HomeΚΟΣΜΟΣΟ Τ. Μπους καλεί τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν τη συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Τ. Μπους καλεί τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν τη συμφωνίας των Πρεσπών

Ανοιχτό κάλεσμα σε επιστολή του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως έναν «γενναίο και δίκαιο συμβιβασμό» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο νεότερος και απευθύνει κάλεσμα στους «πολίτες της Μακεδονίας» να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα.

«Αισθάνθηκα υπερήφανος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο των Σκοπίων Μπόρις Τραϊκόφσκι για τις προσπάθειές του να γίνει πραγματικότητα το όραμά του για ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ολόκληρη η επιστολή του Τζορτς Μπους:

«Προς τους πολίτες της Μακεδονίας:

Από την ημέρα της ανεξαρτησίας του έθνους σας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν ο σταθερός σας φίλος. Ο αμερικανικός λαός έχει θαυμάσει την ειρηνική σας εμφάνιση από τις στάχτες της Γιουγκοσλαβίας. Έχουμε σεβαστεί το θάρρος σας στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των ελεύθερων θεσμών. Και υποστηρίξαμε τις φιλοδοξίες σας για την επίτευξη ευημερίας και ασφάλειας σε μια Ευρώπη που είναι ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.

Ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είχα την τιμή να βρίσκομαι στο πλευρό του προέδρου Τραϊκόφσκι το 2001, καθώς οδηγούσε τη Μακεδονία από το χείλος του εμφυλίου πολέμου προς μια κοινωνία που ορίζεται από την πολυεθνική κατανόηση και το κράτος δικαίου. Και αισθάνθηκα περήφανος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004.

Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι το 2008, είπα στους συναδέλφους μου ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη και αξίζει να ενταχθεί στη μεγάλη μας συμμαχία. Παρόλο που απογοητεύτηκα από το ότι η ΠΓΔΜ δεν εισήχθη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, είχα πάντα την πεποίθηση ότι αυτή η ημέρα κάποτε θα ερχόταν.

Τώρα, σε μια τόσο ελπιδοφόρα στιγμή στην ιστορία της χώρας σας, σκέφτομαι τις πολλές προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει και ξεπεράσετε. Σκέφτομαι, επίσης, και τον εκλιπόντα φίλο μου Μπόρις Τραϊκόφσκι. Ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι ήταν ένας άνθρωπος με προσωπικότητα, σταθερό προσανατολισμό και, πάνω απ’ όλα, πίστη. Είχε πίστη στον Θεό, είχε πίστη στη χώρα του και στους ανθρώπους της, είχε πίστη στην ικανότητα των ηγετών της να παίρνουν σοφές αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών, που βρίσκεται τώρα ενώπιόν σας για επικύρωση, είναι ένας θαρραλέος και δίκαιος συμβιβασμός. Θα θέσει τη Μακεδονία σε μια πορεία για να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και για να επιτύχει το λαμπρό μέλλον που οραματίστηκε ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι.

Καλώ όλους τους πολίτες της Μακεδονίας να συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορική απόφαση και να ψηφίσουν στο εθνικό δημοψήφισμα αργότερα αυτόν τον μήνα. Μετά από μια δεκαετία αποτυχιών, έχετε τη δύναμη να γράψετε μια νέα και πιο ελπιδοφόρα ιστορία για εσάς, για τα παιδιά σας, για τους γείτονές σας και τη χώρα σας.

Η μεγαλύτερη συμμαχία στην Ιστορία για την ελευθερία κρατά μια θέση για τη γη που αγαπάτε και ανυπομονώ για την ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα υποδεχθούν με υπερηφάνεια τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως τον νεότερο σύμμαχό τους, το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ.

Με εκτίμηση,

Τζορτζ Μπους».

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση