HomeHL-HealthΟι πνευμονολόγοι των Χανίων για τις ΤΟΜΥ

Οι πνευμονολόγοι των Χανίων για τις ΤΟΜΥ

«Τα πνευμονολογικά νοσήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένους γιατρούς»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα της αντιμετώπισης ασθενών με πνευμονολογικά νοσήματα από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ασθένειες που απαιτούν φροντίδα από εξειδικευμένους γιατρούς.

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική τους ανακοίνωση επισημαίνουν:

«Πρόσφατα δημοσιεύτηκε κείμενο με το οποίο αναφέρονταν οι δυνατότητες των ΤΟΜΥ, των νέων Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στα Χανιά. Ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων, σύλλογος που αποτελείται από όλους του πνευμονολόγους του Νομού Χανίων, είτε εργάζονται στον Δημόσιο είτε στον Ιδιωτικό Τομέα χαιρετίζει την έναρξη λειτουργίας των νέων δομών και εύχεται να επιτύχουν στο δύσκολο έργο τους.

Οι δομές των ΤΟΜΥ στελεχώνονται κυρίως με γενικούς ιατρούς οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν πληθώρα ασθενών με χρόνια νοσήματα. Δυστυχώς η διαχείριση των ασθενών με χρόνια νοσήματα δεν έχει διευκρινισθεί με σαφήνεια, με κίνδυνο  να γίνονται παρανοήσεις από τους ασθενείς που θα απευθύνονται εκεί και να παρακάμπτεται ο ρόλος του ειδικού ο οποίος είναι αναντικατάστατος. Μεταξύ των νοσημάτων αυτών είναι και πνευμονολογικά νοσήματα, όπως το άσθμα και η ΧΑΠ, νοσήματα για τα οποία είναι αναγκαία η αρχική διάγνωση, η ρύθμιση της θεραπείας και η παρακολούθηση, να γίνεται από τον ειδικό που είναι ο πνευμονολόγος.  Για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση των ασθενών αυτών χρειάζεται και ειδικός έλεγχος με εξοπλισμό που διαθέτουν μόνο οι πνευμονολόγοι.

Επιπλέον, στο δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι ο πολίτης μπορεί να διακόψει το κάπνισμα μέσω των ΤΟΜΥ. Η συμβολή όλων των ιατρών στην ενημέρωση και προτροπή των καπνιστών να διακόψουν το κάπνισμα είναι ανεκτίμητη και επιθυμητή. Ενημερώνουμε όμως τον κόσμο ότι ο πνευμονολόγος είναι ο μόνος γιατρός ειδικευμένος όσον αφορά τη δύσκολη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Οι πνευμονολόγοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα λειτουργούμε ιατρεία διακοπής καπνίσματος, προσανατολισμένα ακριβώς προς αυτό τον σκοπό. Για τα ιατρεία αυτά απαιτείται εξιδικευμένη γνώση και  εκπαίδευση αλλά και ειδικός ιατρικός εξοπλισμός.  Οι πνευμονολόγοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα επί σειράς ετών εφαρμόζουν τις μεθόδους αυτές με ιδιαίτερη επιτυχία στα  ιατρεία διακοπής καπνίσματος  που λειτουργούν«.

Διαφήμιση
Διαφήμιση