HomeΚΟΣΜΟΣΟ Ερντογάν επιστρατεύει ακόμη και δημοφιλείς τραγουδιστές για να τσιμπήσει ψήφους

Ο Ερντογάν επιστρατεύει ακόμη και δημοφιλείς τραγουδιστές για να τσιμπήσει ψήφους

Ενόψει των κρίσιμων εκλογών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί από το 2002 και μετά ο Ταγίπ Ερντογάν να κέρδιζε άνετα όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά αυτή τη φορά η έκβαση της αναμέτρησης του Ιουνίου είναι ανοικτή.

Ο Τούρκος πρόεδρος ναι μεν αιφνιδίασε την αντιπολίτευση με την απόφασή του να στηθούν οι κάλπες στις 24 Ιουνίου, σχεδόν ενάμιση χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, αλλά πραγματικά οφέλη δεν έχει αποκομίσει.

Κι έτσι, προκειμένου να τσιμπήσει ψήφους στις επερχόμενες εκλογές , επιστρατεύει ακόμη και διασημότητες, όπως ο δημοφιλής τραγουδιστής Ιμπραήμ Τατλισες, που ναι μεν δεν έχει καν πάει γυμνάσιο, αλλά είναι στην πατρίδα του διάσημο αστέρι του πενταγράμμου.

Ο «αυτοκράτορας», όπως τον ονομάζουν οι οπαδοί, του, με τις κουρδικές και αραβικές ρίζες, επέζησε δολοφονικών επιθέσεων, έκανε φυλακή για προσβολή δημοσίου υπαλλήλου, άνοιξε εστιατόρια, ξενοδοχεία, μια κατασκευαστική εταιρεία. Και τώρα ονειρεύεται καριέρα στην πολιτική. Εμφανίστηκε μάλιστα πρόσφατα στη σκηνή μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση του τελευταίου στη Σμύρνη, αν και δεν κατάφερε τελικά να μπει στη λίστα υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος για την εν λόγω περιφέρεια.

Ο Ερντογάν δείχνει εξουθενωμένος

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος δεν νιώθει σίγουρος για την επικράτησή του στις εκλογές.

Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του AKP το κοινό δεν διακατέχεται από την ευφορία άλλων εποχών ενώ κι ο ίδιος ο Ερντογάν δείχνει καταπονημένος. «Παλιότερα ο Ερντογάν ήταν που εξαπέλυε δριμείς φραστικές επιθέσεις, τώρα καλείται να αποκρούει τα πυρά της αντιπολίτευσης. Τα συνέδρια του AKP διεξάγονταν μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, τώρα ο ενθουσιασμός έχει εκλείψει», διαπιστώνει η Cumhuriyet.

Εφιάλτης η πορεία της οικονομίας – η αντιπολίτευση συγκροτεί ενιαίο μέτωπο

Η τουρκική οικονομία – άλλοτε ισχυρό χαρτί του Ερντογάν- έχει πάρει την κατρακύλα με την λίρα αποδυναμωμένη και τον πληθωρισμό να καλπάζει.

Η άλλοτε κατακερματισμένη αντιπολίτευση που κατέβαζε άχρωμους και άγευστους υποψηφίους ανασκουμπώθηκε ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Ο προεδρικός υποψήφιος του CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ με τη σύζυγό του (Φωτογραφία: ΑΡ) Ο προεδρικός υποψήφιος του CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ με τη σύζυγό του (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), προσπαθεί να αποφύγει τα λάθη που θα του στοιχίσουν ακριβά στην καμπάνια και να προσελκύσει ψήφους με έξυπνες κινήσεις: δεσμεύτηκε αν εκλεγεί πρόεδρος να μετατρέψει το Λευκό Παλάτι του Ερντογάν, το Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα σε Πανεπιστήμιο, ενώ επισκέφθηκε στη φυλακή και τον υποψήφιο του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Η προεδρική υποψήφια του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ (Φωτογραφία: ΑΡ) Η προεδρική υποψήφια του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αλλά και εκ δεξιών αντιμετωπίζει πλέον ισχυρό ανταγωνισμό ο Ερντογάν στο πρόσωπο της «Τουρκάλας Λεπέν», όπως την αποκαλούν διεθνή ΜΜΕ, Μεράλ Ακσενέρ, της ακροδεξιάς επικεφαλής του νεοσύστατου εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» (Iyi Parti). Οι κεμαλιστές του CHP, οι υπερεθνικιστές του Ιyi Parti και το ισλαμιστικό κόμμα Saadet σύναψαν συμμαχία και εμφανίζονται αποφασισμένοι να στηρίξουν όποιον υποψήφιο βρει απέναντί του στο Β΄Γύρο ο Ερντογάν.

Θα αρκέσει βέβαια ο ενθουσιασμός στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης για να της εξασφαλίσει τη νίκη; Ο Ερντογάν παραμένει δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα -αν και με μειωμένα ποσοστά- κι έχει πάρει τα μέτρα του, ώστε να βγει νικητής από τις κάλπες. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την απόπειρά ανατροπής του προ διετίας παραμένει σε ισχύ δυσχεραίνοντας την καμπάνια των αντιπάλων του, τα ΜΜΕ τελούν σχεδόν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος, ενώ η αντιπολίτευση φοβάται καλπονοθεία.

Το διακύβευμα για την αντιπολίτευση είναι να καταφέρει να πάει τον αγώνα στο Β΄ γύρο. Αν το πετύχει, λένε αναλυτές, όλα θα είναι ανοικτά…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση