HomeHL-WorldΣκόπια: Στη Βουλή η συμφωνία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Σκόπια: Στη Βουλή η συμφωνία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Ψηφοφορία ως την Παρασκευή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκινά την Τρίτη η συζήτηση στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα, για την επίλυση του ονοματολογικού.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας, που υπεγράφη την Κυριακή στους Ψαράδες Πρεσπών.

Με βάση τα προβλεπόμενα το κοινοβούλιο θα συνέλθει με απόφαση του προέδρου του Ταλάτ Τζαφέρι στις 11 (τοπική ώρα), την Τρίτη και θα συζητήσει για την ανάγκη υιοθέτησης της συμφωνίας.

Εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» επ’ αυτού, όπως αναμένεται, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή.

Πολιτικοί αναλυτές και ΜΜΕ στα Σκόπια εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα κυρωθεί άνετα.

Τα επόμενα βήματα προβλέπουν ότι μετά την έγκριση το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Αυτός θα πρέπει να το υπογράψει εντός επτά ημερών. Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το πράξει αυτό.

Σε τέτοια περίπτωση, αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο, τότε η συμφωνία επιστρέφει στο κοινοβούλιο και τότε θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει να το υπερψηφίσουν 61 βουλευτές. Αν γίνουν αυτά, τότε η συμφωνία καταλήγει ξανά στα χέρια του προέδρου της ΠΓΔΜ, ο οποίος- σύμφωνα με το Σύνταγμα- είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση