HomeHL-CultureΤο κρασί στο Μπορντό είναι υπόθεση βαρόνων

Το κρασί στο Μπορντό είναι υπόθεση βαρόνων

Στο λόφο του Mouton βρίσκεται το κτήμα Chateau Mouton Rothschild

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο μαγευτικό Μπορντό (Bordeaux) σε μια μικρή πλαγιά ύψους 27 μέτρων από την στάθμη της θάλασσας, η αμπελουργία και η παραγωγή εξαιρετικού οίνου έγινε υπόθεση Βαρόνων. Στο λόφο του Mouton βρίσκεται το κτήμα Chateau Mouton Rothschild. Το 1853 ο βαρόνος Ναθαναήλ Ροθτσιλντ αγόρασε περίπου 900 στρέμματα αμπελώνων, ύστερα από δημοπρασία, στην καρδιά του Μπορντό στο φημισμένο Μεντό (Medoc) για να φτιάχνει το δικό του κρασί. 70 χρόνια αργότερα ο δισέγγονός του Βαρόνος Φίλιππος Ρόθτσιλντ απογειώνει εμπορικά το κτήμα και αρχίζει να εμπορεύεται υψηλής ποιότητας οίνους. Ο Βαρόνος Φίλλιπος δημιούργησε τη φημισμένη «Μεγάλη αίθουσα των βαρελιών» μήκους 100 μέτρων που λειτούργησε ως το κελάρι του συγκεκριμένου οίκου. Το 1933 δημιουργεί την ετικέτα Mouton Cabet η οποία σήμερα θεωρείται η κορυφαία στον κόσμο στην κατηγορία των κρασιών Μπορντό. Από το 2014, τα τρία του παιδιά διευθύνουν την επιχείρηση η οποία συνεχίζει και παράγει τα ακριβότερα αλλά και ποιοτικότερα κρασιά στον κόσμο.

Ο ερυθρός ξηρός οίνος με την ονομασία Chateau Mouton Rothschild είναι η ναυαρχίδα του οίκου και αποτελεί το 50% της παραγωγής του κτήματος. Αποτελείται από Cabernet Sauvignon (81%), Merlot (15%), Cabernet Franc (3%) και Petit Verdot (1%). Οι αναλογίες αυτές αυξομειώνονται ανάλογα την χρονιά. Γευστικά το κρασί περιέχει τα χαρακτηριστικά του Καμπερνέ όπως υψηλή οξύτητα, πλούσιες τανίνες και έντονα αρώματα μαύρων φρούτων. Το Μερλό έρχεται επικουρικά να προσθέσει απαλότητα, σώμα και μια μοναδική σε μάκρος επίγευση. Το συγκεκριμένο κρασί παραμένει περίπου 20 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου αποκτά αρώματα δρυός, βανίλιας και μπαχαρικών. Να τονίσουμε ότι στο κτήμα ο τρύγος πραγματοποιείται με τα χέρια και διαλέγεται μόνο ο κορυφαίος σε ποιότητα καρπός κάτι που διασφαλίζεται και από τη μέση ηλικία των φυτών που είναι περίπου 40 ετών. Η εσοδεία του 2015 παρομοιάζει σε γεύση με αυτήν του 2005 και θεωρείται πάρα πολύ καλή. Η δυνατότητα παλαίωσης είναι τα 25 χρόνια και βαθμολογήθηκε με 98/100 πόντους. Η τιμή του ξεκινά (χρονιά 2015) από τα 450 ευρώ, για μια φρέσκια φιάλη, ενώ στην περίπτωση που αναζητήσει κάποιος την παλαιωμένη του 2000 η τιμή ξεπερνά τα 1200 ευρώ. Είναι πράγματι δύσκολη υπόθεση για κοινούς θνητούς.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση