HomeHL-9Με πυρετώδεις ρυθμούς το λιομάζωμα στην Κρήτη – Αισιοδοξία για μία καλή ελαιοκομική χρονιά

Με πυρετώδεις ρυθμούς το λιομάζωμα στην Κρήτη – Αισιοδοξία για μία καλή ελαιοκομική χρονιά

Καλή τιμή για το “χρυσάφι” της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ελαιοκομική περίοδος στην Κρήτη με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να συλλέξουν τις ελιές και να βγάλουν το λάδι της χρονιάς.

Μικροί και μεγάλοι, νέοι και ηλικιωμένοι έχουν ριχτεί στη μάχη του ελαιολάδου, ραβδίζοντας τα ελαιόδεντρα και συλλέγοντας τον καρπό, που θα τους αποφέρει το υγρό “χρυσάφι” της Κρήτης.

ellies1-1

Πολλές είναι εκείνες οι περιοχές, στις οποίες οι ελαιώνες βρίσκονται φέτος σε “βεντέμα”, καθώς πέρυσι δεν ήταν και τόσο “φορτωμένοι” με τους παραγωγούς να τρίβουν τα χέρια τους για το λάδι, που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για νοικοκυριά σε πολλά χωριά του νησιού.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές για την παραγωγή του ελαιολάδου, η οποία αναμένεται να είναι σαφώς μεγαλύτερη από τις δύο προηγούμενες χρονιές, που η σοδειά δεν κυμάνθηκε σε τόσο ικανοποιητικά επίπεδα, όπως αναφέρει στο cretapost ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.

“Η φετινή χρονιά είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες. Μέχρι τώρα εξελίσσεται ομαλά. Οι παραγωγοί έχουν φροντίσει τα ελαιόδεντρα τους και για τις δακοπροσβολές και περιμένουν τώρα να συλλέξουν τη σοδειά τους” αναφέρει ο ίδιος.

liofyto-1

Ωστόσο οι νοτιάδες και οι βροχές που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα επηρέασαν τους ελαιώνες σε κάποιες περιοχές του νησιού, προκαλώντας ζημιές λίγο πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι περιοχές που δεν επλήγησαν καθόλου.

“Οι βροχές και οι νοτιάδες δεν επηρέασαν τα ελαιόδεντρα στις περισσότερες περιοχές, ενώ υπήρξαν και οι περιοχές, όπου έπεσε χαλάζι και υπήρξαν κάποιες απώλειες. Σε γενικές γραμμές όμως η κατάσταση είναι καλή και δε συντρέχουν λόγοι μέχρι τώρα για μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο” επισημαίνει ο κ. Στρατάκης.

elies

“Σε κυνήγι” εργατών

“Σε κυνήγι” εργατών είτε αλλοδαπών είτε Ελλήνων επιδίδονται οι παραγωγοί σε αρκετά χωριά της ενδοχώρας του Ηρακλείου, προκειμένου να καταφέρουν να μαζέψουν τις ελιές τους. Οι εργάτες φέτος, όπως υποστηρίζουν αρκετοί αγρότες, είναι πολλοί λιγότεροι από άλλες χρονιές, με αποτέλεσμα οι λιγοστοί που υπάρχουν, να δεσμεύονται από νωρίς από ορισμένους παραγωγούς.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο cretapost ο κ. Μανόλης από χωριό της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, “φέτος η κατάσταση με τους εργάτες είναι πολύ δύσκολη. Δε βρίσκουμε ούτε αλλοδαπούς, που άλλες χρονιές ήταν αρκετοί σε όλα τα χωριά, αλλά ούτε και Έλληνες, οι οποίοι δε θέλουν να έρθουν. Το λιομάζωμα χρειάζεται πολλά άτομα, ιδιαίτερα αν οι ελιές είναι φορτωμένες”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση