HomeHL-WorldΤουρκία: Προφυλακίστηκαν 70 φερόμενοι ως γκιουλενιστές αξιωματικοί

Τουρκία: Προφυλακίστηκαν 70 φερόμενοι ως γκιουλενιστές αξιωματικοί

Σύμφωνα με το CNN Turk

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την προφυλάκιση 70 αξιωματικών του στρατού διέταξε η εισαγγελία της Τουρκίας για φερόμενες σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι διεξήγαγε προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016, σύμφωνα με το CNN Turk.

Η αστυνομία διεξάγει ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 38 περιοχές της Τουρκίας στο πλαίσιο έρευνας που διετάχθη στο Ικόνιο με επικεφαλής κρατικούς εισαγγελείς.

Οι έρευνες των αρχών έφτασαν στους 70 στρατιωτικούς μετά από αναφορές συναδέλφων τους που είχαν προφυλακιστεί με τις ίδιες κατηγορίες. Οι στρατιωτικοί φέρονται να ευθύνονται και για τη στράτευση μαθητών στο κίνημα του Γκιουλέν.

Τον Μάρτιο η Τουρκία προχώρησε σε 160.000 προφυλακίσεις και απέλυσε αντίστοιχο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων σε συνάρτηση με την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Κατηγορίες έχουν αποδοθεί επισήμως σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, οι οποίοι παραμένουν στη φυλακή, καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής της δίκη τους.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν επικρίνει το μπαράζ συλλήψεων της Τουρκίας, με την Άγκυρα να απαντά ότι πρόκειται για μέτρα που πρέπει να πάρει ώστε να αντιμετωπίσει τις απειλές κατά του έθνους και της ασφάλειας των πολιτών.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση