HomeΚΟΣΜΟΣΚαθυστερεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας

Καθυστερεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας

Η Rosatom εξετάζει πιθανούς εταίρους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας είναι πιθανό να μην είναι έτοιμος το 2023, όπως είναι ο στόχος, καθώς η ρωσική εταιρεία που τον κατασκευάζει, η Rosatom, προσπαθεί μάταια μέχρι στιγμής να βρει ντόπιους εταίρους, έγινε γνωστό από δύο πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση.

Το πρόγραμμα αυτό ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί τμήμα του «οράματος για το 2023» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας.

Η Rosatom εξετάζει ως πιθανούς εταίρους τέσσερις τουρκικές εταιρείες, όμως μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος, δήλωσε μια από τις πηγές. Αμφότερες οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομασθούν επειδή η πληροφορία δεν είναι ακόμη δημόσια γνωστή.

Η Rosatom ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας EUAS μετά την κατάρρευση μιας συμφωνίας με κοινοπραξία τριών εταιρειών.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει συγκεκριμένη πρόοδος και αυτό ισχύει και για την EUAS από την πλευρά της κυβέρνησης», δήλωσε μια πηγή προσθέτοντας πως η Rosatom θα ήθελε να έχει ως μέτοχο μια κυβερνητική οντότητα όπως η EUAS.

Η Rosatom αναζητεί τούρκους εταίρους για να αναλάβουν μερίδιο 49% του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας.

Όμως το ενδεχόμενο να αναλάβει μόνη της η EUAS το 49% ανησυχεί την κυβέρνηση.

«Ένα μερίδιο 49% εξακολουθεί να σημαίνει 10 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση, έστω κι αν κατανέμεται στη διάρκεια ετών», δήλωσε η πηγή. «Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και ζητήματα που πρέπει να δουλευτούν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτό θα επιλυθεί σύντομα».

Ο σταθμός του Ακούγιου, 4.800 μεγαβάτ, έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας, όμως σημειώνονται συνεχώς καθυστερήσεις αφότου η Ρωσία κέρδισε το σχετικό συμβόλαιο το 2010.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση