Με 2.445 κουτιά που περιείχαν 24.500.000 εκατ. λαθραία τσιγάρα, ήταν φορτωμένο -στα τέσσερα κοντέινερ που μετέφερε- το μικρό φορτηγό πλοίο Daslis με σημαία Τόνγκο, που ακινητοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στα ανοιχτά της Γυάρου.

Το σύνολο των διαφυγόντων δασμών του φορτίου, σύμφωνα με τις τελωνειακές Αρχές, ανέρχεται στο ποσό των 4.702.000 ευρώ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, το πλοίο επαρακολουθείτο από τον Νοέμβριο και το φορτίο θα ξεφορτώνονταν σε απόκρυμνη παραλία των νοτίων προαστίων. Ένα μέρος από τα τσιγάρα θα κατέληγε στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο θα μεταφερόταν στη Μ. Βρετανία.

Το πλοίο, που είχε κλειστό το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS), προκειμένου να μην μπορεί να εντοπιστεί από τις διωκτικές Αρχές, είχε αποπλεύσει από τη Βηρυτό του Λιβάνου με 6 Αιγύπτιους πλήρωμα και είχε τελικό προορισμό την Οδησσό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι Αιγύπτιοι -δύο εκ των οποίων (πλοίαρχος, πρώτος μηχανικός) έφεραν και πλαστά πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας- θα οδηγηθούν το μεσημέρι στον εισαγγελέα Σύρου για παραβάσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα και για λαθρεμπορία τσιγάρων.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης ο πλοίαρχος δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για τον προορισμό του φορτίου με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του αποστολέα και παραλήπτη του, ενώ αναφορικά με το σύστημα αναγνώρισης του πλοίου επικαλέστηκε δυσλειτουργία και βλάβη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επίσης, η πορεία του πλοίου δεν ήταν ενδεδειγμένη για την ολοκλήρωση του ταξιδιού, ενώ δεν βρέθηκαν χάρτες της θαλάσσιας διαδρομής.

Επιπλέον, διενεργήθηκε επιθεώρηση στο πλοίο και διαπιστώθηκαν 25 παρατηρήσεις εκ των οποίων οι 22 επισύρουν την ποινή της απαγόρευσης απόπλου του πλοίου.

Το Daslis οδηγήθηκε χθες στα ναυπηγεία του Νεωρίου, προκειμένου με τη χρήση γερανού και τη συνδρομή εργαζομένων του ναυπηγείου να ξεφορτωθούν τα τέσσερα κοντέινερ που είχε πάνω του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην Κρήτη είχε… πιαστεί ως Rozetta

Ωστόσο, το συγκεκριμένο πλοίο δεν ήταν άγνωστο για τις ελληνικές αρχές καθώς το 2015 είχε απασχολήσει και πάλι το λιμενικό σώμα με υπόθεση λαθραίων τσιγάρων στην Κρήτη.

Τότε βέβαια, ονομαζόταν Rozetta και όπως ήδη έχει γράψει το cretapost μετέφερε στις 6 Νοεμβρίου του 2015, τέσσερα κοντέινερ, τα δύο εκ των οποίων, περιείχαν κούτες από λαθραία τσιγάρα.

Όταν εντοπίστηκε από το αεροσκάφος του λιμενικού, οι διωκτικές αρχές έσπευσαν στο σημείο και ακινητοποίησαν το φορτηγό πλοίο ενώ διαπίστωσαν ότι εκείνη την ώρα το επταμελές πλήρωμά του ξεφόρτωνε τα τσιγάρα σε διπλανό σκάφος – τύπου ψαράδικου.

Όταν τα δύο μέλη του ψαράδικου (πρόκειται για έναν πατέρα και έναν γιο από την Κρήτη) είδαν τις αρχές άρχισαν και πετούσαν στην θάλασσα τις κούτες με τα τσιγάρα.

Άνδρες του λιμενικού, ακινητοποίησαν το σκάφος και άρχισαν να μαζεύουν τα τσιγάρα από την θάλασσα.

Οι αρχές συνέλαβαν για την υπόθεση 13 συνολικά άτομα και συγκεκριμένα: 7 Αιγύπτιοι (που αποτελούσαν το πλήρωμα του τσιγαράδικου), 2 Έλληνες αράδες (πατέρας και γιος), 3 κάτοικοι του Μακρύ Γιαλού (που είναι αδέλφια και φέρεται να ήταν οι παραλήπτες του παράνομου φορτίου) και ένας Έλληνας που φέρεται να ήταν ο εκπρόσωπος της εταιρίας με τα φορτηγά που βρέθηκε στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 26 Ιουνίου του 2016 το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε την ενοχή των 11 εκ των 13 κατηγορουμένων στην υπόθεση του τσιγαράδικου «Rosetta».

Διαφήμιση
Διαφήμιση