HomeΚΟΣΜΟΣΔείτε γιατί ένας Γάλλος μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δείτε γιατί ένας Γάλλος μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Επειδή δεν κάνει τίποτα για την κλιματική αλλαγή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με εννέα άλλες ομάδες από την Ευρώπη και τον κόσμο, ο γάλλος Μορίς Φεσέ ξεκινάει δικαστική διαμάχη εναντίον της ΕΕ γιατί κάθεται με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Οικογένειες από την Ευρώπη, την Κένυα και τα νησιά Φίτζι ξεκινούν την Πέμπτη μια δικαστική διαμάχη εναντίον του ευρωκοινοβουλίου και του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γιατί επέτρεψαν πολύ υψηλό πλαφόν στις εκπομπές αερίων ως το 2030 και δεν προστάτευσαν τους ευρωπαίους πολίτες από την κλιματική αλλαγή.

Δεύτερος στόχος της υπόθεσης είναι να αποζημιωθούν αυτές οι οικογένειες ώστε η ΕΕ να αποδείξει ότι θα σεβαστεί στο εξής τις προσπάθειες που απαιτούνται να γίνουν.

Ο γάλλος Μορίς Φεσέ, 72 ετών, με πέντε δισέγγονα, συνταξιούχος καλλιεργητές λεβάντας στην κεντρική Γαλλία, εξηγεί στην Liberation τους λόγους που τον οδήγησαν να κάνει μήνυση στην ΕΕ.

«Η οικογένειά μου κατέχει ένα αγρόκτημα εδώ και πέντε γενιές στα βόρεια της Προβένς. Το είχε ο παππούς μου και το κληρονόμησα, το μεγάλωσα. Διαθέτουμε την απαραίτητη ενέργεια για να το υπερασπιστούμε. Σήμερα απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Μέσα σε πενήντα χρόνια η μέση θερμοκρασία αυξάνεται κατά 0,5°C κάθε έξι χρόνια. Μάλιστα, τα δέκα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα να ξεσπούν, όπως έντονες βροχοπτώσεις και ανεμοθύελλες. Αυτό μου στοίχισε προσωπικά πριν από τρία χρόνια και είναι κάτι καινούριο. Αυτά τα κλιματικά φαινόμενα δεν υπήρχαν στην περιοχή μας.

Δεν βλέπαμε, δηλαδή, βροχές 150 μιλιμέτρ να πέφτουν σε δύο ώρες και να ξαναρχίζουν τέσσερις ημέρες μετά. Οταν βρέχει έτσι, τα χωράφια λεβάντας γίνονται ποτάμια. Η οικογένειά μου έκανε 25 χρόνια για να αποκτήσει τα απαραίτητα εργαλεία και τώρα δεν έχουμε παραγωγή λεβάντας για να τα χρησιμοποιήσουμε.

Η κλιματική αλλαγή μας έχει επηρεάσει. Στη δεκαετία του 70, τα φυτά λεβάντας κρατούσαν 23 χρόνια. Αυτό μειώθηκε με τα χρόνια. Φέτος τα χωράφια έχασαν το 40% των φυτών λόγω ξηρασίας.

Ο γείτονάς μας, ο Gerd Winter, καθηγητής δικαίου περιβάλλοντος, είδε τι περνάμε και μας είπε ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Μεταξύ 2009 και 2016 χάσαμε το 44% των εισοδημάτων μας και αυτό οφείλεται στο κλίμα. Τη μια χρονιά πέφτει πολύ νερό, την άλλη πολύ ξηρασία, έναν ζεστό χειμώνα ακολουθεί περίοδος πάγου. Ο γιός μου αναγκάστηκε να ξεκινήσει παραγωγή κοτόπουλων για να μπορέσει να ζήσει.

Στην γεωργία είμαστε θύματα των αλλαγών του καιρού, είναι φυσικό και το δεχόμαστε. Η φύση κάνει καπρίτσια. Αλλά όταν αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, τότε γίνεται δύσκολο να συνέλθεις.

Το κατηγορητήριο έχει 100 σελίδες και ακολουθούν χιλιάδες σελίδες με επιστημονικά επιχειρήματα τα οποία αποδεικνύουν ότι για κάθε οικογένεια υπάρχουν συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Είναι εντυπωσιακό.

Πρόθεσή μας είναι να μηνύσουμε την ΕΕ, ώστε να αντιδράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εχει την εξουσία για να επιβάλλει μέτρα στα κράτη μέλη. Κι άλλες οικογένειες στην Κένυα, στην Ευρώπη και στα νησιά Φίτζι έκαναν το ίδιο και αυτό με κινητοποίησε.

Το κάνουμε για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας. Προετοιμαζόμαστε εδώ και 2 χρόνια για την μήνυση».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση