Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι έφτασαν στο λιμάνι στο Καστέλι Κισσάμου οι 69  μετανάστες του ιστιοφόρου, που εντοπίστηκε βραδινές ώρες της Δευτέρας να πλέει νοτιοδυτικά των Κυθήρων.

Το πλοίο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που είχε στηθεί από την πρώτη στιγμή από τις λιμενικές αρχές στην περιοχή, υπέστη βλάβη κι έτσι οι μετανάστες, ανάμεσα τους και 16 παιδιά διαφόρων ηλικιών μεταφέρθηκαν με σκάφη του λιμενικού στο λιμάνι Καστελίου.

Εκεί βρίσκονταν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, για τη διαδικασία της καταγραφής τους, αλλά και την παροχή των πρώτων βοηθειών. Μάλιστα, δύο εξ αυτών, ένας άνδρας και μία γυναίκα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας της περιοχής καθώς φαίνεται πως στη διάρκεια του ταξιδιού είχαν τραυματιστεί. Οι υπόλοιποι, φανερά εξουθενωμένοι, δέχθηκαν τις φροντίδες των φορέων αλλά και εθελοντών μέχρις ότου διευθετηθεί το ζήτημα της προσωρινής φιλοξενίας τους.

Τελικά, όπως αποφασίστηκε οι 69 μετανάστες θα παραμείνουν προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ακρωτηρίου, καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος στην Κίσσαμο. Οι εξαντλημένοι ναυαγοί μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Καστελίου στο Ακρωτήρι με λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ.

https://www.youtube.com/watch?v=gHzJx4T22Ro

Το χρονικό

Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε από σκάφος και ελικόπτερο της Frontex, 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Κυθήρων.

Άμεσα σκάφη του λιμενικού κατευθύνθηκαν προς την περιοχή, προκειμένου να μεταφέρουν το πλοίο με ασφάλεια στα Χανιά.

Αρχικά είχε αποφασισθεί το ιστιοφόρο με τους δεκάδες μετανάστες να οδηγηθεί στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Έτσι αποφασίσθηκε το πλοίο να μεταφερθεί στο λιμάνι του Καστελίου Κισσάμου και από εκεί να αποφασισθεί ο τόπος φιλοξενίας τους.

Φωτογραφίες: zarpanews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση