HomeΚΡΗΤΗΈλεγχος 157 ακτών κολύμβησης σε ολόκληρη την Κρήτη

Έλεγχος 157 ακτών κολύμβησης σε ολόκληρη την Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ συνεχίζουν για 7η χρονιά τον έλεγχο των ακτών κολύμβησης της Κρήτης για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ).

157 ακτές κολύμβησης σε ολόκληρη την Κρήτη θα ελέγξουν τα Εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ, τα οποία είναι διαπιστευμένα από το ΕΣΥΔ τόσο στη δειγματοληψία, όσο και στον έλεγχο θαλάσσιων υδάτων.

Οι δειγματοληψίες θα ξεκινήσουν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, ενώ θα πραγματοποιηθούν συνολικά 6 δειγματοληψίες σε κάθε ακτή κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από εξειδικευμένο προσωπικό των Εργαστηρίων ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ. Όλες οι δειγματοληψίες και οι αναλύσεις των υδάτων πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κα Σπαντιδάκη Μαρία, χημικός-οινολόγος, MSc μηχανικών περιβάλλοντος, από τα Εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ επεσήμανε: «Τα σημεία δειγματοληψίας είναι επιλεγμένα με κριτήριο τη μεγαλύτερη συγκέντρωση λουομένων, προκειμένου να προστατευτούν οι λουόμενοι από την έκθεση σε κάποιο μικροβιακό κίνδυνο. Η Κρήτη έχει διατηρήσει όλα τα περασμένα χρόνια υψηλού επιπέδου κολυμβητικές ακτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την αξιολόγηση του Υπουργείου ως ‘εξαιρετικής’ και ‘πολύ καλής ποιότητας’. Οι ακτές αξιολογούνται βάση συγκεκριμένων μικροβιολογικών δεικτών για το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli και για τον εντερόκοκκο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί, να διατηρούμε τις ακτές κολύμβησης σε υψηλά επίπεδα ποιότητας ενισχύοντας το τουριστικό προφίλ της Κρήτης».

Σχετικά με τον θεσμό των Γαλάζιων Σημαιών η κα Σπαντιδάκη σημείωσε: «Ένα από τα βασικά κριτήρια για την απόδοση Γαλάζιας Σημαίας σε μια ακτή είναι η εξαιρετική ποιότητα των ακτών κολύμβησης. Φέτος βραβεύτηκαν 105 ακτές της Κρήτης με Γαλάζια Σημαία, αριθμός που μας κατατάσσει στην πρώτη θέση πανελλαδικά».

Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα των Εργαστηρίων ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ www.chemicotechniki.gr ή την ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει το ΥΠΕΚΑ www.bathingprofiles.gr και να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των αναλύσεων και για τυχόν αλλαγές στις προγραμματισμένες δειγματοληψίες.

Οι πολίτες που επιθυμούν να επισημάνουν και να αναφέρουν οτιδήποτε σχετικό με το πρόγραμμα και τις ακτές θα μπορούν να απευθύνονται στα Εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ: τηλ. επικοινωνίας 28310-25412, [email protected], Δικ.Μακρή 1, Κόμβος Αμαρίου, 74100, Ρέθυμνο.
goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση