“Παγωμένη” εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα η αγορά του ελαιολάδου στην Κρήτη, με τεράστιες ποσότητες του υγρού χρυσού του νησιού να παραμένουν αδιάθετες σε αποθήκες και δεξαμενές.

Εξάλλου η φετινή χρονιά δεν χαρακτηρίζεται και από τις καλύτερες, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις των παραγωγών για μία καλή ελαιοκομική χρονιά με αρκετά μεγάλη παραγωγή, δεν επαληθεύτηκαν, την ίδια ώρα που οι παραγωγοί αποθήκευσαν τεράστιες ποσότητες στα σπίτια τους, λόγω της υψηλής φορολογίας.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλιετζάκη, η αγορά του ελαιολάδου είναι υποτονική, επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

“Έχει παγώσει αυτήν την περίοδο η αγορά του ελαιολάδου, λόγω της έλλειψης εμπορικών πράξεων από τους εταίρους μας Ισπανούς και Ιταλούς. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το χύμα ελαιόλαδο” αναφέρει ο ίδιος.

ladi

Οι τιμές

Την ίδια ώρα η τιμή του ελαιολάδου στο νησί παρουσιάζει μικρή πτώση με τη μεγαλύτερη να μην ξεπερνάει τα 3,40 ευρώ.

“Η τιμή του λαδιού παρουσιάζει μικρή πτώση αυτήν την περίοδο. Η τιμή σε επίπεδο νομού Ηρακλείου κυμαίνεται από 3,20 – 3,40 ευρώ το κιλό, ενώ στη βόρεια Ελλάδα φτάνει τα 3,60 ευρώ” προσθέτει ο κ. Χιλιετζάκης.

Δύσκολη ελαιοκομική χρονιά

Όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Χιλιετζάκης η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη και κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τι εμπορικές πράξεις έχει πραγματοποιήσει κάθε παραγωγός.

ladi

“Ήταν μια χρονιά που κανείς δε μπορεί να υπολογίσει τι ποσότητες λαδιού έχουν διατεθεί. Από τους 100.000 τόνους που υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα παραχθούν, τελικά παρήχθησαν 50.000 εκ των οποίων οι 25.000 οδηγήθηκαν από τους παραγωγούς στα σπίτια τους. Οι υπόλοιποι 25.000 τόνοι έμειναν στα εργοστάσια. Οι περισσότεροι παραγωγοί κράτησαν το λάδι στο σπίτι, προκειμένου να το πουλήσουν “μαύρο” , λόγω των φορολογικών μέτρων, που επιβλήθηκαν φέτος” τονίζει ο ίδιος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση