HomeHL-9Διπλή κινητοποίηση στο Ηράκλειο για τη διαφύλαξη του δικαιώματος στην απεργία

Διπλή κινητοποίηση στο Ηράκλειο για τη διαφύλαξη του δικαιώματος στην απεργία

Με αφορμή την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται οι συνδικαλιστικοί φορείς και στο Ηράκλειο με αφορμή την κατάθεση στη βουλή της τροπολογίας του Υπουργείου Εργασίας για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία.

Έτσι, στις 14 Δεκεμβρίου, το Εργατικό Κέντρο αλλά και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ διοργανώνουν κινητοποιήσεις και σε τοπικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου υπογραμμίζονται τα εξής:

«Εν κρυπτώ και με διαδικασίες fast track κατατέθηκε η μνημονιακή τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. Σε ‘’άσχετο’’ νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, περί Παροχής Άδειας Εκμετάλλευσης δικαιώματος στην χρήση των τεχνιτών γεωστατικών δορυφόρων (!), η κυβέρνηση απέδειξε ακόμα μία φορά ότι έχει πλήρως μεταλλαχθεί και ότι μπορεί να υιοθετήσει οποιοδήποτε αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο της ζητηθεί από τους δανειστές και τους εργοδότες, χωρίς επιφυλάξεις και ενοχές.

Η ευθεία παρέμβαση στο ν.1264/82 δε μπορεί να μείνει αναπάντητη. Κάτω από την πίεση των συνδικάτων –ελπίζουμε, όχι πρόσκαιρα- απέσυραν την τροπολογία της ντροπής. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εχθρικές αντεργατικές παρεμβάσεις κάθε είδους και απαιτούμε οριστικά και αμετάκλητα να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο νόμο. Αρκετή καταστροφή έχει επιβληθεί στα εργασιακά δικαιώματα  όλα αυτά τα χρόνια.

Καλούμε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επανεξετάσει την τροπολογία «τερατούργημα» που επιχείρησε εκ κρυπτό να περάσει σε άσχετο νομοσχέδιο και που έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις, που προκλήθηκαν  απεσύρθη.

Το ΕΚΗ έχει ήδη λάβει θέση μάχης και καλεί όλα τα μέλη του  σε επαγρύπνηση, ώστε να μην επιτρέψουμε την εκ νέου κατάθεση της τροπολογίας αυτής που είναι αντίθετη Με το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν και να διεκδικούν τα δίκαια εργασιακά τους δικαιώματα

Το ΕΚΗ καλεί όλα τα σωματεία μέλη του και τους εργαζόμενους του Ηρακλείου να δώσουν δυναμική απάντηση στην απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Δεκεμβρίου 2017, στέλνοντας μήνυμα σε κυβέρνηση και δανειστές ότι διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον στα 751 ΕΥΡΩ
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα
  • Καμία παρέμβαση στο δικαίωμα της απεργίας
  • Όχι στην πώληση της ΔΕΗ και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών
  • Όχι στην μείωση του αφορολόγητου
  • Προστασία της πρώτης κατοικίας

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Απόψε το πρώτο συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ, απόψε πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πρώτο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί για τις 7:00 το απόγευμα στα Λιοντάρια, ενώ την ημέρα της γενικής απεργίας στις 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί κινητοποίηση στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη προσπάθησε, με σχέδιο νόμου που κατέθεσε στα μουλωχτά χθες και το πήρε αμέσως πίσω άρον – άρον να περάσει, το 50% των μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης για την κήρυξη νόμιμης απεργίας !!!

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι για την συζήτηση και λήψη απόφασης για την κήρυξη απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. 

Ουσιαστικά θέλοντας να υλοποιήσει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων του κεφαλαίου για «αυστηροποίηση» του πλαισίου κήρυξης των απεργιών, η κυβέρνηση στην πραγματικότητα υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου ένα πρωτοβάθμιο σωματείο να προκηρύξει απεργία. Έτσι, ενώ με το ισχύον καθεστώς απαιτούνταν η πλειοψηφία από το 1/3 (στην πρώτη Γενική Συνέλευση) μέχρι το 1/5 (στην τρίτη Γενική Συνέλευση) των τακτοποιημένων οικονομικά μελών, τώρα θα απαιτείται η πλειοψηφία από το 1/2 (50%).

Καθόλου άσχετα, η κυβέρνηση χτυπάει την εργατική τάξη στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης, μέσα στην επιχείρηση, εκεί δηλαδή που εκφράζονται πιο έντονα η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις.

Ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι δεν γίνεται διάκριση με τα πρωτοβάθμια κλαδικά σωματεία, η κυβερνητική τροπολογία ανοίγει δρόμο ώστε να καταστεί πρακτικά αδύνατη η κήρυξη απεργίας από κλαδικά συνδικάτα, με μεγάλο αριθμό μελών, από πολλές επιχειρήσεις κ.ο.κ.

Το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν είναι ιερό όπλο. Είναι μια κατάκτηση της εργατικής τάξης που κερδήθηκε με ποτάμια από αίμα των εργατών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Για αυτές τις αντεργατικές της πολιτικές και μεθοδεύσεις η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πάρει τα συγχαρητήρια της Τρόικας, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου. Είναι αδίστακτοι!

Παίρνουμε την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης και της επιτυχίας της απεργίας στα χέρια μας. Κάνουμε στην άκρη συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δε θέλουν αλλά ούτε έχουν προσανατολισμό να οργανώσουν κίνημα κόντρα στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα, τα μέτρα που στηρίζουν την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής, να οργανώσουν συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, να παρθούν αποφάσεις στους κλάδους, στα εργοστάσια.

Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στα αντιλαϊκά παζάρια, στα νέα σχέδια πτώχευσης των εργαζομένων. Να πάρουν μέρος με μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που καλεί το ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις, στις 14 Δεκέμβρη.

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  • Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη
Διαφήμιση
Διαφήμιση