HomeHL-9Πάσχα στο Ηράκλειο εν μέσω… έργων

Πάσχα στο Ηράκλειο εν μέσω… έργων

Τι λένε οι καταστηματάρχες, τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πάσχα στο Ηράκλειο εν μέσω… έργων αναμένεται να κάνουν καταστηματάρχες, κάτοικοι κι επισκέπτες της πόλης με την δημοτική αρχή να προσπαθεί σε μία αποκλιμάκωση της έντασης που υπήρξε το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε… αναμονή καθώς περιμένουν να δουν αν αυτή τη φορά θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Όπως δηλώνουν σε περίπτωση που υπάρξουν ξανά καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργασιών επιφυλάσσονται στο να καταθέσουν εξώδικο κατά του δήμου.

Πάντως, ένα είναι το σίγουρο: Ο εργολάβος θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου στις οδούς Ίδης, Ψαρομηλίγκων και Καλοκαιρινού με τους καταστηματάρχες να αγωνιούν καθώς όπως τονίζουν, εξαιτίας των εργασιών, έχουν δει πτώση του τζίρου τους που φτάνει και το 70%.

Τα παράπονα των εμπόρων

Οι επιχειρηματίες αλλά και σύσσωμοι οι πολίτες του Ηρακλείου αναγνωρίζουν πως το έργο είναι αναγκαίο και πρέπει να γίνει ωστόσο οι περισσότεροι έμποροι έχουν παράπονα από τον εργολάβο αλλά και την δημοτική αρχή εξαιτίας της μη τήρησης των χρονοδιαγραμάτων.

«Το έργο έπρεπε και πρέπει να γίνει. Αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι μας ωστόσο ο δήμος έπρεπε να πιέσει περισσότερο τα πράγματα, τον εργολάβο αλλά και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανώλης Κουμαντάκης τονίζοντας παράλληλα πως οι καταστηματάρχες που βρίσκονται στους δρόμους όπου πραγματοποιούνται τα έργα βιώνουν δύσκολες στιγμές.

«Το κέντρο του Ηρακλείου, και οι έμποροι που δραστηριοποιούνται σε αυτό, βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Εκτός του ότι έχουν να παλέψουν μία οικονομική κρίση με τους πολίτες και τα νοικοκυριά να έχουν κατέλθει σε πολύ χαμηλά επίπεδα – κάτι που φάνηκε και στην εκπτωτική περίοδο – τώρα έχουνε να παλέψουν και τα έργα που επιδεινώνουν όλη αυτήν την κατάσταση», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Κουμαντάκης.

Μαζεύουν υπογραφές για ενδεχόμενο εξώδικο

Μάλιστα, οι καταστηματάρχες δηλώνουν έτοιμοι να φτάσουν τα πράγματα μέχρι το… τέλος αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα καθώς όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν μαζέψει υπογραφές προκειμένου να προχωρήσουν σε εξώδικο κατά του δήμου.

«Κάποιοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους δρόμους όπου γίνονται αυτή τη στιγμή τα έργα έχουν μαζέψει υπογραφές με σκοπό, αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, να προχωρήσουν σε κάποιο εξώδικο κατά του δήμου», τόνισε σχετικά ο κ. Κουμαντάκης.

Η «χρυσή τομή» του δήμου

Διαβεβαιώσεις για όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία κατά την Μεγαλοεβδομάδα υποσχέθηκε η δημοτική αρχή στους καταστηματάρχες στην συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στη Λότζια.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Αναστασάκης μιλώντας στο cretapost ανέφερε πως από την πλευρά του δήμου ψάχνουν, σε συνεργασία με τους εμπόρους, την «χρυσή τομή».

«Είναι γεγονός πως τέτοιας έκτασης έργα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ταλαιπωρία. Τώρα εμείς ψάχνουμε την χρυσή τομή ανάμεσα στην μη καθυστέρηση του έργου αλλά και στο να υπάρχει μία “κανονικότητα” στην λειτουργία της αγοράς. Αυτό, όπως καταλαβαίνεται, είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση αν συμπεριλάβουμε και το ότι θέλουμε το έργο να γίνει ποιοτικά», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αναστασάκης ο οποίος εξήγησε για ποιον λόγο υπήρξαν καθυστερήσεις στα έργα.

«Το πρώτο κομμάτι της Ίδης πληρώνει τις νηπιακές ασθένειες που έχουν όλα τα έργα στην αρχή. Από τη μία η επίβλεψη και η συνεργασία με τον εργολάβο, από την άλλη η παρέμβαση της αρχαιολογίας, της ΔΕΥΑΗ, της ΔΕΗ αλλά και άλλων φορέων που μπήκαν στο έργο προκάλεσαν κάποιες καθυστερήσεις. Μάλιστα, είχαμε το εξής απρόοπτο: όταν σκάβαμε άλλα πράγματα είδαμε απ’ αυτά που υπήρχαν στο σχέδιο για το δίκτυο της ΔΕΗ. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε μία καθυστέρηση που έφερε παραπάνω αναστάτωση στους καταστηματάρχες και βγήκαμε εκτός χρονοδιαγράμματος. Εδώ και λίγες ημέρες όμως – που έχουμε λύσει τα προβλήματα των υποδομών – τα έργα έχουν μπει σε φάση ολοκλήρωσης», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Αναστασάκης.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε πως κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας δεν θα διακοπεί σε καμία φάση η πρόσβαση των πολιτών και καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα.

«Από την πρώτη στιγμή χρησιμοποιήσαμε μεταλλικές εξέδρες φτιάχνοντας διάδρομο με κάγκελα μπροστά από τα καταστήματα προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση των πολιτών στα εμπορικά καταστήματα. Οι συγκεκριμένες προσβάσεις διεκόπησαν μόνο για λίγες ώρες στη φάση της σκυροδέτησης, και πάντα σε συνεννόηση με τους εμπόρους. Τώρα, κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας επειδή κατανοούμε την εορταστική περίοδο θα δουλέψουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην χάσουν την πελατεία τους να καταστήματα. Παρά την σκυρόδεση θα διατηρήσουμε την πρόσβαση των κατοίκων στα μαγαζιά», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο κ. Αναστασάκης.

Πότε ολοκληρώνονται τα έργα σε Ίδης, Ψαρομηλίγκων και Καλοκαιρινού

Φαίνεται πως μετά το Πάσχα οι εργασίες που πραγματοποιούνται αυτή την ώρα στο Ηράκλειο ολοκληρώνονται με τον εργολάβο να μετακινείται στην… μικρή Έβανς.

«Το νέο χρονοδιάγραμμα αναφέρει πως μέχρι το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας θα έχουμε κλείσει τις σκυροδετήσεις στο μεγάλο τμήμα της Ίδης. Ένα μικρό τμήμα – στο οποίο έχει εκκρεμότητα η ΔΕΗ – θα πάει πίσω μία βδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ θα δουλέψει μέχρι και την Κυριακή του Θωμά – όπου θα γίνει η μεγάλη παρέμβασή της ενώ θα χρειαστεί να διακοπεί και η ηλεκτροδότηση. Από την Δευτέρα, μετά του Θωμά – εφόσον όλα πάνε καλά – ο εργολάβος θα ξεκινήσει την ανάπλαση από την μικρή Έβανς μέχρι την πλατεία Ελευθερίας», επεσήμανε μιλώντας σχετικά στο cretapost, ο κ. Αναστασάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση