαια) χαρακτήρα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η φορολογική διοίκηση θα αποκτήσει πρόσβαση στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων, που πλέον είναι υποχρεωμένες να τηρούν όλες οι ανώνυμες εταιρείες

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση