HomeΚΡΗΤΗΑυγενάκης: «Ανύπαρκτη η πολιτική της κυβέρνησης για το δημογραφικό»

Αυγενάκης: «Ανύπαρκτη η πολιτική της κυβέρνησης για το δημογραφικό»

Οι πολύτεκνοι οδηγούνται σε φτωχοποίηση λέει ο γραμματέας της ΝΔ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην απουσία κυβερνητικής πολιτικής για το δημογραφικό και την εξόντωση των πολυτέκνων, αναφέρεται ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η υποχρέωση της πολιτείας για τη στήριξη της οικογένειας, καθώς και το δικαίωμα των πολύτεκνων οικογενειών, μεταξύ άλλων, για την παροχή ειδικής φροντίδας από το κράτος αποτελούν ρητές συνταγματικές επιταγές και βασικά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας και του κράτους δικαίου.

Το δημογραφικό έχει αναχθεί πλέον σε μείζον εθνικό πρόβλημα για τη χώρα μας. Η υπογεννητικότητα στην πατρίδα μας δεν έχει προηγούμενο, ενώ παράλληλα οι νέοι μας μεταναστεύουν μαζικά. Το φαινόμενο της δραστικής μείωσης των γεννήσεων επιφέρει την συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα η χώρα μας, δυστυχώς, να κατέχει άλλη μια δυσάρεστη πρωτιά και να βρίσκεται στην 2η θέση των πιο γηρασμένων χωρών της Ε.Ε. με το ποσοστό των άνω των 65% να έχει φθάσει στο 21%.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι η μόνη που αγνοεί αυτό το ζήτημα και σταθερά παίρνει μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση, εξαφανίζοντας κάθε δημογραφικό κίνητρο και οδηγώντας τους πολύτεκνους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Μάλιστα, κατά την προσφιλή τακτική των φρούδων υποσχέσεων και της «κωλοτούμπας», ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του πράττουν ακριβώς τα αντίθετα από όσα είχαν υποσχεθεί οδηγώντας τους πολύτεκνους στη φτωχοποίηση.

Ο κ. Τσίπρας, στις 16 Ιανουαρίου 2015, σε συνάντηση του με το Προεδρείο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (Α.Σ.Π.Ε.), ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, είχε δηλώσει: «Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου. … ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση, … να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών που συντελέστηκαν στα χρόνια του μνημονίου». Λίγες μόλις εβδομάδες μετά, από τη θέση του Πρωθυπουργού πλέον, ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του ξέχασαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις και με μια σειρά μέτρων και πολιτικών εξαφανίζουν κάθε δημογραφικό κίνητρο και οδηγούν τους πολύτεκνους σε οικονομικό στραγγαλισμό και σε απόγνωση.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα των καταστροφικών πολιτικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που έχουν πλήξει σημαντικά τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως:

  • η κατάργηση του πολυτεκνικού τιμολογίου της ΔΕΗ με την από 28-01-2018 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος,
  • ο αποκλεισμός σημαντικού αριθμού πολυτέκνων από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το κοινωνικό μέρισμα και κάθε είδους βοήθημα,
  • με το ν. 4512/2018 οι πολύτεκνες οικογένειες χάνουν το 1/4 του επιδόματός τους. Είναι ακόμη πιο ειρωνικό το γεγονός πως η Κυβέρνηση υποστηρίζει πως το μέτρο αυτό είναι πιο δίκαιο, καθώς έτσι θα επωφεληθούν όλοι όσοι έχουν παιδιά και όχι μόνο οι πολύτεκνοι. Για ακόμη μία φορά, η Κυβέρνηση επιδίδεται στη γνωστή της πρακτική, αυτή της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας,
  • η ισόβια χορήγηση του σχετικού επιδόματος στους πολύτεκνους γονείς, αποτελούσε θεσμό στην ελληνική κοινωνία και θεσπίστηκε με τον ν. 1910/1944. Με διάφορες τροποποιήσεις, λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ως κίνητρο για την απόκτηση τέκνων. Η κατάργηση και η ενσωμάτωσή του στο Ενιαίο Επίδομα Τέκνων, με το ν. 4512/2018, με τη θέσπιση σαφών εισοδηματικών κριτηρίων οδήγησε στη δραστική μείωση του αριθμού των δικαιούχων,
  • μια σειρά άλλων μέτρων, που δεν επιφέρουν δημοσιονομικό κόστος, όπως το ποσοστό προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, οι μετεγγραφές των φοιτητών πολύτεκνης οικογένειας, η διανομή προϊόντων και η παροχή δυνατότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση για χορήγηση μέτρων στήριξης των πολυτέκνων, θα συμβάλλουν στη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας, καθώς και στην παροχή δημογραφικών κινήτρων.

Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει την αξία της οικογένειας για τη χώρα μας και πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική πολιτική χωρίς στήριξη σε αυτήν. Γι’ αυτό έχει καταρτίσει Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων και την υιοθέτηση κινήτρων και διευκολύνσεων, ώστε να μπορούν οι οικογένειες να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια. Ο Πρόεδρος μας έχει δεσμευτεί προσωπικά, για παρεμβάσεις οι οποίες θα αποκαταστήσουν τις αδικίες που έχουν συντελεστεί σε βάρος των πολυτέκνων οικογενειών και θα σηματοδοτήσουν την ανάγκη στήριξης όσων επιλέγουν να αποκτήσουν μεγάλη οικογένεια.

Με τις περικοπές σε βάρος των πολύτεκνων οικογενειών, η Κυβέρνηση παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους για ειδική φροντίδα από το κράτος. Παράλληλα, παραβίασε τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη κρίσιμο δημογραφικό πρόβλημα για το μέλλον της χώρας μας».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την άρση της αδικίας εις βάρος των πολύτεκνων οικογενειών και την επαναφορά των επιδομάτων;

  1. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την άμεση στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών;
  2. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για τη δημιουργία δημογραφικών κινήτρων και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση