HomeHL-TOPΣτη Γραμβούσα εντοπίστηκε ο νεαρός αγνοούμενος του ιστιοφόρου

Στη Γραμβούσα εντοπίστηκε ο νεαρός αγνοούμενος του ιστιοφόρου

Σε προσωρινό κατάλυμα φιλοξενούνται οι 69 μετανάστες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολύωρη ήταν η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό του νεαρού άνδρα ο οποίος φερόταν ως αγνοούμενος από το ιστιοφόρο των 69 μεταναστών και προσφύγων.

Οι έρευνες που διεξάγονταν δια θαλάσσης και από αέρος είχαν αίσια έκβαση αφού ο 23χρονος εντοπίστηκε στη Γραμβούσα, χωρίς να είναι τραυματισμένος ή να αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα υγείας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, ο 23χρονος άνδρας να είναι και ο διακινητής των αλλοδαπών που κινδύνευσαν στη θάλασσα.

Στο μεταξύ, επιτακτικά προβάλλει το αίτημα των φορέων του νομού Χανίων για τη δημιουργία κατάλληλων δομών που θα μπορούν να φιλοξενήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες μεγάλο αριθμό μεταναστών ή προσφύγων που θα βρεθούν στην περιοχή.

Η απουσία του κατάλληλου χώρου υπήρξε η αφορμή για την οποία οι 69 μετανάστες που επέβαιναν στο ακυβέρνητο ιστιοφόρο νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κινδύνευσαν να .. διανυκτερεύσουν στο λιμάνι του Καστελίου Κισσάμου.

Εν τέλει αργά τη νύχτα της Τρίτης μεταφέρθηκαν στο Κλειστό Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου στα Χανιά, όπου και παραμένουν προσωρινά μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποχώρησή τους.

Η εξεύρεση του κατάλληλου χώρου για τη φιλοξενία των 42 ανδρών, των 11 γυναικών και των 16 παιδιών που επέβαιναν στο ακυβέρνητο σκάφος, αποδείχθηκε γρίφος για τους αυτοδιοικητικούς φορείς των Χανίων, καθώς από την πρώτη στιγμή είχε καταστεί κατανοητό ότι η δημοτική αρχή Κισσάμου δεν ήταν σε θέση να παραχωρήσει κατάλληλο οικοδόμημα.

Οι προσφορότερες λύσεις όπως το Εκθεσιακό Κέντρο της Αγυιάς ή οι κατασκηνώσεις Καλαθά, χώροι που είχαν αξιοποιηθεί και στο παρελθόν δεν ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθούν αυτή τη φορά, και ως έσχατη λύση επελέγη το Κλειστό Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου όπου χθες το απόγευμα ξεκίνησαν παρεμβάσεις προκειμένου ο εγκαταλελειμένος χώρος να διαμορφωθεί ικανοποιητικά.

Έτσι, οι 69 εξαντλημένοι ναυαγοί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ και του Πολεμικού Ναυτικού από το Καστέλλι στο Ακρωτήρι, όπου και θα παραμείνουν κατά τα φαινόμενα τα επόμενα 24ωρα.

Υπενθυμίζεται ότι το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν οι 69 μετανάστες εντοπίστηκε από σκάφος και ελικόπτερο της Frontex, 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Κυθήρων. Αμέσως κινητοποιήθηκε το Λιμενικό Σώμα, σκάφη του οποίου προσέγγισαν το ακυβέρνητο πλεούμενο ώστε να μεταφερθεί με ασφάλεια στο λιμάνι του Καστελλίου.

Για τη φροντίδα των μεταναστών έχουν κινητοποιηθεί οι τοπικές αρχές, καθώς επίσης ο Ερυθρός Σταυρός αλλά και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Φωτογραφίες αρχείου και από το zarpanews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση