HomeHL-WorldΈνοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο στην Καμπούλ και άνοιξαν πυρ

Ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο στην Καμπούλ και άνοιξαν πυρ

Φόβοι για 15 νεκρούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Kabul Intercontinental στην Καμπούλ και άνοιξαν πυρ εναντίον πελατών σήμερα.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal ανέφερε ότι οι δράστες φώναζαν «Αλάχου Άκμπαρ» και ότι οι ένοπλοι πετούσαν ανθρώπους από τον τρίτο και τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου, ενώ μπροστά στο ξενοδοχείο υπάρχουν τέσσερα πτώματα.

Άνθρωπος που δραπέτευσε από το ξενοδοχείο ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 νεκροί ή τραυματίες. Λίγη ώρα αργότερα, Αφγανός δημοσιογράφος επικαλούμενος αξιωματούχο ασφαλείας της Καμπούλ, ανέφερε ότι υπάρχουν 15 νεκροί. Δημοσιογράφος μεγάλου Αφγανικού μέσου ανέφερε ότι τα θύματα μπορεί να φτάσουν έως και τα 30. Αφγανικός τηλεοπτικός σταθμός μίλησε για 35 θύματα.

«Τρεις πελάτες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο» συμπλήρωσε χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων, την ώρα που τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

kampoyl1

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, που επικαλούνται αξιωματούχους της αστυνομίας, υπάρχουν νεκροί, κάποιοι άνθρωποι έχουν τεθεί σε κατάσταση ομηρείας, ενώ οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στο ξενοδοχείο.

Η επίθεση ξεκίνησε όταν σημειώθηκε μια έκρηξη με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με μια πηγή από τους κόλπους των υπηρεσιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η ομάδα των ενόπλων άρχισε να πυροβολεί στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου προτού αποσυρθεί στον δεύτερο όροφο, σύμφωνα με μια άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ακούω πυροβολισμούς προς τον πρώτο όροφο, όμως δεν γνωρίζω πού βρίσκονται. Έχουμε κρυφτεί στα δωμάτιά μας. Βοηθήστε προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να έρθουν γρήγορα» περιέγραψε ένας πελάτης, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

kanpoyl2

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου Άχμαντ Χάρις Νάγιαμπ, που κατάφερε να διαφύγει χωρίς να τραυματιστεί, περιέγραψε ότι οι ένοπλοι μπόρεσαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου και ο κόσμος άρχισε να τρέχει για να σωθεί εν μέσω καταιγισμού πυρών, ωστόσο δεν έχει πληροφορίες σχετικά με πιθανά θύματα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ναζίμπ Ντανίς, ανάμεσα στους ενόπλους είναι και καμικάζι, ενώ οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, έχοντας φυσικά αποκλείσει την περιοχή, προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν. Επίσης ανέφερε ότι δύο εκ των τεσσάρων δραστών είναι νεκροί. Επίσης ανέφερε ότι αρκετοί πελάτες αλλά και μέλη του προσωπικού έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή περιοχή στο ξενοδοχείο, από τις ειδικές μονάδες αντιμετώπισης κρίσεων.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, που επικαλούνται αξιωματούχους της αστυνομίας, υπάρχουν νεκροί, κάποιοι άνθρωποι έχουν τεθεί σε κατάσταση ομηρείας, ενώ οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στο ξενοδοχείο.

Οι ένοπλοι, σύμφωνα με τον Αφγανό δημοσιογράφο Μπιλάλ Σαρουάρι, μπήκαν στο ξενοδοχείο από την κουζίνα και κινήθηκαν στα δωμάτια 104 και 105. Η επίθεση ξεκίνησε όταν σημειώθηκε μια έκρηξη με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με μια πηγή από τους κόλπους των υπηρεσιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η ομάδα των ενόπλων άρχισε να πυροβολεί στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου προτού αποσυρθεί στον τρίτο όροφο, σύμφωνα με μια άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ακούω πυροβολισμούς προς τον πρώτο όροφο, όμως δεν γνωρίζω πού βρίσκονται. Έχουμε κρυφτεί στα δωμάτιά μας. Βοηθήστε προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να έρθουν γρήγορα» περιέγραψε ένας πελάτης, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας άλλος εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πάλευαν ενάντια σε πυρκαγιά αλλά και με τους επιτιθέμενους, στον τρίτο και τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου, κάτι που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφάλειας (NDS), προσθέτοντας ότι οι επιτιθέμενοι είχαν βάλει φωτιά και στην κουζίνα του ξενοδοχείου.

Το περιστατικό συμβαίνει μόλις πέντε ημέρες αφού δύο πύραυλοι χτύπησαν τον διπλωματικό χώρο του κεφαλαίου του Αφγανιστάν.

Περισσότερα ερωτήματα εγείρονται από δύο γεγονότα: Πρώτον το ότι τοπικά μέσα αναφέρουν πως υπήρχαν στο ξενοδοχείο 100 επίσημα πρόσωπα για κάποιο συνέδριο και γι’ αυτό το λόγο, αυτό φυλασσόταν καλά.

Το δεύτερο είναι ότι, όπως αναφέρει και το CNN, το State Departement με ειδική οδηγία που εξέδωσε στις 18 Ιανουαρίου είχε προειδοποιήσει για πιθανές επιθέσεις από ομάδες ενόπλων σε ξενοδοχεία της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε ότι η ασφάλεια του ξενοδοχείου είχε περάσει σε ιδιωτικά χέρια, μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Το ίδιο ξενοδοχείο μάλιστα είχε δεχτεί ξανά επίθεση το 2011, όταν σκοτώθηκα 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και εννέα από τους τρομοκράτες.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση