HomeHL-9Αμερικάνοι αναλαμβάνουν την επίβλεψη του αεροδρομίου Καστελίου

Αμερικάνοι αναλαμβάνουν την επίβλεψη του αεροδρομίου Καστελίου

Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων για τις απαλλοτριώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αμερικάνοι αναλαμβάνουν την επίβλεψη της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, καθώς η αμερικάνικη εταιρεία “HILL INTERNATIONAL N.V. – HILL INTERNATIONAL ENGINEERING CONSULTANCY LLC” αναδείχτηκε ως Ανεξάρτητος Μηχανικός για το έργο.

Η προσφορά της Hill International κρίθηκε η πλέον συμφέρουσα οπότε και υπερίσχυσε των υπόλοιπων τριών διεκδικητών.

Την ίδια ώρα έντονες οι αντιδράσεις των κατοίκων των εμπλεκομένων περιοχών, οι οποίοι αναμένεται να παραχωρήσουν τις περιουσίες τους για την κατασκευή του αεροδρομίου.

Οι ίδιοι αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή απόφαση τους:

“Ως εκπρόσωποι των κατοίκων και ιδιοκτητών, της ευρύτερης περιοχής Ευαγγελισμού

και Ρουσοχωρίων Δήμου Μινώα Πεδιάδος που εισφέρουμε τα 6.250 από τα συνολικά 6.890 στρέμματα, ήτοι το 91% της απαλλοτρίωσης που απαιτείται ,για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου, μιας Γής πεδινής, εντατικά καλλιεργημένης και εύφορης.

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί κάτοικοι να καταλήγουν ακτήμονες και άνεργοι, ενώ για την πλειοψηφία των υπολοίπων η καλλιέργεια λόγω μεγέθους της εναπομένουσας γης είναι μη βιώσιμη και ανεπαρκής για ένα στοιχειώδες εισόδημα. Ταυτόχρονα δε, επιβαρυνόμαστε λόγω θέσης , με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου, όπως αέριοι ρύποι, ηχορύπανση, κ.λ.π

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ

Την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει τις απαλλοτριώσεις, όχι με τις πάγιες διατάξεις του νόμου όπως έχει γίνει σε όλα τα μεγάλα έργα, αλλά με την διαδικασία του άρθρου 7α του νόμου που αποτελεί ιδιαίτερη διαδικασία και μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις έργων που έχουν γίνει απαλλοτριώσεις κατά τις πάγιες διατάξεις, έχει ξεκινήσει το έργο και στην πορεία προκύπτει ανάγκη συμπληρωματικών, μικρής έκτασης απαλλοτριώσεων .

Για να γίνει αντιληπτό σε όλους τι περιμένει εμάς τους ιδιοκτήτες, παραθέτουμε ενδεικτικά αποσπάσματα από το δικόγραφο που μας έχει κοινοποιηθεί και αφορά τα τμήματα 3,4,6,7,8,9,10 τμήματα εμβαδού 2996.855 τ.μ.

Απόσπασμα 1 Σας διαβιβάζουμε την από 21-03-2018 με αριθμό πρωτ κατάθεσης 197/26-03-2018 αίτηση του Ελληνικού δημοσίου για την παροχή άδειας προσωρινής κατάληψης με αποβολή ιδιοκτητών νομέων ή κατόχων και άμεση παράδοση αναγκαστικά απαλλοτριωμένων ακινήτων συνολικού εμβαδού ………κλπ .

Απόσπασμα 2 H ως άνω περιγραφόμενη απαλλοτρίωση αφορά σε σε τμήμα έργου γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας που στοχεύει άμεσα στην ουσιώδη βελτίωση των υποδομών , της περιφερειακής ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας και ως εκ τούτου η άμεση κατάληψη των αναγκαίων εκτάσεων καθίσταται κατεπείγουσα . Άλλωστε τυχόν καθυστέρηση της ένδικης απαλλοτρίωσης ενδεχομένως θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην έγκαιρη υλοποίηση του έργου με δυσμενέστατες συνεπειες μεταξύ άλλων , απο την τυχόν αθέτηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου .

Απόσπασμα 3 Με την υπ’ αριθ 4/ 22-2-2016(ΦΕΚ α 23/23-02-2016 ) ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου η απαλλοτρίωση που είχε κηρυχθεί τον Αύγουστο του 2015 κατά τις πάγιες διατάξεις υπήχθη λόγω του επείγοντος και της σημασίας του έργου στις διατάξεις του άρθρου 7α του ΚΑΑ σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η άμεση παράδοση των ακινήτων για την πραγματοποίηση εργασιών και πριν τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης .

Απόσπασμα 4 Να παρασχεθεί η άδεια στα αρμόδια όργανα για την υλοποίηση του έργου να προβούν σε προσωρινή κατάληψη και να πραγματοποιούν εργασίες πριν από τον προσδιορισμό και καταβολή της αποζημίωσης κλπ, με παρακατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του 70 % της εκτιμώμενης αποζημίωσης κλπ.”

Διαφήμιση
Διαφήμιση