HomeΕΛΛΑΔΑΤηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με κύριο θέμα της συζήτησης την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Κατά τη συνομιλία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικρότησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες, που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα διαδραματίζει πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο για τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική των Βαλκανίων.

Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος, ανέφερε από τις Βρυξέλλες ότι οι συζητήσεις για το ονοματολογικό προχωρούν και σημειώνουν πρόοδο. Διευκρίνισε, πάντως, ό,τι δεν θα πρέπει να αναμένεται ευτυχής κατάληξη, δηλαδή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μεθαύριο στη Σόφια, αλλά εφικτό κάτι τέτοιο, όπως είπε, μέσα στον Ιούνιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα όχι μόνο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής, τόνισε ο αξιωματούχος.

Oι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Σόφια με τους ομολόγους τους 6 βαλκανικών χωρών, που θέλουν να γίνουν κράτη μέλη. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης οι «28» θα επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις.

Οι 28 Ευρωπαίοι θα έχουν αύριο το βράδυ μεταξύ τους δείπνο εργασίας, όπου θα συζητήσουν μεταξύ άλλων θέματα επικαιρότητας, όπως η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με την Ιράν. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί το θέμα της προστασίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ πολιτικά το μήνυμα που θα στείλουν στο Ιράν είναι πως αν η Τεχεράνη σεβαστεί τη συμφωνία, το ίδιο θα κάνουν και οι Ευρωπαίοι παρά την απόσυρση των Αμερικανών.

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση