HomeHL-9Στην Κρήτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

Στην Κρήτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

Εκστρατεία Ενημέρωσης για το πρόγραμμα των Εθελούσιων Επιστροφών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και των αρχών του Ηρακλείου και των  Χανίων Κρήτης, ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), με θέμα «Η εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων Επανένταξης» (AVRR).

Στο τραπέζι των συζητήσεων με επίκεντρο τη μετανάστευση, ετέθη η προσέγγιση και η διαχείριση των Εθελούσιων Επιστροφών από τους εμπλεκόμενους φορείς, με τον Δανιήλ Εσδρά, Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Διευθυντή του ΔΟΜ στην Ελληνική Κυβέρνηση και Σύμβουλο του Περιφερειακού Διευθυντή για τη Μεσόγειο να υπογραμμίζει ότι η επιστροφή γίνεται πάντα σε εθελοντική βάση, ενώ η βοήθεια που παρέχεται σε κάθε επωφελούμενο είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του καθενός.

Το «παρών» εκ μέρους της Κυβέρνησης έδωσε ο Τζανέτος Φιλιππάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμούτου Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος τιμήθηκε για τη σημαντική συμβολή του στις δράσειςτου ΔΟΜ. «Από τις αρχές του 2018 το πρόγραμμα έχει βοηθήσει περισσότερους από 2.000 υπηκόους τρίτων χωρών που δήλωσαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους εκεί ή να κάνουν μία νέα αρχή, ένα στοιχείο που δείχνει ότι το πρόγραμμα έχει ανταπόκριση» ανέφερε, από το βήμα της εκδήλωσης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σημείωσε ότι «Πρέπει να σκεφτούμε τις ευθύνες όλης της χώρας στον καταμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού αλλά και την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχαν 100 και πλέον άτομα, έγινε παρουσίαση των βασικών επιτευγμάτων και αποτελεσμάτων του προγράμματος AVRR, ενώ επί τάπητος ετέθη και η αναζήτηση κατάλληλου χώρου στην Κρήτη για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση από το 2010 έως και σήμερα περισσότεροι από 42.500 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν επιστρέψει εθελοντικά στην πατρίδα τους. Εξ αυτών, οι 3.132 έχουν λάβει και εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης.

Το πρόγραμμα «Η Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών συμπεριλαμβανομένων Μέτρων Επανένταξης συγχρηματοδοτείται 75% από Ευρωπαϊκούς Πόρους (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης κι Ένταξης) και 25% από Εθνικούς Πόρους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση