HomeΚΡΗΤΗΞεπουλιέται η Μεγάλη Παραλία Ιεράπετρας μέσω ΤΑΙΠΕΔ-Αντιδράσεις

Ξεπουλιέται η Μεγάλη Παραλία Ιεράπετρας μέσω ΤΑΙΠΕΔ-Αντιδράσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έκταση 16,000 στρεμμάτων στην Μεγάλη Παραλία, κοντά στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας περιλαμβάνεται στη λίστα των ακινήτων του Δημοσίου που προσφέρει για…αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της ιστοσελίδας του.

Σύμφωνα με την σχετική λίστα ο χώρος προσφέρεται για την δημιουργία κατοικιών διακοπών!

Ο Κ. Αθάνατος, πρόεδρος του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννη, δήλωσε στο Ρ.Λ. ότι μια λωρίδα 10 μέτρων πάνω από την αιγιαλίτιδα ζώνη ανήκει στην Κοινότητα και δε μπορεί κανείς να την »ακουμπήσει». Τονίζει επίσης ότι σαν τοπική κοινωνία έχουν τη δική τους πρόταση αλλά δε θα τους ρωτήσει κανείς για μια παραλία που θεωρείται το διαμάντι της Μεσογείου και εκφράζει το φόβο ότι μετά από λίγα χρόνια δε θα μπορούνε να κάνουν ούτε μπάνιο.

Να σημειωθεί ότι μετά το σάλο που προκλήθηκε από την παρουσία στη συγκεκριμένη λίστα και δύο παραλιών στην Ελαφόνησο, το Ταμείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι:

«Οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες.

Η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, προϋποθέτει την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες: (1) κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου, (2) δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και την ΣΜΠΕ και (3) γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης».

Λίγες ώρες αργότερα το Ταμείο προχώρησε σε μια ακόμα διευκρινιστική ανακοίνωση για το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου που έχουν «περάσει» στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση, όλα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και για τον συγκριμένο λόγο, ο κατάλογος των ακινήτων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ εδώ και δέκα μήνες, ώστε να γνωστοποιείται τι ανήκει στο Δημόσιο και πώς πρόκειται να αξιοποιηθεί στο μέλλον.
radiolasithi.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση