HomeHL-PsilaΝοιάζει κανέναν ποιος έφερε την Black Friday;

Νοιάζει κανέναν ποιος έφερε την Black Friday;

Αν είναι να εφαρμοστεί ας γίνει τουλάχιστον σωστά...

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά το Halloween που μας προέκυψε ξαφνικά, τα τελευταία χρόνια, λες κι εμείς δεν έχουμε Απόκριες, το καινούργιο φρούτο – θεσμός είναι η Black Friday. Για δεύτερη χρονιά φέτος, έχει προκαλέσει παροξυσμό, αλλά προφανώς όχι στους καταναλωτές, οι οποίοι μεσούσης της κρίσης και όσο πλησιάζουν οι γιορτές και οι αυξημένες υποχρεώσεις σε φόρους, δόσεις ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και άλλα τινά, το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι πως θα ικανοποιήσουν την καταναλωτική τους μανία.

Από την περασμένη Δευτέρα τα social media και τα κινητά έχουν πάρει φωτιά. Δεκάδες επιχειρήσεις, φυσικά οι περισσότερες πολυεθνικές, πολυκαταστήματα κ.λπ. βομβαρδίζουν τους υποψήφιους πελάτες τους με μηνύματα υπενθύμισης για τη «Μαύρη Παρασκευή». Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κάποιοι Εμπορικοί Σύλλογοι, όπως στα Χανιά για παράδειγμα, παίρνουν αποστάσεις από τη μαζική παράκρουση.

Το πράγμα βέβαια θέτει ζήτημα νομιμότητας αν το καλοσκεφτεί κανείς, γιατί οι εκπτώσεις της «μαύρης Παρασκευής» δεν εφαρμόζονται με βάση τους ελληνικούς νόμους και γενικότερα επισήμως δεν προβλέπονται. Ωστόσο κάποιοι επιχειρηματίες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για τετραήμερες εκπτώσεις που φτάνουν δε φτάνουν το 50%. Όμως η φιλοσοφία της συγκεκριμένης ημέρας στο εξωτερικό δεν είναι αυτή. Η «Black Friday» της εσπερίας προκαλεί αυτά τα φαινόμενα ομαδικής παράκρουσης, γιατί τη συγκεκριμένη ημέρα τα καταστήματα διαθέτουν συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων τους, κάποια από αυτά δημοφιλή είναι η αλήθεια, σε τιμές κόστους, σε έκπτωση δηλαδή που φτάνει το 80%. Αν κάτι τέτοιο εφαρμοζόταν και εδώ στην πράξη, ίσως πράγματι να ενδιέφερε κάποιους που θα είχαν τη διάθεση και την άνεση να ικανοποιήσουν τα υπερκαταναλωτικά τους ένστικτα. Διαφορετικά μια ακόμη μίνι – περίοδος εκπτώσεων δεν θα προσφέρει και τίποτα, ούτε στον καταναλωτή, ούτε στον μικρομεσαίο καταστηματάρχη.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί είναι εκείνοι που ερίζουν για το ποιος έφερε τον θεσμό στην Ελλάδα. Λες και ενδιαφέρει κανένα… Οπότε, ψυχραιμία, μέρα είναι θα περάσει!

Διαφήμιση
Διαφήμιση