Επιτυχής ήταν η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των 45 περίπου μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι επέβαιναν σε ξύλινο αλιευτικό σκάφος, μήκους 20 μέτρων.

Ωστόσο, η διάσωσή τους έγινε με … διαπραγματεύσεις, καθώς οι επιβαίνοντες στο πλοιάριο που κινδύνευσε στα ανοιχτά της νότιας Κρήτης λόγω της θαλασσοταραχής, δεν ήθελαν να αποβιβαστούν σε ελληνικό έδαφος αλλά να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 14:00 το μεσημέρι, όταν κάποιος από τους 45 επιβαίνοντες κάλεσε από κινητό στον ευρωπαϊκό αριθμό παροχής βοήθειας, δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε ξύλινο αλιευτικό το οποίο και κινδυνεύει.

Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση με τη συμμετοχή σκαφών του Λιμενικού από την Αγία Γαλήνη και τον Κόκινο Πύργο, αλλά και με τη συμμετοχή εναέριου μέσου της Frontex.

Εν τέλει το ξύλινο πλοιάριο εντοπίστηκε σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων νότια του Ακρωτηρίου Λίθινο και οι λιμενικοί το προσέγγισαν προκειμένου να βεβαιωθούν ότι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγείας τους και να ξεκινήσει η διαδικασία της ρυμούλκησης. Ωστόσο, οι 45 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, αρνήθηκαν αρχικά να αποβιβαστούν στην Κρήτη δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη χώρα του προορισμού τους.

Στη συνέχεια όμως, και μετά από διαπραγματεύσεις αποδέχθηκαν το σκάφος τους να ρυμουλκηθεί στους Καλούς Λιμένες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση