Γενικεύεται από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη η καταναλωτική ζήτηση όσον αφορά στα τρόφιμα και τα γλυκά του αναστάσιμου και του πασχαλινού τραπεζιού, όπως προβλέπει η παράδοση.

Όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι κρεοπωλών, αρτοποιών και οπωροπωλών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η καταναλωτική ζήτηση ήταν μάλλον υποτονική, ενώ κατά τα ειωθότα αναμένεται να κορυφωθεί το Μεγάλο Σάββατο καθώς τα νοικοκυριά θα επιδιώξουν να προμηθευτούν φρέσκα προϊόντα για την προετοιμασία του εορταστικών γευμάτων.

kreas

Οι τιμές των αγαθών στο Ηράκλειο κινούνται περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών νομού Ηρακλείου Μιχάλη Βρετούδο, το ντόπιο αρνάκι γάλακτος κοστίζει 8 ευρώ το κιλό, και αντίστοιχα το κατσικάκι γάλακτος 9 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά στα εντόσθια, τα γαρδουμάκια πωλούνται προς 7,5 ευρώ το κιλό και τα κοκορέτσια προς 8 ευρώ το κιλό.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βρετούδος υπογράμμισε πως υπάρχει πλήρης επάρκεια στην αγορά του ντόπιου κρέατος και δεν αναμένεται να σημειωθούν ελλείψεις.

«Απορροφάμε το κόστος των πρώτων υλών»

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές και στα αρτοσκευάσματα. Μιλώντας στο cretapost.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Ηρακλείου «Η Δήμητρα» Μανόλης Βολανάκης επισήμανε ότι τα καλιτσούνια διατίθενται στην αγορά από 9 – 12 ευρώ το κιλό, ενώ τα τσουρεκάκια δεν διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα βουτήματα και το κόστος τους κυμαίνεται από 7 – 10 ευρώ το κιλό.

tsourekakia

Τέλος, η παραδοσιακή αυγοκουλούρα, φτάνει τα 10 ευρώ το κιλό. Μεταξύ άλλων, ο κ Βολανάκης τόνισε πως μολονότι το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι εντούτοις οι αρτοποιοί του νομού το απορροφούν προκειμένου οι τιμές να μείνουν στα ίδια επίπεδα. Η κίνηση στα αρτοποιεία αναμένεται να κορυφωθεί το Μεγάλο Σάββατο, ενώ μεγαλύτερη ζήτηση επί του παρόντος έχουν τα αρτοσκευάσματα εκείνα που συμπληρώνουν τα δώρα νονών και παππούδων στα βαφτιστήρια και εγγόνια αντίστοιχα.

kalitsounia

«Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν είναι πια όπως παλιά»

Χωρίς αξιοσημείωτες αυξήσεις, πέρα από κάποιες συγκυριακές ανατιμήσεις, διατίθενται στην αγορά τα απαραίτητα λαχανικά για το αναστάσιμο και πασχαλινό τραπέζι. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Οπωροπωλών νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης μαρούλια και φρέσκα κρεμμυδάκια δεν ξεπερνούν τα 0,70 ευρώ και οι ντομάτες κυμαίνονται από 1,20-1,30 ευρώ το κιλό.

laxanika

Σε γενικές γραμμές δεν παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις ή μειώσεις τιμών σε λαχανικά και φρούτα με εξαίρεση τα κολοκυθάκια που έφτασαν να πουλιούνται … χρυσάφι στην αγορά, έναντι 3 ευρώ το κιλό.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαλκιαδάκης πρόκειται για εισαγόμενα κολοκύθια και κυρίως Τουρκίας, καθώς η πρόσφατη επέλαση της αφρικανικής σκόνης που σκέπασε τα πάντα κατέστρεψε την τοπική παραγωγή στο συγκεκριμένο είδος. Αντίθετα, η παρατεταμένη ζέστη ευνόησε την πληθώρα και την ποιότητα των αμπελόφυλλων που κοστίζουν 13 ευρώ το κιλό.

Μιλώντας για την ποιότητα των ντόπιων προϊόντων ο κ. Χαλκιαδάκης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η ποιότητα των λαχανικών που παράγονται στην Κρήτη έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. «Οι παραγωγοί επενδύουν πια σε καλές ποικιλίες» σημειώνει «και τα λαχανικά είναι ποιοτικότερα. Εξάλλου, πλέον οι παραγωγοί είναι καλύτερα ενημερωμένοι».

Παρ’ όλα αυτά η ζήτηση σε σχέση με την περσινή πασχαλινή περίοδο είναι περιορισμένη. «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Τα εισοδήματά του έχουν μειωθεί και φαίνεται από τις αγορές του» λέει ο πρόεδρος των Οπωροπωλών υπογραμμίζοντας πως «οι καταναλωτές περιορίζονται μόνο στα απαραίτητα. Άλλες χρονιές, με τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση στα λαχανικά και κυρίως σε εκείνα που μπορούν να συνοδεύσουν μια ρακή στα καφενεία ή στα σπίτια, όπως τα αγγιναροκούκια για παράδειγμα. Φέτος, η ζήτηση σε όλα αυτά ήταν περιορισμένη».

Διαφήμιση
Διαφήμιση