HomeΥΓΕΙΑΗμερίδα Ρευματολογίας και Παθολογίας στη μνήμη του γιατρού Ηρακλή Κρητικού

Ημερίδα Ρευματολογίας και Παθολογίας στη μνήμη του γιατρού Ηρακλή Κρητικού

Στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιστημονική Ημερίδα Ρευματολογίας και Παθολογίας αφιερωμένη στη μνήμη του Σαμιώτη ιατρού-ρευματολόγου, Ηρακλή Κρητικού, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018 στη Σάμο, με αφορμή την συμπλήρωση 8 χρόνων από την απώλεια του διακεκριμένου ιατρού.

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης με την ευγενική χορηγία της Εταιρίας Ενόρασις, σε συνεργασία με την Κλινική Ρευματολογίας, Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και την Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική ΠΓΝ “Αττικόν” και τις Ρευματολογικές κλινικές του Ασκληπιείου Βούλας και του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Αθηνών για να τιμήσει την προσφορά του Ηρακλή Κρητικού τόσο στους ρευματοπαθείς, όσο και στη ρευματολογική επιστημονική κοινότητα και να ενημερώσει τους ρευματοπαθείς του νησιού και τους ιατρούς του Νοσοκομείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο “Σάμος”, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου και του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου “Άγιος Παντελεήμονας”. Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ Θεοφίλου και ο Βουλευτής Σάμου κ. Σεβαστάκης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, εκτός από τα ρευματολογικά νοσήματα, συζητήθηκαν κοινές λοιμώξεις και η διαχείρισή τους καθώς επίσης τρέχοντα θέματα δημοσίας υγείας της Ελλάδος και ειδικότερα της Σάμου ως χώρου υποδοχής μεταναστών.

Τα ρευματολογικά και μυοσκελετικά νοσήματα προσβάλλουν περίπου το 15% του Ελληνικού πληθυσμού με την οστεοαρθρίτιδα, την οστεοπόρωση και την οσφυαλγία να είναι τα πιο συχνά. Στην ημερίδα συζητήθηκαν τα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα, κυρίως οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι σπονδυλοαρθρίτιδες (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα) τα οποία προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα κόπωσης και δυσκολία στη μετακίνηση και τη χρήση χεριών και ποδιών.

Χωρίς θεραπεία περίπου το 50% των ασθενών καταλήγει σε μόνιμη αναπηρία εντός μιας δεκαετίας. Τα τελευταία 15 χρόνια η χρήση των λεγομένων βιολογικών θεραπειών που αδρανοποιούν τις ουσίες της φλεγμονής που καταστρέφουν τις αρθρώσεις άλλαξε ριζικά την πρόγνωση αυτών των νοσημάτων.

Σε αυτό αναφέρθηκαν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Σ.Ρ.Κ. τονίζοντας ότι η ζωή τους πια χωρίζεται σε δυο περιόδους, πριν και μετά τη θεραπεία, και ότι οι θεραπείες αυτές τους ξαναέδωσαν το δικαίωμα για μια παραγωγική ζωή με ποιότητα.

Οι ρευματοπαθείς αναφέρθηκαν επίσης στο αναφαίρετο δικαίωμά τους για έγκαιρη διάγνωση και πρόσβαση στη θεραπεία και στους ειδικούς γιατρούς με αξιοπρέπεια και χωρίς ταλαιπωρία.

Ο Ηρακλής Δ. Κρητικός
Ο Ηρακλής Κρητικός γεννήθηκε στη Λέκα και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών της οποίας υπήρξε διδάκτορας. Μετά από ευδόκιμη υπηρεσία σε μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών και στην Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία ως μέλος του ΔΣ εγκαταστάθηκε στη Κρήτη εργαζόμενος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ως Διευθυντής του ΕΣΥ. ΠΑΓΝΗ.

Μετεκπαιδεύθηκε στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα στα Εθνικά Ιδρύματα των ΗΠΑ και αναγνωρίσθηκε σε Πανελλήνιο Επίπεδο για τις γνώσεις του και την έρευνά του σε αυτά τα νοσήματα. Εκτός από την αμέριστη φροντίδα του για υγεία των ρευματοπαθών, διακρίθηκε και ως εκπαιδευτής και σύμβουλος πολλών νέων ρευματολόγων.

Υποστηρικτής και θερμός συμπαραστάτης του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης από την ίδρυση του, αναγνώριζε έμπρακτα το σημαντικό ρόλο των ασθενών τόσο στη διαχείριση των νοσημάτων τους όσο και σε γενικότερα ζητήματα πολιτικών υγείας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση