HomeΚΡΗΤΗΧωρίς νέα αμπέλια οι επαγγελματίες οινοποιοί

Χωρίς νέα αμπέλια οι επαγγελματίες οινοποιοί

Παρέμβαση στη βουλή από τον Σπύρο Δανέλλη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τη χορήγηση αδειών για τις νέες φυτεύσεις οιναμπέλων.

Σαν τροχοπέδη στο θαύμα της ποιοτικής αναβάθμισης και εξωστρέφειας που παρατηρήθηκε στον αμπελοοινικό κλάδο τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί η Ευρωπαϊκή απόφαση που οδήγησε στη θέσπιση του Καν (ΕΕ) 1308/2013, με την οποία επιβλήθηκε η παράταση απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων και με την οποία δυστυχώς η ελληνική πλευρά βρέθηκε σύμφωνη. Σε αυτό το πλαίσιο για το έτος 2018 θα χορηγηθούν άδειες νέας φύτευσηςοιναμπέλων, μόλις για το 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων που διαθέτει η χώρα, σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου του 2017.

Παράλληλα, το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται πως προσανατολίζεται σταθερά στη χορήγηση νέων αδειών φύτευσης μόνο σε νέους και μικρούς οινοπαραγωγούς (10 – 20 στρεμμάτων),  αποκλείοντας όχι μόνο τις μεγάλες, αλλά και τις μεσαίες αμπελοοινικές επιχειρήσεις, αφού τα 20 στρέμματα αμπελώνα είναι το όριο για να θεωρηθεί κάποιος επαγγελματίας αμπελουργός και να μπορεί να έχει εισόδημα από την καλλιέργειά του.

Είναι σαφές, πως αν η επιθυμητή λογική δημιουργίας κινήτρων προς τους νέους δεν υποστηρίζεται και από τη ταυτόχρονη δημιουργία προϋποθέσεων βιωσιμότητας για να έχει διάρκεια στο χρόνο, η αμπελοκαλλιέργεια θα έχει φθίνουσα πορεία, με καταστροφικές συνέπειες για τον δυναμικό και εξωστρεφή οινικό κλάδο.

Με την ερώτησή του ο ηρακλειώτης βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργούς:

  1. Με ποιο τρόπο διαμορφώνονται τα κριτήρια χορήγησης νέων αδειών φύτευσης και σε ποιο στρατηγικό σχεδιασμό απαντούν;
  2. Για ποιο λόγο δεν χορηγούνται νέες άδειες φύτευσης σε ήδη επιτυχημένους και εξωστρεφείς οινοπαραγωγούς;
  3. Πως διασφαλίζεται η βιωσιμότητα ενός οινοπαραγωγού όταν η έκταση που καλλιεργεί δεν αρκεί γιαμια κρίσιμη ποσότητα παραγωγής σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς;
Διαφήμιση
Διαφήμιση