HomeHL-HealthΤα προβλήματα του ακτινολογικού του ΠΑΓΝΗ στη… Βουλή

Τα προβλήματα του ακτινολογικού του ΠΑΓΝΗ στη… Βουλή

Μετά από παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό του Ακτινολογικού Τμήματος, αλλά και συνολικά του ΠΑΓΝΗ, που έχουν ως συνέπεια την ταλαιπωρία πλήθους πολιτών, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Σε οριακή κατάσταση έχουν φτάσει οι εργαζόμενοι του Ακτινολογικού Τμήματος, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό. Με την κατάσταση να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο κατά τους θερινούς μήνες, οπότε και το νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει πολλαπλάσιο αριθμό ασθενών, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων τουριστικών ροών.

Την αδιέξοδη αυτή κατάσταση καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με ανακοίνωσή του στην οποία μιλά για ύπαρξη πολλών και σημαντικών προβλημάτων,  με αιχμή του δόρατος τις ελλείψεις προσωπικού στο Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου, ζητώντας παράλληλα την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Το προσεχές διάστημα, μάλιστα, το ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος θα μειωθεί περαιτέρω, καθώς θα αποχωρήσουν δύο (2) ακόμη άτομα με παραίτηση και άδεια ανατροφής. Επιπλέον, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις πάνω από 600 οφειλόμενες ημέρες σε άδειες και ρεπό, τόσο για το 2018, όσο και για το 2017!

Συνεπώς λόγω της δραματικής έλλειψης σε προσωπικό οι ασθενείς που προσέρχονται στο Ακτινολογικό Τμήμα πέραν των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, έρχονται αντιμέτωποι και με μεγάλες ουρές αναμονής.

Ακόμη, από την μεριά τους οι γιατροί του νοσοκομείου, καταγγέλλουν ότι υποχρεώνονται να συναινέσουν σε εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών στερούμενοι τον χρόνο ανάπαυσης που δικαιούνται, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία τους και παράλληλα να αυξάνεται ο κίνδυνος ιατρικών λαθών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και την υγεία των ασθενών.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, η κάκιστη διαχείριση των περιορισμένων για την υγεία πόρων, επιφέρει την τραγική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών που αντιμετωπίζουν την δημόσια υγεία σαν ένα ακόμα ανεπιθύμητο κρατικό έξοδο.

Δημόσια υγεία σημαίνει σεβασμός, βοήθεια, γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών και όχι ταλαιπωρία και εξευτελισμός του ασθενή. Δυστυχώς, όμως τα τέσσερα σχεδόν τελευταία χρόνια, εξαιτίας των αδιέξοδων πολιτικών της Κυβέρνησης το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αναδειχθεί στον «Μεγάλο Ασθενή» της χώρας. Η δημόσια υγεία απαξιώνεται και οι υπηρεσίες λειτουργούν χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Η Κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για την απαξίωση και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα οι ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο του ακτινολογικού τμήματος, όσο και συνολικά του ΠΑΓΝΗ, ώστε το νοσοκομείο να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες κατοίκων κι επισκεπτών του νομού Ηρακλείου;

  1. Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία των εκατοντάδων προσλήψεων προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων που είχατε εξαγγείλει για την κάλυψη μονίμων θέσεων στον χώρο της υγείας;»
Διαφήμιση
Διαφήμιση