HomeΕΛΛΑΔΑΞαφά: Πιθανές οι πρόωρες εκλογές εντός του 2018

Ξαφά: Πιθανές οι πρόωρες εκλογές εντός του 2018

Πριν εφαρμοστούν οι επώδυνες περικοπές στις συντάξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκλογές εντός του 2018 βλέπει η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, σε μελέτη της για το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ). Με τίτλο:  «Η “καθαρή έξοδος” της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης: Ένας έλεγχος πραγματικότητας», η κυρία Ξαφά υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει διέξοδο στις κάλπες πριν την εφαρμογή επώδυνων περικοπών στις συντάξεις.

Όμως, τυχόν πρόωρες κάλπες δημιουργούν κινδύνους, που αφορούν στην «ακύρωση του αφηγήματος περί καθαρής εξόδου αν η τελική αξιολόγηση καθυστερήσει και οι συνθήκες της αγοράς επιδεινωθούν».

Επίσης, η κυρία Ξαφά υποστηρίζει ότι τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης «θα διαβρώσουν περισσότερο την εκλογική βάση» της κυβέρνησης. Μάλιστα, η συνύπαρξη του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζει ρωγμές, λόγω των διαφορών σε ζητήματα «εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, αμφιφυλοφίλων και διεμφυλικών ατόμων, και διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας».

Αναλυτικά, το σχετικό κεφάλαιο  της μελέτης αναφέρει:

Πρόωρες εκλογές είναι πιθανές εντός του 2018

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθήσει να αξιοποιήσει πολιτικά μια ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα προκαλώντας πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018, ένα χρόνο πριν τη λήξη της τετραετίας, πριν εφαρμοστούν οι πολιτικά επώδυνες περικοπές στις συντάξεις.

Οι κίνδυνοι γύρω από αυτή την εξέλιξη περιλαμβάνουν την ακύρωση του αφηγήματος περί καθαρής εξόδου αν η τελική αξιολόγηση καθυστερήσει και οι συνθήκες της αγοράς επιδεινωθούν.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο έχει ήδη αμφισβητήσει το αφήγημα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα απαιτήσει τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Κατά την ομιλία του στο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2017, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα και την αδειοδότηση των επενδύσεων παραμένουν ατελείς. Τόνισε την υποχρέωση της Ελλάδας να τηρήσει τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2018-2022, και διέψευσε τις ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την εφαρμογή περικοπών στις συντάξεις το 2019 αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Μολονότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δηλώνει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της, είναι απίθανο να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Τα πολιτικώς τοξικά προαπαιτούμενα θα διαβρώσουν ακόμη περισσότερο την εκλογική της βάση, ενώ ήδη έχουν εμφανιστεί ρωγμές στον κυβερνώντα συνασπισμό Αριστεράς και Δεξιάς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, αμφιφυλοφίλων και διεμφυλικών ατόμων, και διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας.

Αυτές οι δυσκολίες έχουν οδηγήσει απ’ ό,τι φαίνεται κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2018 προκειμένου να μεταφέρουν το φορτίο της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης στην αξιωματική αντιπολίτευση, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ευρεία διαφορά.

Μια έρευνα ως προς προμήθειες που υποστηρίζεται πως δόθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων, η οποία θεωρείται ευρέως πολιτικά υποκινούμενη, αυξάνει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, καθώς η πόλωση και ο διχασμός θεωρείται πως συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να επιστρέψει αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του 60% που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αλλάξει τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι μεθεπόμενες εθνικές εκλογές σε ένα πλήρως αναλογικό σύστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πολυκομματικές συμμαχίες και να καταστήσει τη χώρα ακυβέρνητη.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση