Μπορεί το θέμα από μόνο του να είναι μακάβριο, αφού αφορά στην τραγικότερη στιγμή ενός ανθρώπου, που καλείται να αποχαιρετήσει έναν δικό του πρόσωπο, γίνεται όμως ακόμη πιο τραγικό, όταν η ώρα αυτή “στιγματίζεται” από την οικονομική κρίση, που έχει “χτυπήσει” ακόμη και τις κηδείες και τα μνημόσυνα.

Ποιος όμως θα πίστευε ότι η οικονομική κρίση που ολοένα και βαθαίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής των πολιτών, εκτός από τους ζωντανούς, θα είχε επιπτώσεις και στους νεκρούς.

khdeia1

Μέχρι πρότινος το να κηδέψει κάποιος τον δικό του άνθρωπο ήταν κάτι αυτονόητο. Πλέον τα έξοδα για τους οικείους του θανόντα φαντάζουν αβάσταχτα κι αυτό όχι γιατί οι τιμές σε φέρετρα, στολισμούς και μνημόσυνα έχουν πάρει την ανηφόρα, αλλά γιατί χρήματα δεν υπάρχουν κι αυτά που υπάρχουν πρέπει να δοθούν σε…υποχρεώσεις!

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει, μιλώντας στο cretapost ο γνωστός ιδιοκτήτης γραφείου τελετών στο Ηράκλειο Κώστας Μπουνάκης, ο οποίος έρχεται καθημερινά σε επαφή με αρκετούς πελάτες, που θέλουν να προσφέρουν “το καλύτερο” στο τελευταίο ταξίδι του δικού τους ανθρώπου, αλλά δε μπορούν.

“Γενικά η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον κόσμο. Σε αρκετές περιπτώσεις, που απευθύνονται στο γραφείο μου, με ρωτούν πόσα χρήματα πρόκειται να τους καταβάλλει το ασφαλιστικό τους ταμείο, ώστε να επιλέξουν και πόσο θα κοστίσει η κηδεία, που θα κάνουν στον άνθρωπο τους. Στη συνέχεια με ρωτούν το χρονικό διάστημα που περνάει μέχρι να τους καταβληθούν τα χρήματα, ενώ στο τέλος ζητούν να αναλάβω την κηδεία και θα πληρώσουν, όταν τα πάρουν” αναφέρει ο ίδιος.

teleth

Σύμφωνα με τον κ. Μπουνάκη, υπάρχουν κι εκείνοι που δυστυχώς εν ζωή ήταν ανασφάλιστοι και κατά συνέπεια οι συγγενείς τους δε θα λάβουν κανένα επίδομα από ασφαλιστικό ταμείο.

Στις περιπτώσεις αυτές τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι του καλούνται να τελέσουν την κηδεία από μόνοι τους, χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ.

“Υπάρχουν και οι πελάτες εκείνοι, που δεν έχουν καθόλου χρήματα και αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα της κηδείας, μια και ο δικός τους άνθρωπος ήταν ανασφάλιστος. Σε αυτές τις περιπτώσεις τόσο εγώ όσο και αρκετοί συνάδελφοι μου, δε μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους έτσι και αναλαμβάνουμε την κηδεία τους μόνοι μας” επισημαίνει ο κ. Μπουνάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση