HomeHL-WorldDeutsche Welle: Έχουν υλοποιηθεί οι βασικοί στόχοι της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Deutsche Welle: Έχουν υλοποιηθεί οι βασικοί στόχοι της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε το τελευταίο πακέτο ανθρωπιστικών κονδυλίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας μπορεί να σηματοδοτούνται από προκλήσεις και σκληρές συζητήσεις, αλλά σχεδόν δυο χρόνια αργότερα, οι κύριοι στόχοι της συμφωνίας έχουν υλοποιηθεί, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Άγκυρα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Όπως επισημαίνεται, στη συμφωνία παραμένουν πολλά κενά, τόσο σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων όσο και για τα μέτρα ενσωμάτωσης των προσφύγων.

Η πλειοψηφία των προσφύγων εξακολουθεί να εργάζεται με καταχρηστικούς όρους εργασίας και πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών από τη Συρία δεν φοιτούν στο σχολείο. Η συμφωνία απετέλεσε επίσης σημείο έντασης στην πρόσφατη διαμάχη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε και της Τουρκίας.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην DW, ο πρέσβης Κρίστιαν Μπέργκερ (Christian Berger), επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, ανέφερε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θέτει η συριακή κρίση, ενώ σημειώνει επίσης ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε το τελευταίο από τα αρχικά πακέτα ανθρωπιστικών κονδυλίων ύψους 3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

Επί του παρόντος, οι ευρωβουλευτές και οι Τούρκοι ομόλογοι τους έχουν αρχίσει προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο διάθεσης του δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Berger. Τους προσεχείς μήνες, και οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στην Τουρκία – τα οποία έχουν ευρύτατους στόχους ως προς τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και την αγορά εργασίας για τους πρόσφυγες- και οι αξιωματούχοι προσπαθούν να διακρίνουν τους κύριους προβληματικούς τομείς που εμμένουν.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συριακή διαμάχη έχει μετατραπεί σε παρατεταμένη κρίση μετά από επτά χρόνια πολέμου, ο Berger δήλωσε ότι το έργο ανθρωπιστικής βοήθειας επικεντρώνεται επί του παρόντος στη μετάβαση από μια επείγουσα αντιμετώπιση στην ανάπτυξη προγραμμάτων ενσωμάτωσης για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προοπτικών για τους Σύριους στην Τουρκία – πολλοί από τους οποίους ενδέχεται να μην επιστρέψουν τη χώρα τους για τα επόμενα χρόνια.

«Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που αναφέρουν ότι χρειάζονται περίπου 15 χρόνια για να φύγει ένας άνθρωπος, να επιστρέψει από όπου προέρχεται, να αποφασίσει να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα όπου βρίσκεται ή να μετακομίσει σε μια τρίτη χώρα», δήλωσε ο Berger στην DW και σημειώνει: «Έτσι, βρισκόμαστε μόνο στη μέση [σε σχέση με την κρίση των Σύριων προσφύγων] … πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αποφασίσει για το τι πρόκειται να πράξουν».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση