HomeHL-9«Ανθεί» η μερική απασχόληση και στο Ηράκλειο – Εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

«Ανθεί» η μερική απασχόληση και στο Ηράκλειο – Εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

«Εργασιακή ζούγκλα» καταγγέλλει στο cretapost ο Στ. Βοργιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι και στο Ηράκλειο καθώς ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μπορεί οι προσλήψεις να αυξήθηκαν για το 2017 – πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης – όμως οι περισσότερες ήταν μερικής απασχόλησης γεγονός που δημιουργεί «φτωχούς» εργαζομένους.

«Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Η ανεργία έχει δράσει εναντίον και της απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το 2017 ήταν ένα έτος που καταγράφηκαν περισσότερες προσλήψεις από τις απολύσεις. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι πως είχαμε περισσότερες προσλήψεις της μερικής απασχόλησης. Ένας στους τρεις εργαζόμενους εργάζεται αλλά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι τραγικό. Πρόκειται ουσιαστικά για εργασιακή ζούγκλα», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να επανέλθει η συλλογική εργασία, η οποία «αποτελούσε ανέκαθεν ένα εργαλείο που προστάτευε τους εργαζόμενους».

Μεροκάματα των 15 ευρώ

Παλαιότερα υπήρχε η γενιά των 700 και 600 ευρώ τώρα η κατάσταση έχει πάρει ακόμα πιο τραγικές διαστάσεις καθώς η μερική απασχόληση φτάνει στα 200 με 250 ευρώ το μήνα.

Μάλιστα, ο κλάδος ο οποίος έχει τα χαμηλότερα μεροκάματα είναι αυτός του επισιτισμού.

«Στον επισιτισμό, ειδικά στο Ηράκλειο, παρατηρούνται τα χαμηλότερα μεροκάματα που φτάνουν ακόμα και στα 15 ευρώ. Την ίδια ώρα, σε αυτόν τον κλάδο έχει καταγραφεί και η μεγαλύτερη παραβατικότητα. Εκτός από τους χαμηλούς μισθούς έχουμε και ανασφάλιστη εργασία», υπογραμμίζει σχετικά ο κ. Βοργιάς.

Η πληρωμή γίνεται με έναντι, χαρτζιλίκια μέχρι και… κουπόνια!

Απίστευτες είναι οι καταγγελίες που φτάνουν συχνά στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου σχετικά με την καταβολή της μισθοδοσίας.

«Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι που δουλεύουν πολύ καιρό σε μία επιχείρηση κι εκείνη είτε τους δίνει ένα χαρτζιλίκι της τάξεως των 50 ευρώ, είτε στην καλύτερη περίπτωση τους πληρώνει με έναντι. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν για μήνες και συνεχίζουν και δουλεύουν με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά τους. Την ίδια ώρα, έχουμε και παραδείγματα – ευτυχώς μεμονωμένα – που εργοδότες αντί μισθού δίνουν κουπόνια! Εμείς ως Εργατικό Κέντρο έχουμε παρέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως το κουπόνι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μισθοδοσία. Είναι παράνομο. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει σε μετρητά τα χρήματα στον εργαζόμενο, είτε στο χέρι είτε στην τράπεζα», επισημαίνει σχετικά ο κ. Βοργιάς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση