HomeΚΟΣΜΟΣΣφαγή στην Αίγυπτο: Μέσα σε 20 λεπτά οι τρομοκράτες «θέρισαν» 305 ζωές

Σφαγή στην Αίγυπτο: Μέσα σε 20 λεπτά οι τρομοκράτες «θέρισαν» 305 ζωές

Αποτελείωναν όποιον έβλεπαν να αναπνέει...

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μόλις 20 λεπτά ήταν αρκετά για να ξεκληριστούν 305 ζωές. Τόσα χρειάστηκαν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους για να προκαλέσουν την πιο αιματηρή επίθεση των τελευταίων ετών Αίγυπτο.

Περίπου 30 ένοπλοι δημιούργησαν την αρένα του θανάτου γύρω από το τέμενος Al Arady τοποθετώντας φλεγόμενα αυτοκίνητα, έτσι ώστε να κλείσει κάθε έξοδος διαφυγής, πριν εξαπολύσουν πυρά αδιακρίτως.

Το γραφείο της εισαγγελίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε επισήμως ότι οι ένοπλοι, φορώντας μάσκες και στρατιωτικές στολές, ενώ είχαν μακριά γένια. Περικύκλωσαν τα παράθυρα και την κεντρική είσοδο πριν πυροδοτήσουν την βόμβα και αρχίσουν να γαζώνουν τους πιστούς με αυτόματα όπλα

«Ήταν περίπου 25 με 30 άτομα, τα οποία κρατούσαν τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους και πήραν θέσεις μπροστά από την πόρτα του τεμένους και τα 12 παράθυρά του, με τα αυτόματα όπλα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σ΄αυτήν τη σχολαστικά σχεδιασμένη επίθεση -η χειρότερη ισλαμιστική σφαγή στην σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου- οι εκτελεστές λέγεται ότι πυροβολούσαν τους αθώους πολίτες μέσα στο ναό, φωνάζοντας «Αλλάχ Άκμπαρ», αναγκάζοντάς τους να ποδοπατηθούν και αρκετούς να πηδούν από τα παράθυρα για να ξεφύγουν.

Όμως όταν οι προσκυνητές -πολλοί εκ των οποίων ήταν Σούφι- προσπάθησαν να ξεφύγουν παγιδεύτηκαν και έπεσαν νεκροί.

«Αποτελείωναν όποιον έβλεπαν να αναπνέει»

Οι μαρτυρίες μιλούν για σκηνές απόλυτου τρόμου κατά τη διάρκεια των 20 λεπτών που συνέβη το μακελειό. Άλλοι πηδούσαν από τα παράθυρα, άλλοι ποδοπατήθηκαν σε έναν διάδρομο και τα παιδιά ούρλιαζαν από τον τρόμο.

Όσοι κατάφεραν να ζήσουν, μίλησαν για μία μικρή απόδραση της τελευταίας στιγμής από βέβαιο θάνατο, ενώ οικογένειες έχασαν όλα ή τα περισσότερα από τα μέλη τους.

Ο 14χρονος Abdullah Abdel-Nasser, που βρισκόταν ανάμεσα στους προσκυνητές με τον πατέρα του, ανέφερε ότι οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν την ώρα που ο κληρικός ήταν έτοιμος να αρχίσει το κήρυγμά του, και τρομοκρατημένοι οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν να κρυφτούν πίσω από κολώνες ή οτιδήποτε άλλο καταφύγιο μπορούσαν να βρουν. Εκείνη τη στιγμή, ένας μαχητής φώναξε στα παιδιά να φύγουν, και ο Abdel-Nasser είπε ότι έτρεξε προς τα έξω, αν και είχε τραυματιστεί στον ώμο από θραύσματα και μία σφαίρα

«Έβλεπα πολλούς ανθρώπους στο έδαφος, πολλούς νεκρούς. Δεν νομίζω ότι επέζησε κανείς», δήλωσε ο νεαρός σε νοσοκομείο της πόλης Ισμαίλια, όπου μεταφέρθηκαν 40 από τους τραυματίες, εκ των οποίων πολλά παιδιά

Από την πλευρά του, ένας άλλος μάρτυρας Μοχάμεντ Άλι, τόνισε ότι 18 μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Ένας 38χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε στα πόδια κατά τη χθεσινή επίθεση, ανέφερε: «Όλοι είχαν πέσει στο έδαφος και κρατούσαν τα κεφάλια τους κάτω. Αν τυχόν σήκωνες το κεφάλι σου, σε είχαν πυροβολήσει. Για όσους δεν ήταν σίγουροι ότι ήταν νεκροί ή όσο ανέπνεαν ακόμη, τούς αποτελείωναν»

«Κατέστρεφαν τα πάντα», λένε μάρτυρες που επέζησαν από τη μανία των τρομοκρατών Τα νοσοκομεία γέμισαν τραυματίες μετά την επίθεση Ένας άλλος μάρτυρας ανέφερε ότι ο ιμάμης μόλις είχε ανέβει στο άνω μέρoς του τεμένους, προκειμένου να αρχίσει το καθιερωμένο κήρυγμα, προτού ξεκινήσουν οι πυροβολισμοί. «Γνωρίζαμε ότι το τέμενος βρισκόταν υπό πολιορκία», είπε ο μάρτυρας.

«Ήξερα ότι είχα τραυματιστεί, αλλά η όλη κατάσταση με τρόμαζε περισσότερο από τον τραυματισμό μου. Απείχα μόλις μερικά δευτερόλεπτα από έναν βέβαιο θάνατο. Όσο έπεφταν οι πυροβολισμοί, οι πιστοί άρχισαν να λένε την τελευταία τους προσευχή», πρόσθεσε

Κηδεύτηκαν με τα ματωμένα ρούχα τους σαν μάρτυρες

Κηδείες, προσευχές και μαύρες ταινίες πένθους στα μέσα ενημέρωσης: η Αίγυπτος θρηνεί τους 305 ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες .

Οι κηδείες των θυμάτων πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και πολλοί τάφηκαν με τα ματωμένα ρούχα τους, σύμφωνα με την ισλαμική πρακτική για τους μάρτυρες, όπως ανακοίνωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Το πρωί, όλα τα τεμένη της χώρας αφιέρωσαν την προσευχή στους «μάρτυρες» αυτής της επίθεσης και ορισμένα θα πράξουν το ίδιο και το βράδυ.

Ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να ανεγείρουν ένα μνημείο ως φόρο τιμής στα θύματα, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Όσο για τους τρομοκράτες, σύμφωνα με Sky News Arabia, αλλά και στρατιωτικές πηγές, drones, του αιγυπτιακού στρατού, εντόπισαν δύο από τα τζιπ 4×4, που έλαβαν μέρος στην επίθεση δυτικά της πόλης Αρίς και τα βομβάρδισαν.

Μερικές ώρες μετά την υπόσχεση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «εκδικηθεί τους μάρτυρες», ο στρατός προχώρησε στη διάρκεια της νύχκτας σε αεροπορικά πλήγματα στη ζώνη της επίθεσης, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον του αιγυπτιακού κλάδου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τα αεροπλάνα έβαλαν στόχο «οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση και σκότωσαν αυτούς που επέβαιναν σ’ αυτά», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Μέχρι στιγμής επίσημα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο όλα δείχνουν πως ήταν μια τζιχαντιστική επιχείρηση, καθώς και από τις σημαίες του ISIS που επικαλούνται οι μαρτυρίες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση