HomeΚΡΗΤΗΣ. Βαρδάκης: «Να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών»

Σ. Βαρδάκης: «Να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών»

«Για να ανακουφιστούν οι πολίτες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανάγκη για ανακούφιση των πολιτών που οφείλουν σε ΔΟΥ και Ασφαλιστικά Ταμεία, θέτει ξανά επί τάπητος, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως χαρακτηριστικά είχε επισημάνει και παλαιότερα σε ερώτησή του, έτσι και στην παρούσα, ο κ. Βαρδάκης υπογραμμίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της σημερινής Κυβέρνησης, μέσω των οποίων δόθηκε η δυνατότητα σε οφειλέτες που είχαν οφειλές προς Δ.Ο.Υ., Φ.Κ.Α. αλλά και πιστωτές να υπαχθούν σε ρυθμίσεις με ευνοϊκές δόσεις.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση των 100 δόσεων με το νόμο 4321/15, αλλά η παράταση αυτής με τον μεταγενέστερο νόμο 4331/15 έδωσαν μεγάλη ανάσα στους οφειλέτες και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος που είχε προκύψει με την συσσώρευση οφειλών.

Ακολούθως, ο νόμος 4469/17 που αφορά σε εξωδικαστική ρύθμιση έως 120 δόσεις δίνει μέχρι και σήμερα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει οφειλές προς πιστωτές και προς το Δημόσιο, μια ακόμα ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, οι δυνατότητες που έχει παράσχει η σημερινή Κυβέρνηση για ρύθμιση των οφειλών προς εφορία, φορείς κοινωνικής ασφάλισης και πιστωτές έχουν αποδειχτεί σωτήριες για τη διευκόλυνση οφειλετών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις οφειλετών, όπως φυσικά πρόσωπα, πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες ή πρώην αγρότες που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και δεν εντάσσονται σε κάποια ρύθμιση εκτός της πάγιας των 12 δόσεων, δηλαδή του νόμου 4152/13.

Επίσης, ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα σε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα και στερούνται το δικαίωμα καταβολής συνταξιοδότησης λόγω οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και καλεί το Υπουργείο Εργασίας να λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Μία από τις δυνατότητες που ενδεχομένως θα επίλυε το πρόβλημα θα ήταν να μεταβληθεί το ανώτατο όριο οφειλής για την καταβολή σύνταξης, το οποίο ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 20.000 ευρώ για Ο.Α.Ε.Ε., 15.000 ευρώ για Ε.Τ.Α.Α. και 4.000 ευρώ για Ο.Γ.Α., ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα καταβολής της συνταξιοδότησης.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση