HomeHL-9Συνεχίζονται οι επαφές των αγροτών με αφορμή την απεργία των ναυτικών

Συνεχίζονται οι επαφές των αγροτών με αφορμή την απεργία των ναυτικών

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε αναβρασμό παραμένουν οι αγρότες της Κρήτης με αφορμή την προαναγγελθείσα για αύριο Τετάρτη κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που θα καθηλώσει τα πλοία στα λιμάνια.

Το ζητούμενο για τον αγροτικό κόσμο του νησιού σε κάθε απεργία της ΠΝΟ είναι η καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων ευπαθών και νωπών προϊόντων που λόγω των κινητοποιήσεων αλλοιώνονται προκαλώντας οικονομική ζημιά στον κλάδο. Πάγιο αίτημα των αγροτών είναι η δρομολόγηση του λεγόμενου πλοίου ασφαλείας για τη μεταφορά προϊόντων στον Πειραιά προκειμένου να διοχετευθούν στις αγορές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών  οι αγρότες της Κρήτης είχαν ζητήσει από τον Υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να υπάρξει σύσκεψη με τη συμμετοχή των απεργών, την οποία όμως η ΠΝΟ αρνήθηκε, με το όλο ζήτημα να παραμένει σε αδιέξοδο.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης υπό τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτών . Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι:

Μανόλης Μιχαλάκης Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Μανόλης Ορφανουδάκης Πρόεδρος αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου

Τσιμπραγάκης Βαγγέλης Πρόεδρος αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου

Αργύρης Πανταζής Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας

Γιάννης Γουλιδάκης Περιφερειακός Σύμβουλος,

Στέλιος Χαραλαμπάκης πρόεδρος Ομοσπονδίας Λασιθίου

Οι παριστάμενοι εκπροσώπησαν επίσης τον Γεώργιο Χαλκιά πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου Χανίων και τον Γεώργιο Τσιφετάκη πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας.

Οπως αποφασίστηκε αύριο Τετάρτη εκπρόσωποι των αγροτών θα μεταβούν στην Αθήνα όπου βρίσκονται και δήμαρχοι της Κρήτης για το συνέδριο της ΚΕΔΕ με πρόθεση να διευθετηθεί το ζήτημα ενώ θα επιδιώξουν και δια ζώσης συνάντηση με τον Υπουργός Ναυτιλίας.

«Παράκληση στην ΠΝΟ από την Περιφέρεια και τους αγρότες της Κρήτης να δουν με διαφορετική ματιά το πρόβλημα», απεύθυνε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με δηλώσεις του μετά την αποψινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών. Σεβόμαστε, όπως είπαν χαρακτηριστικά, το δικαίωμα τους στην απεργία, αλλά δεν πρέπει να μας υποβάλλουν σε ομηρεία και να καταστραφεί η παραγωγή και οι κόποι μας.

Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και αναμένεται να οριστεί συνάντηση για αύριο στην Αθήνα, ενώ θα υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας του κ. Αρναουτάκη με τους Δημάρχους και τους αγρότες της Κρήτης.

Οι αγρότες ζήτησαν την στήριξη του Υπουργείου και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού για την δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, στην περίπτωση που παραταθεί η απεργία της ΠΝΟ. Η πρότασή τους είναι να υπάρχει ένα πλοίο από το λιμάνι του Ηρακλείου κι ένα από τη Σούδα και το αντίστροφο από τον Πειραιά σε καθημερινή βάση. Υπενθύμισαν μάλιστα πως η περιοχή Ιεράπετρας έχει κηρυχτεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το ίδιο και οι περιοχές Σητείας και Βιάνου, ενώ με τις χαμηλές τιμές, που έχουν πουλήσει μέχρι τώρα και την ανομβρία που περνά η Κρήτη, «αν η απεργία της ΠΝΟ κρατήσει πολλές μέρες θα είναι η ταφόπλακα του κρητικού αγρότη», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Οι Αγρότες ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη που στέκεται πάντα στο πλευρό τους και έμπρακτα στηρίζει τις προσπάθειες τους για την προώθηση των προϊόντων στις αγορές.

Μετά τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε στα γραφεία της περιφέρειας αργά το βράδυ, ο κ.Αρναουτάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σεβόμαστε τα δικαιώματα των ναυτεργατών και της ΠΝΟ και των διεκδικήσεων τους. Δεν πρέπει όμως να είναι σε ομηρεία η Κρήτη και τα νησιά. Έχουμε τα αγροτικά προϊόντα, τους ανθρώπους, τον τουρισμό και σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη ανομβρία και υπάρχουν περιοχές στην Κρήτη που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καταστροφών. Άρα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αιτήματα των αγροτών με τον πιο θετικό τρόπο. Είναι αιτήματα όλων των κατοίκων της Κρήτης και των νησιών γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε να καταστρέφεται ο κόπος και το εισόδημα των αγροτών. Δεν μπορούμε να ζήσουμε πάλι τα μεγάλα προβλήματα, να υπάρχει μεγάλη πίεση των αγροτών, γιατί δεν θα μπορούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους. Εμείς από την πλευρά τη δική μας μαζί και με όλους τους Δημάρχους θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση