Για πρωτόγνωρη τραγωδία οι ευθύνες για την οποία θα αποδοθούν έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα για τις φωτιές στην ανατολική Αττική.

«Τα γεγονότα έχουν τη δική τους φωνή και είναι αμείλικτη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι «αδυνατώ να καταλάβω πως υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση». «Δεν το καταλαβαίνουν όλοι οι συμπολίτες μας. Πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Πώς ασκούν τα καθήκοντά τους και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι; Ο Τόσκας, ο Σκουρλέτης, η Δούρου, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ; Αυτοί μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν και άλλη πυρκαγιά. Ποιός έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς να διαχειριστούν μια ακόμα καταστροφή;».

«Ζητούμε το αυτονόητο. Ασφάλεια γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Δεν θέλουν αλλά ψέματα και στάχτες» συμπλήρωσε.

«Στέκομαι σήμερα εδώ για να αναλάβω την ευθύνη μου. Έχω μαζί μου ομάδα νέων και έμπειρων στελεχών που είναι πανέτοιμοι για επανασχεδιασμό όλης της πολιτικής προστασίας» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε, κλείνοντας την εισαγωγή του, όσους βοήθησαν να μην θρηνήσουμε περισσότερα θύματα αλλά και τους εθελοντές που βοήθησαν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας».

Όπως τόνισε «για πρώτη φορά κάηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι σε μια κατοικημένη περιοχή τόσο κοντά στην Αθήνα».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «ας διαχωρίσουμε τα προβλήματα δόμησης από την άθλια διαχείριση της κρίσης και την πιο άθλια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης για συγκάλυψη όσων δεν έγιναν».

Πρέπει να υπάρξουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων» υπενθυμίζοντας ότι «σε μια εποχή που δεν μας απασχολούσε το θέμα έχω πει σκληρά πράγματα ειδικά για εκείνα τα αυθαίρετα που δεν μπορούν από κανένα παράθυρο να νομιμοποιηθούν γιατί βρίσκονται σε ρέματα, αιγιαλούς και δάση».

Ο Τσίπρας είναι κυνικός και καταστροφικός

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «υπάρχει σωστός νόμος του Σαμαρά» ενώ ανεβάζοντας τους τόνους κατά της κυβέρνησης αναρωτήθηκε: «ποιοι μιλούν σήμερα και λένε ότι δεν έχουν ευθύνες; Εκείνοι που προχώρησαν σε ακόμα πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις. Σας θυμίζω το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «το αφεντικό τρελάθηκε». Σας θυμίζω το Σπίρτζη που έδινε οδηγίες για τακτοποίηση αυθαιρέτων. Έχει και η σημερινή κυβέρνηση μεγάλη ευθύνη για τα αυθαίρετα. Κυβερνά 4 χρόνια. Ο κ. Τσίπρας κάποτε ήταν νέος και ανεύθυνος. Σήμερα είναι κυνικός και καταστροφικός».

«Δεν είμαι εγώ αυτός που δεν επεδίωξα την εθνική συνεννόηση. Το ποιος υιοθέτησε την ρητορική του διχασμού το ξέρουν όλοι οι Έλληνες. Η εθνική συνεννόηση δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε περιβάλλον διχασμού που είναι στο dna του κ. Τσίπρα. Εμείς έως τις εκλογές όποτε και αν γίνουν θα συζητάμε για το σχέδιο για το μέλλον. Πώς θα κάνουμε τα πράγματα καλύτερα».

Δεν συμβιβάζομαι γιατί δεν έχει ειπωθεί ένα συγγνώμη

Κληθείς να τοποθετηθεί για τον χαρακτηρισμό «πήγε σαν τον κλέφτη» για την επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την απουσία Τσίπρα επί 7 ημέρες και τον τρόπο που επέλεξε να πάει. Το πώς ο καθένας βιώνει τον ρόλο τους στις περιπτώσεις αυτές είναι βαθειά προσωπικό. Υπαγορεύεται από τη συνείδηση του καθενός. Σε ένα βαθμό μπορώ να δεχθώ ανικανότητα. Δεν συμβιβάζομαι όμως. Δεν συμβιβάζομαι ότι από το πρόσωπο τους λείπει το στοιχείο της συντριβής. Δεν έχει ειπωθεί ένα συγγνώμη».

Όσον αφορά, δε, τη θέση της κυβέρνησης ότι την ώρα της μάχης δεν ζητάς παραιτήσεις είπε ότι «είμαι ο τελευταίος που θέλει να σπείρει πανικό. Όμως οι άνθρωποι αυτοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις και όπως γνωρίζουμε ο Αύγουστος είναι ο χειρότερος μήνας για πυρκαγιές. Πρέπει να προσέξουμε τα περιαστικά δάση της Αττικής. Πρέπει έστω και τώρα να έχουμε ειδικά σχέδια αντίδρασης. Ελπίζω οι αρμόδιοι αυτό το μήνυμα να το πήραν».

Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών

Δριμεία ήταν η κριτική του προέδρου της ΝΔ και για όσα συνέβησαν στο συντονιστικό το βράδυ της Δευτέρας σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες έχουν τυπωμένη την αίσθηση από το σόου στο συντονιστικό της Δευτέρας. Ολοι είχαμε την εικόνα ότι έχουμε καταστροφή και ο πρωθυπουργός έδινε την εικόνα άνεσης. Οι πολίτες δεν χρεώνουν στον Τσίπρα μόνο ανικανότητα αλλά και πρωτοφανή κυνισμό και θράσος. Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει προσπάθεια όχι μόνο επικοινωνιακής αντιμετώπισης αλλά και της συγκάλυψης ευθυνών».

«Δεν συμβιβάζομαι με τη λογική των λιγότερων νεκρών. Στον Καναδά εκκενώθηκε πόλη. Δεν συμβιβάζομαι. Αναγνωρίζω την δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση. Αλλά δεν συμβιβάζομαι με την λογική των λιγότερων θανάτων. Επισκέφθηκα το Λύρειο Ίδρυμα. Τρεις ηλικιωμένες καλόγριες εκκένωσαν αμέσως και χωρίς απώλειες το κτήριο. Δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα. Δεν θα την ελέγχαμε τη φωτιά απο τη στιγμή που μπήκε στον οικισμό. Όμως δεν συμβιβάζομαι με την λογική των λιγότερων νεκρών.

«Ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν στο 4 για πρώτη φορά. Τι έκαναν; Ηταν απλά μια γραφειοκρατική καταγραφή. Ο μηχανισμός έγκαιρης ενημέρωσης είναι για εμάς προτεραιότητα. Αν στην Μάνδρα είχαμε προβλέψει να κλείσουμε ένα δρόμο – χλευάστηκα πολύ τότε γι αυτά που είπα γιατί είπα ότι αν είχε κλείσει ο δρόμος θα γλιτώναμε πολλές απώλειες ζωών. Μικρές αποφάσεις γλιτώνουν πολλές ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι μόνο οι φωτιές. Η χώρα μας αντιμετωπίζει και τους σεισμούς και λέμε ότι έχουμε μάθει να ζούμε αλλά ο οργανισμός αντισεισμικής προστασίας είναι ακέφαλος από το 2017».

Έχω περιορισμένη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα για το Μάτι ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «χρειάζεται από την αρχή νέο σχέδιο πόλης. Κάθε εργαλείο πρέπει να ενεργοποιηθεί και θα είμαι ο πρώτος που θα στηρίξει τέτοια πρωτοβουλία που πρέπει να αναληφθεί χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπολογισμό κόστους. Όμως έχω περιορισμένη εμπιστοσύνη για την κυβέρνηση που είναι κυνική και ανικανότητα». Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, σημείωσε ότι «έχω απόφαση υπογεγραμμένη από τον Γιώργο Σταθάκη που προβλέπει πρώτη αποδέσμευση για μέτρα πυροσπροστασίας και υπογράφεται 30 Ιουλίου. Είμαστε σοβαροί; Βγάλτε τα συμπεράσματά σας αν νομίζεται ότι με αυτή την κυβέρνηση μπορεί να γίνει οτιδήποτε σοβαρό σε αυτή τη χώρα».

Ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν θα είχαμε για προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας έναν άνθρωπο απο την παρέα μου. Δεν θα επέτρεπα βουτιές στις κρίσεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεν χρειάζεται να σας πω τι θα έκανα το βράδυ της πυρκαγιάς.

Να αναλάβει την έρευνα για τη φωτιά έμπειρος εφέτης εισαγγελέας

Ο Κυριακός Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας για πλαστογράφηση εγγράφου σχετικά με την εκκένωση της περιοχής που επλήγη από τη φωτιά και απάντησε ότι «οι καταγγελίες του δημάρχου είναι σοβαρές. Πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Ζητώ από τον πρόεδρο του Άρειου Πάγου και την εισαγγελέα να αναθέσουν την έρευνα σε έμπειρο εφέτη εισαγγελέα».

«Η δικαστική διερεύνηση θα ήθελα να ολοκληρωθεί εντός 2-3 μηνών αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κάνει υποδείξεις. Στην Βουλή θα έρθει η ώρα και θα δούμε τι θα κάνουμε».

Κληθείς να τοποθετηθεί για την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου σχετικά με την αναφορά ότι στις 19:08 οι άνδρες του λιμενικού είχαν ενημερώσει για ύπαρξη σορών ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «επιβεβαιώνει το αυτονόητο. Όλοι γνώριζαν ότι ήμασταν αντιμέτωποι με μεγάλη καταστροφή και υπήρχαν θύματα. Ή κάποιος δεν το είπε στον πρωθυπουργό και έπρεπε να φυγει χθες ή το απέκρυψαν. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο; Ολοι όμως γνώριζαν και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού».

Προβληματίζομαι για το ενδεχόμενο προανακριτικής επιτροπής

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «ποινικές ευθύνες πρέπει να αποδίδονται απο την Δικαιοσύνη και εντός χρονοδιαγράμματος. Εμείς θα παρακολουθούμε». Δήλωσε, παράλληλα, προβληματισμένος για τη χρησιμότητα προανακριτικής επιτροπής. «Οι επιτροπές αυτές εξελίσσονται σε πολιτικές επιτροπές. Θα έβλεπα μια τεχνοκρατική επιτροπή επιστημόνων για να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους. Εγώ το έκανα ήδη με τον κ. Συνολάκη. Θα ήταν καλό να το κάνουμε συνολικά. Υπήρξε διακομματική επιτροπή το 1993 που κατέληξε σε συμπεράσματα που ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρα. Αυτό είναι πιο σημαντικό. Προφανώς υπάρχουν και σε άλλους ευθύνες αλλά ως πρωτεραιοποίηση οι ευθύνες είναι στα πέντε πρόσωπα που σας είπα».

Οι προτάσεις για την επόμενη ημέρα

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα είπε ότι θα εγγυηθώ ότι στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι. Αναφέρομαι στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας που ο επικεφαλής της θα παίρνει μόνος του αποφάσεις πάνω από υπουργούς. Ενας στρατηγός πρέπει να υπάρχει. Θα εφαρμόσουμε συγκροτημένο σχέδιο που έχει προτεραιότητες:

– ανάλυση επικινδυνότητας περιοχών για σεισμούς, πλημμύρες και φωτιές

Ξέρουμε ποιες περιοχές κινδυνεύουν από σεισμούς ή πυρκαγιές . Για παράδειγμα το Μάτι ξέραμε ότι είναι σε κόκκινη περιοχή για πυρκαγιές. Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής υπάρχουν 50 περιοχές αντίστοιχες με το Μάτι και θα έχουμε εντός εξαμήνου συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ξέραμε για τη Μάνδρα ότι θα πλημμυρίσει. Αντίστοιχες περιοχές υπάρχουν. Γι αυτές τις περιοχές κατά απόλυτη προτεραιότητα θα υπάρξει σχεδιασμός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόληψη, τις ασκήσεις και την ενημέρωση. «Επισκέφθηκα το Νοσοκομείο Παίδων και είδα πιτσιρικά που είχε μια σειρά απο εγκαύματα αλλά και διάθεση να μιλήσει. Μου είπε ότι κάηκε γιατί δεν φορούσε μπλούζα. Τα περισσότερα εγκαύματα είναι σε χέρια και πόδια. Δεν τους το μάθαμε ποτέ ότι την ώρα της φωτιάς θέλει τα σημεία του σώματος να είναι καλυμμένα».

«Γιατί δεν δούλεψε το 112. Γιατί ένας χριστιανός δεν τους είπε φύγετε; 10 δευτερόλεπτα θα του έπαιρνε. Ένα sms. Ίσως κάποιοι δεν θέλανε να βγουν στο ΣΚΑΙ θεωρώντας ότι είναι εχθρικό στην κυβέρνηση».

Ευχαριστώ το Ίδρυμα Νιάρχου

Όσον αφορά την πρωτοβουλία του σχετικά με το Ίδρυμα Νιάρχος και τη στήριξη στο πυροσβεστικό σώμα ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «θέλω να ευχαριστήσω το Ιδρυμα και κάθε έναν από τους απλούς πολίτες που έχουν συνδράμει και προσφέρουν από το υστέρημά τους. Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Υπάρχει ένα μέτρο στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με ευρωπαϊκούς πόρους 60 εκατ. ευρώ για την πρόληψη των πυρκαγιών και έχουν απορροφηθεί μηδέν.

«Θα κάνω τα πάντα για να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία. Μπορεί να λειτουργήσει μαζί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Η διαχείριση του δάσους είναι στον σκληρό πυρήνα του κράτους» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση