Φθινοπωρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού από την ερχόμενη Τετάρτη με κυριότερα χαρακτηριστικά τις τοπικές βροχές και τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται μια ήπια μεταβολή των καιρικών συνθηκών που οφείλεται σε μια «ψυχρή εισβολή» αέριων μαζών στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Αναλυτικά, όσα αναφέρει ο κ. Λέκκας για τις συνθήκες που θα επικρατούν στην Κρήτη μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή έχουν ως εξής:

«Ακόμη πιο φθινοπωρινό αναμένεται να γίνει το σκηνικό του καιρού από τα μέσα της εβδομάδας με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας, ενώ πρόσκαιρα αυξημένες θα είναι και οι νεφώσεις με τις πιθανότητες για τοπικές βροχές να εμφανίζονται όλο και πιο αυξημένες.

Τα αίτια τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν αυτή την αλλαγή είναι η διέλευση μιας διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με μία ψυχρή εισβολή αερίων μαζών στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας καθώς και η πρόσκαιρη ενίσχυση των βορείων ανέμων, χωρίς όμως να σημειώνουν ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων οι βροχές που θα κάνουν την εμφάνιση τους από την Τετάρτη  θα έχουν τοπικό χαρακτήρα, ευνοώντας τις βόρειες περιοχές του νησιού, αρχικά στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της Κρήτης, ενώ για την Πέμπτη υπάρχουν πιθανότητες για τοπικές βροχές και σε ανατολικές περιοχές.

Για την Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται να διατηρηθεί καλός καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη με λίγες νεφώσεις μόνο στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από Βόρειες, έως και Βορειοδυτικές διευθύνσεις στα ανατολικά, με την ένταση τους να φθάνει στα 3 έως 4 Μποφώρ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα με την ελάχιστη στους 20⁰C (σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα είναι χαμηλότερη) και τη μέγιστη στους 28 έως 30⁰C. Στα νότια τμήματα του νησιού θα είναι έως και 2 βαθμούς υψηλότερη. Οι συνθήκες όμως αυτές ευνοούν και τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας.

Σταδιακά από την Τετάρτη αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους περισσότερες νεφώσεις με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά σε δυτικές και κεντρικές περιοχές της Κρήτης. Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν λίγο με την ένταση τους να φθάνει στα 4 έως και 5 Μποφώρ, προκαλώντας και λίγο πιο αυξημένο κυματισμό στις βόρειες ακτές. Η θερμοκρασία υποχωρεί σταδιακά σε χαμηλότερα επίπεδα δείχνοντας φθινοπωρινά πλέον χαρακτηριστικά ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

Για την Πέμπτη διατηρείται το φθινοπωρινό πλέον σκηνικό του καιρού με μικρότερα διαστήματα ηλιοφάνειας  αλλά και νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και πιθανότητες για τοπικές βροχές, κυρίως στα βόρεια ορεινά τμήματα του νησιού, ενώ πιο περιορισμένες είναι οι πιθανότητες για τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις στα δυτικά της Κρήτης ενώ ΒΔ έως και Δυτικοί θα πνέουν στα ανατολικά και νότια τμήματα του νησιού με την ένταση τους να φθάνει έως και τα 4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει σε φθινοπωρινούς τόνους, με την ελάχιστη να υποχωρεί και κάτω από τους 20 ⁰C στα πεδινά (ακόμη περισσότερο αισθητή θα γίνει η πτώση της θερμοκρασίας στα ορεινά με τιμές κάτω από του 15⁰C) ενώ και η μέγιστη θα κυμαίνεται στους 25 έως και 28⁰C.

Τα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα δίνουν καλύτερο και με περισσότερη ηλιοφάνεια τον καιρό από την Παρασκευή με μία τάση των θερμοκρασιών να ανέβουν σε λίγο υψηλότερα, αλλά κανονικά για την εποχή επίπεδα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση